Fortsæt til hovedindholdet

Kontrol er en særlig disciplin for kvinder

Sanne Søndergaard
Af Malene Bjerre

Sanne Søndergaard er kontrolfreak – og det står hun ved. For mens mænds kontrolbehov handler om ikke at se svage ud, er kvinders i en anden liga, mener hun. De skal nemlig også have kontrol over det, mændene vil gøre imod dem. Folk&kirkes redaktør har været til testshow på Sanne Søndergaards nye show.

STANDUP: Sanne Søndergaard har brug for at have kontrol. Derfor holder hun ikke bare en enkelt forpremiere på sit næste show. Hele tre testshows skal der til, før hun føler sig velforberedt nok til premieren i januar. Kontroltaber hedder showet, og sammen med 100 andre er jeg mødt op for at høre Sanne Søndergaard fortælle om at være udfordret på kontrollen og indimellem helt miste den.

Kontrol er en disciplin for kvinder, forklarer hun. Allerede i folkeskolen lærte hun de særlige pigeregler: “Man skal have enormt meget styr på tingene; man må bare ikke gøre noget for at få det. Man skal sørge for at få gode karakterer, men man er en neurotisk 12-tals-pige, hvis man får det. Vi fik altid at vide, at vi skulle sørge for at være søde og imødekommende, men vi skulle søreme også passe på signalerne. Vi skulle passe på, hvad drengene kunne finde på, vi skulle passe på vores drinks, vi skulle passe på vores taske, vi skulle passe på vores uskyld, vi skulle passe på, vi ikke blev gravide. Men kun indtil vi blev 25; så skulle vi passe på, vi havde æg nok.”

Pigereglerne bliver liret af i en rasende fart, og testpublikummet griner højt og længe. Sanne Søndergaard er hurtig og underholdende, men det er tydeligvis ikke lutter sjov.

For inderst inde sidder der en reel udsathed, forklarer hun. Med alderen lærte Sanne Søndergaard at trække en kappe af frådende vrede ud over smerten. Som voksen har hun skabt sig endnu et lag af humor og ironi, der får det hele til at glide lidt lettere. Men kernen er en smertefuld grundfølelse af at være forkert og bange for overgreb.

Sanne Søndergaard er født i 1980, standupkomiker og erklæret feminist. Efter premieren på ‘Kontroltaber’ har hun annonceret, at hun trækker sig fra standupbranchen.

A4-skilte med “Sex?”

Forkertheden har hængt ved, siden hun var en lille rødhåret pige i en klasse af mobbere. Overgrebene hører til gengæld med til at være kvinde i Danmark, fastslår hun kategorisk. Jeg ved ikke helt, hvad jeg skal mene, men der er mange blandt publikum, der er enige, kan jeg høre. Og Sanne Søndergaard mangler da heller ikke eksempler.

Hun fortæller om en nedladende chef, der er blevet pålagt at ansætte hende, så han kan opfylde en kvote, men ikke gider bruge hendes input. Hun beretter om uopfordrede dick pics, klap i numsen, mænd der overhaler med A4-skilte, hvor der står “Sex?” og om at måtte kravle ind over passagersædet i sin bil for at undgå at komme for tæt på en mand i en stor, mørk varevogn med åbne døre på en tom rasteplads. Og ovenikøbet bagefter at blive mødt med kommentaren: “Du burde nu heller ikke benytte toilettet på en ubemandet rasteplads.” Selvfølgelig fra en mand. Her sætter pigereglerne sig atter igennem: Du skal have kontrol over det, de andre vil gøre mod dig.

Det er ikke let at balancere. For kvinder, der vil bestemme alt, er super irriterende, synes Sanne Søndergaard. Men det er nødvendigt, for alternativet er at overlade kontrollen over både krop og karriere til manden. Og han vil vældig gerne have den, for så føler han sig stærk.

Hun beretter om uopfordrede dick pics, klap i numsen, mænd der overhaler med A4-skilte, hvor der står “Sex?” og om at måtte kravle ind over passagersædet i sin bil for at undgå at komme for tæt på en mand i en stor, mørk varevogn med åbne døre på en tom rasteplads

Vanvittige manddomsprøver

Mænd har nemlig også behov for kontrol; det koncentrerer sig bare kun om én ting, erklærer Sanne Søndergaard: At undgå at virke svag. Det er fx derfor, mænd notorisk kaster sig ud i vanvittige manddomsprøver, mener hun, og også derfor mænd ikke kan tåle at tabe til kvinder. Hun fortæller om dengang, hun netop havde vundet en talentkonkurrence, og en mandlig kollega foran publikum sagde: “Det her er så Sanne Søndergaard, hun har knaldet alle de mandlige komikere.” Underforstået: Nu ved I, hvorfor hun er blevet til noget i branchen; og det er ikke, fordi hun er sjov.

Det dirrer hele tiden i Sanne Søndergaards show. For hun er sjov, og hun har publikum med sig. Men det er også alvorligt, kan jeg mærke. For på et splitsekund kan lagene blive flået af, så vi er ind ved følelseskernen.

Et par år efter kollegaens ydmygelse skal Sanne Søndergaard i tv for at diskutere #metoo – med netop den sexistiske kollega, der nedgjorde hende foran publikum. Hun forbereder sig som sindssyg. Overvejer et kort øjeblik at oute kollegaen og fortælle om hans ydmygelse af hende, men vil på den anden side ikke stjæle billede fra de rigtige metoo-ofre. Så i tre dage sidder hun og læser op på debatten og forbereder sig på argumenter om, hvor synd det er for mændene, og hvor sarte kvinder er, og på den udfordring det bliver at stå over for netop denne kollega og tale om metoo. Og da hun så står i studiet, dukker han op i en krøllet skjorte og med tømmermænd og siger: “Hej. Hvad skal vi egentlig snakke om?”

