Kiksede kig i krystalkuglen
Det er svært at spå, især om fremtiden … Her er et overblik over nogle af de mere spektakulære flop i forudsigelsesbranchen.
Ca. 420 f.kr.: Du bliver doven af at læse
Et af de tidligste eksempler på teknologiforskrækkelse må komme fra den græske filosof Sokrates, der var bange for, at mennesker ville blive dovne og glemsomme af at læse. Den bedste måde at blive klogere på, mente Sokrates, var gennem dialog og samtale. Ironisk nok kender vi kun til Sokrates’ kritik af det skrevne ord, fordi det er blevet skrevet ned.
1807: Krigsskibe af træ
Vi springer til Danmark i 1807. Vi har lige tabt Slaget på Reden og hele flåden til England. Hvad gør man så? Man handler fremsynet og proaktivt og planter en masse egetræer, som man så kan fælde igen og bygge en ny flåde op. Desværre går der ca. 200 år, før et egetræ kan fældes og bruges til at bygge skibe med, så i 2007 stod der omkring 90.000 egetræer – de såkaldte ”flådeege” klar til Søværnet, som så i mellemtiden var gået over til stål, aluminium og stealth-teknologi.
1903: Automobiler er ikke andet end en dille
I 1903 var de fleste storbyer i verden fyldt med hestetrukne køretøjer, og gaderne var fyldt med hestelort. Automobilen var endnu ikke slået igennem. Da Henry Ford i 1908 lancerede den legendariske model Ford T, blev bilen for alvor populær i den brede befolkning. Det kom sikkert bag på direktøren i Michigan Savings Bank, der fem år forinden havde frarådet investoren Horace Rackham at købe aktier i Ford med ordene: “Heste er kommet for at blive, men automobiler er ikke andet end en dille.”
1925: Hvem gider at høre skuespillere snakke?
Warner Brothers har lavet alle Harry Potter-filmene, Batman-filmene, Ringenes Herre, Matrix, Dune – og med så meget succes skulle man tro, at et af verdens mest succesfulde filmselskaber altid har været gode til at forudsige publikums smag og det næste store filmhit. Men i 1925, da de fleste film stadig var stumfilm, var den ældste Warner-bror, Harry, meget skeptisk ved udsigten til film med lyd. “Hvem i alverden gider at høre skuespillere snakke,” spurgte han. To år senere fik verdens første tonefilm premiere. Publikum elskede at høre skuespillerne snakke, og Harry Warner skulle vist være glad for, at han ikke var enevældig chef i Warner Brothers.
1962: The Beatles er ikke gode nok
En gang var verdens største band, The Beatles, ikke andet end fire gadedrenge med store drømme. I første omgang blev deres drømme skudt ned efter deres allerførste forsøg på at få en pladekontrakt hos pladeselskabet Decca i 1962. Decca og Deccas chef, Dick Rowe, nægtede nemlig at skrive kontrakt med de fire Liverpool-drenge med begrundelsen: “Jeg kan ikke lide deres lyd,” og “Guitargrupper er på vej ud.” I stedet valgte Decca at skrive kontrakt med bandet Brian Poole and the Tremeloes. Beatles fik kontrakt med EMI og har siden solgt omkring 600 millioner plader og bliver streamet ca. to milliarder gange om året på Spotify.
2007: iPhones bliver aldrig populære
I januar 2007 annoncerede daværende chef for Apple Steve Jobs, at man ville lancere verdens første smartphone. Den blev døbt ’iPhone’, og i dag har ca. en milliard mennesker, herunder knap hver anden dansker, en iPhone. Det burde nok kunne give Steve Ballmer, tidligere chef for Microsoft og verdens 8. rigeste mand, røde ører. Han forudså nemlig i 2007, da han hørte om iPhonen, at “der er ingen chance for, at iPhones opnår nogen betydelig markedsandel. Ingen chance.”
2010: Jeg vil æde min gamle hat …
Henrik Qvortrup er i dag chefredaktør for Ekstra Bladet, Danmarks mest populære avis. Men det er nok ikke hans evner som spåmand, der har sikret ham det job. I 2010 forudså han som politisk kommentator, at partiet Liberal Alliance ikke ville komme i Folketinget ved det næstkommende folketingsvalg. Året efter kom Liberal Alliance i Folketinget med fire mandater, og så måtte Henrik Qvortrup æde sin gamle hat, som han havde lovet. Mandag d. 18. september 2011 spiste han så et par mundfulde af retten ’osso hatto’ for rullende kameraer i Go’Morgen Danmark som straf for sin dårlige forudsigelse.