Fortsæt til hovedindholdet

Kontrol

Magasinet 

Leder: Det er ikke problemet, der er problemet

Af Malene Bjerre, ansvarshavende redaktør

Da min mors søster var to år, fik hun mæslinger og døde. “Sådan var det jo dengang,” sagde min mormor tørt, når jeg spurgte ind til det. Og sådan var det. Det var før vacciner, før penicillin, før ultralyd og kemoterapi. Min mormor sørgede, fortalte ...

Da min mors søster var to år, fik hun mæslinger og døde. “Sådan var det jo dengang,” sagde min mormor tørt, når jeg spurgte ind til det. Og sådan var det. Det var før vacciner, før penicillin, før ultralyd og kemoterapi. Min mormor sørgede, fortalte hun, men hun troede på Gud og affandt sig med, at man hverken kunne eller skulle forstå meningen med det, der ramte en.

På alle måder har 1900-tallet været en historie om fremgang, en udvikling mod større sikkerhed på alle livets områder. Mod kontrol. Lægerne har fået styr på en række sygdomme, og vi skal ikke længere være bange for at dø af en simpel lungebetændelse eller miste vores børn til børnesygdomme. Behandlingen er tilmed gratis, så vi skal ikke være bekymrede for, om vi har råd. Hvis vi mister jobbet, får vi understøttelse, og hvis huset brænder ned, får vi forsikringspenge til at bygge et nyt.

Det er en god udvikling. Som samfund skal vi forsøge at kontrollere truslerne mod os og sikre velfærden. Men i mellemtiden har vi også mistet troen på Gud, og måske er vi blevet vænnet til at tro, at mennesket faktisk kan kontrollere alt?

Og hvad så med alt det, vi aldrig kan blive herre over? For eksempel døden, sygdom, ulykker og andre menneskers kærlighed og respekt. Dette nummer af folk&kirke har kastet sig over den svære opgave at undersøge, hvor grænsen for kontrol går. Hvor kommer vores kontroltrang til udtryk, og hvornår kommer den til kort? Hvornår skal vi kæmpe for at ændre noget, og hvornår skal vi acceptere noget som et livsvilkår? Hvad sker der med os, når vi ikke finder balancen, og kan vi som moderne mennesker få hjælp til at finde den? 

Forsøget på kontrol gør os syge og ødelægger alting for os selv, fortæller studenterpræsten Jens Munk i en af artiklerne. Han har haft hundredvis af samtaler med unge, der har det svært. Og alle samtalerne handler til syvende og sidst om, at de studerende forsøger at tage kontrol over noget, der ikke lader sig kontrollere. “Det er ikke problemet, der er problemet. Det er kontrollen, der er problemet,” konkluderer han. Og sognepræst Eva Tøjner synes ligefrem, vi skal være glade for, at vi ikke har kontrol. Det sætter os nemlig fri, erklærer hun: “Tag dig af det, du kan, og overlad så roligt resten til Gud.”


Foto øverst: Mogens Jacobsen (fra videoen Silahtarağa Live Subtitles, 2014)

Jeg er nødt til at have kontrol

Anne Sofie Aabyen fungerer som projektleder for sin handicappede datter, der får hjemmetræning. Hun læser medicinske fagartikler og koordinerer kontakten mellem de forskellige behandlere, for det er hun nødt til. Ellers mister hun håbet, siger hun.

Døden er en stor klump af ækel uoverskuelighed

Døden er det eneste sikre i livet, men vi lader, som om den ikke vedrører os. Det gør os angste og overkontrollerende, og der er kun én ting at gøre ved det: Sæt dig ned og træn i at dø, siger forfatteren og musikeren Kristian Leth.

Kontrol er en særlig disciplin for kvinder

Sanne Søndergaard er kontrolfreak – og det står hun ved. For mens mænds kontrolbehov handler om ikke at se svage ud, er kvinders i en anden liga, mener hun. De skal nemlig også have kontrol over det, mændene vil gøre imod dem. Folk&kirkes redaktør har været til testshow på Sanne Søndergaards nye show.

