Hverdagens forudsigelser
Spådomme om fremtiden smager af sandsigersker, tarotkort og clairvoyance. Men forudsigelserne behøver ikke være så eksotiske – de er en helt almindelig del af vores hverdag, og det kan være dyrt at gætte forkert.
Vejrudsigter
I gamle dage forsøgte man at spå om vejret – og det gør man stadigvæk. Men før moderne meteorologi så dagens lys i midten af sidste århundrede, måtte man nøjes med at stole på erfaringer og mundheld som fx: “Springer Eg før Ask, gaar Sommeren i Vask” og “Springer gran før røn, bliver sommeren skøn.” I dag benytter man sig af computerkraft, algoritmer og kendskab til almindelige fysiske love. Men det er stadig i bund og grund et kig ind i fremtiden med krydsede fingre. Vi benytter os af det hver dag og satser på, at vores forudsigelser holder stik.
I 2010 købte Københavns Kommune en langtidsprognose af DMI. I prognosen forudså DMI, at vinteren ville blive “normal med hensyn til snemængder og antal dage med sne.” Sådan gik det ikke. Det blev den hårdeste vinter i 14 år, og det kostede Københavns Kommune næsten fire millioner at løbe tør for salt og grus til vejene.
I 1996 tabte verdens dengang bedste skakspiller, Garri Kasparov, til skakcomputeren Deep Blue. Det var første gang en maskine slog et menneske i skak. Deep Blue var i stand til at forudsige skakspillet over 20 træk frem i tiden og kunne tilpasse sit næste træk derefter og slå et menneske for første gang nogensinde.
Betting
I 2020 omsatte Danske Spil for over en milliard kroner på sportsvæddemål. De tjener penge på, at sportsglade kvinder og mænd tror, at de kan forudsige sportsresultater. Det er Danske Spil, der fastsætter oddset og dermed bestemmer, hvor mange penge du kan vinde på at gætte rigtigt. I England i 2016 vandt Leigh Herbert 200.000 kroner, da han satsede 50 kroner på sit klare fremtidssyn: at Leicester City ville vinde det engelske mesterskab. I Danmark slog en fodboldglad spåmand rekord, da han vandt 1,5 millioner kroner på at forudsige resultatet af ni fodboldkampe.
Men man kan også vinde penge på andet end sport. Hvis du føler dig i stand til at forudsige fremtiden, kan du tjene penge på at forudsige vinderen af Vild Med Dans, Eurovision eller præsidentvalget i USA i 2024 (hvis du eksempelvis tror, George Clooney bliver USA's næste præsident, kan du pt. få pengene 100 gange igen.)
Aktier
Aktiemarkedet er sport for folk i jakkesæt og spidse sko. Og ligesom fodboldfans oddser, så satser aktionærer penge på begivenheder i fremtiden. Tror du, at politikerne vil gøre el-biler skattefri? Så skulle du måske købe Tesla-aktier. Tror du, at folk bliver helt vilde efter at tage på ferie i udlandet til sommer? Så skulle du måske købe SAS-aktier.
I januar 2021 steg aktierne for de ellers konkurstruede virksomheder BlackBerry, AMC og GameStop. Store internationale hedgefonde havde satset på, at virksomhedernes aktieværdier ville falde, men da en internethær anført af Reddits tusindvis af hobbyspekulanter rottede sig sammen om at købe de næsten værdiløse aktier, steg aktiekursen og spolerede hedgefondenes millarddyre spådom.
Brætspil
Når du spiller skak, ludo eller matador, så kigger du i krystalkuglen ved hver tur. Du bliver nødt til at foregribe begivenhedernes gang og satse på, at din modstander opfører sig som forventet. Det gælder også i e-sport, hvor du med garanti bliver pløkket ned i CS:GO, hvis du ikke forsøger at forudsige dine modstanderes angreb eller forsvar.
I 1996 tabte verdens dengang bedste skakspiller, Garri Kasparov, til skakcomputeren Deep Blue. Det var første gang en maskine slog et menneske i skak. Deep Blue var i stand til at forudsige skakspillet over 20 træk frem i tiden og kunne tilpasse sit næste træk derefter og slå et menneske for første gang nogensinde.