Ren smerte

Andre af hendes pointer har jeg nok syntes var lidt generaliserende, men her er jeg hundrede procent med hende. Jeg fyldes af harme over mandens totale arrogance over for både emnet og Sanne Søndergaard. Selv reagerede hun i situationen med at begynde at råbe i tv-studiet.

“Der var nul humor tilbage, jeg var ikke engang vred. Det var bare ren smerte. Studieværten måtte hektisk runde indslaget af for at slippe for flere udbrud fra den hysteriske kælling. Mændene havde fået ret, kvinder er hysteriske. Og sådan blev jeg kontroltaber.”

Sanne Søndergaard slår ud mod hænderne og ser ud på os, der sidder tankefulde tilbage. “Tak for i aften.”

Læs mere om

Kontrol

Jeg er nødt til at have kontrol

Anne Sofie Aabyen fungerer som projektleder for sin handicappede datter, der får hjemmetræning. Hun læser medicinske fagartikler og koordinerer kontakten mellem de forskellige behandlere, for det er hun nødt til. Ellers mister hun håbet, siger hun.

Døden er en stor klump af ækel uoverskuelighed

Døden er det eneste sikre i livet, men vi lader, som om den ikke vedrører os. Det gør os angste og overkontrollerende, og der er kun én ting at gøre ved det: Sæt dig ned og træn i at dø, siger forfatteren og musikeren Kristian Leth.

Nøglen ligger hos det andet menneske

Vi er fanget i en kredsen om os selv. Og først når vi giver slip på kontrollen, får øje på alle de andre og glemmer os selv, bliver vi fri. Sådan lyder den kristne grundfortælling, siger sognepræst Eva Tøjner Götke, der mener, at tiden har brug for kirkens modstemme.

Gud har i virkeligheden samme projekt, som vi har i vores podcast.

Nanna Elizabeth Hovgaard fra podcasten Fries Before Guys ved ikke, om hun tror på Gud. Men hun længes efter ham, og når alt brænder på, beder hun til ham og føler sig mindre ensom, for hos ham må man slippe kontrollen og være, som man er.

Hvad er der egentlig i vejen med at fejle?

Jacob Nossell har en spastisk lammelse, der gør det svært for ham at kontrollere bevægelser og tale. Det har gjort ham til mester i at blive afvist og har lært ham at affinde sig med det, han ikke kan gøre noget ved.

Det gælder om at holde døren åben

Vi lukker grænserne omkring os, fordi vi er bange for at miste kontrollen over vores identitet, mener forfatteren til en ny bog om gæstfrihed. Men hvis vi ikke passer på, bliver vi fattigere og mister os selv.

Styr på balancen

For lidt kontrol er noget skidt, og for meget er endnu værre. Så hvordan finder man den rigtige balance? Her giver lægen, psykologen og samfundsøkonomen deres bud på, hvad vi kan og skal kontrollere.

Kærlighedens paradoks

Når vi elsker nogen, vil vi ikke miste dem. Og derfor kommer vi til at kontrollere kærligheden ihjel. Når studerende har det svært og opsøger studenterpræsten på Aarhus Universitet, handler alle samtalerne i sidste ende om det samme. Kontrol.

Se angsten i øjnene

EKSPONERING: Mennesker er ikke høns. Vi dør ikke af skræk. Og ved at udsætte os for det, vi frygter, kan vi mindske angsten og genvinde styringen. I hvert fald over et lille hjørne af tilværelsen.

Videokontrol punkterer fodbolden

Behovet for kontrol har ædt sig ind i hjertet af den danske nationalsport. Vi vil eliminere de menneskelige fejl, men så har vi slet ikke forstået fodboldens sjæl, mener Christian Sforzini Graugaard, der er passioneret fodboldfan.

Biskopper og kontrol

Hvordan finder man balancen i, hvornår man skal forsøge at tage kontrol, og hvornår man skal give slip? Er det noget, kirken kan hjælpe til med? Folk&kirke har spurgt fem af landets biskopper – og en enkelt domprovst.

Filmens magiske kontrol

Fem gode film, der handler om den kontrol, vi så gerne vil have, men ikke kan få.

Kontrol er noget, man køber i Appstore

Fitbits, træningsspil og oversigt-apps. Der er ikke den kontroldims, du ikke kan få til din smartphone, så du kan få tjek på din søvn, din ægløsning, dit humør. Og hvis du ikke helt kan styre dit telefonforbrug, så findes der også en app til det.

Fem gode råd: Sådan tager du kontrollen tilbage fra din mobil

Hvert eneste øjeblik bliver du overvåget og kontrolleret gennem din mobil. Amerikansk forfatter har undersøgt, hvordan teknologigiganter kontrollerer din hverdag, og giver fem råd til, hvordan du kan gøre dig fri igen. Folk&kirke har interviewet Franklin Foer.

Accepter kontroltabet og se fremad

Lars Kolind var succesfuld erhvervsmand og folketingskandidat, da han i 2007 var igennem en mediestorm. Han blev misforstået, siger han, og misforståelsen hænger ved den dag i dag. Det hjælper ham at tro på, at der er en mening med alting.

Gå på opdagelse i

Andre magasiner