Nøglen ligger hos det andet menneske

Vi er fanget i en kredsen om os selv. Og først når vi giver slip på kontrollen, får øje på alle de andre og glemmer os selv, bliver vi fri. Sådan lyder den kristne grundfortælling, siger sognepræst Eva Tøjner Götke, der mener, at tiden har brug for kirkens modstemme.

Gud har i virkeligheden samme projekt, som vi har i vores podcast.

Nanna Elizabeth Hovgaard fra podcasten Fries Before Guys ved ikke, om hun tror på Gud. Men hun længes efter ham, og når alt brænder på, beder hun til ham og føler sig mindre ensom, for hos ham må man slippe kontrollen og være, som man er.

Hvad er der egentlig i vejen med at fejle?

Jacob Nossell har en spastisk lammelse, der gør det svært for ham at kontrollere bevægelser og tale. Det har gjort ham til mester i at blive afvist og har lært ham at affinde sig med det, han ikke kan gøre noget ved.

Det gælder om at holde døren åben

Vi lukker grænserne omkring os, fordi vi er bange for at miste kontrollen over vores identitet, mener forfatteren til en ny bog om gæstfrihed. Men hvis vi ikke passer på, bliver vi fattigere og mister os selv.

Styr på balancen

For lidt kontrol er noget skidt, og for meget er endnu værre. Så hvordan finder man den rigtige balance? Her giver lægen, psykologen og samfundsøkonomen deres bud på, hvad vi kan og skal kontrollere.

Kærlighedens paradoks

Når vi elsker nogen, vil vi ikke miste dem. Og derfor kommer vi til at kontrollere kærligheden ihjel. Når studerende har det svært og opsøger studenterpræsten på Aarhus Universitet, handler alle samtalerne i sidste ende om det samme. Kontrol.

Se angsten i øjnene

EKSPONERING: Mennesker er ikke høns. Vi dør ikke af skræk. Og ved at udsætte os for det, vi frygter, kan vi mindske angsten og genvinde styringen. I hvert fald over et lille hjørne af tilværelsen.

Videokontrol punkterer fodbolden

Behovet for kontrol har ædt sig ind i hjertet af den danske nationalsport. Vi vil eliminere de menneskelige fejl, men så har vi slet ikke forstået fodboldens sjæl, mener Christian Sforzini Graugaard, der er passioneret fodboldfan.

Biskopper og kontrol

Hvordan finder man balancen i, hvornår man skal forsøge at tage kontrol, og hvornår man skal give slip? Er det noget, kirken kan hjælpe til med? Folk&kirke har spurgt fem af landets biskopper – og en enkelt domprovst.

Filmens magiske kontrol

Fem gode film, der handler om den kontrol, vi så gerne vil have, men ikke kan få.

Kontrol er noget, man køber i Appstore

Fitbits, træningsspil og oversigt-apps. Der er ikke den kontroldims, du ikke kan få til din smartphone, så du kan få tjek på din søvn, din ægløsning, dit humør. Og hvis du ikke helt kan styre dit telefonforbrug, så findes der også en app til det.

Fem gode råd: Sådan tager du kontrollen tilbage fra din mobil

Hvert eneste øjeblik bliver du overvåget og kontrolleret gennem din mobil. Amerikansk forfatter har undersøgt, hvordan teknologigiganter kontrollerer din hverdag, og giver fem råd til, hvordan du kan gøre dig fri igen. Folk&kirke har interviewet Franklin Foer.

Accepter kontroltabet og se fremad

Lars Kolind var succesfuld erhvervsmand og folketingskandidat, da han i 2007 var igennem en mediestorm. Han blev misforstået, siger han, og misforståelsen hænger ved den dag i dag. Det hjælper ham at tro på, at der er en mening med alting.

Gå på opdagelse i

Andre magasiner