Fortsæt til hovedindholdet

Accepter kontroltabet og se fremad

Lars Kolind
Fortalt til Malene Bjerre

Lars Kolind

Lars Kolind er erhvervsmand og stod i ti år i spidsen virksomheden Oticon, der producerer høreapparater. I 2007 stillede han op til folketinget for partiet Ny Alliance. I et interview ville han illustrere fordelen ved en flad skat på 40 procent ...

Lars Kolind er erhvervsmand og stod i ti år i spidsen virksomheden Oticon, der producerer høreapparater. I 2007 stillede han op til folketinget for partiet Ny Alliance. I et interview ville han illustrere fordelen ved en flad skat på 40 procent gennem et tænkt eksempel om at sænke skatten kun på Fyn. En journalist fremlagde det som et regulært forslag, og Kolind røg ind i en mediestorm og blev ikke valgt. I dag er han bestyrelsesformand for flere virksomheder og organisationer, bl.a. fonden bag den internationale spejderbevægelse med 50 mio. medlemmer.

Lars Kolind var succesfuld erhvervsmand og folketingskandidat, da han i 2007 var igennem en mediestorm. Han blev misforstået, siger han, og misforståelsen hænger ved den dag i dag. Det hjælper ham at tro på, at der er en mening med alting.

Jeg har altid været optaget af at lede gennem tillid fremfor kontrol. Hvis ledelsen sørger for, at medarbejderne har forståelse og motivation for virksomhedens kerneopgave, så vil kontrol stort set være unødvendig. Den er ikke bare dyr, men også demotiverende. De ganske få, der ikke er loyale over for opgaven, vil en dygtig ledelse kende til, og dem kan man så bare holde et vågent øje med. Man behøver ikke at straffe alle de andre med kontrol.

Så sker det selvfølgelig, at noget udvikler sig helt anderledes end planlagt, og der skal man heller ikke tro, at man kan være i kontrol. Et nyt produkt slår ikke an; en medarbejder snyder eller lyver, eller en konkurrent tager et overraskende initiativ. Man kan ikke forudse alt, men man kan være beredt, dvs. være åben over for at agere eller reagere hurtigt.

Men det er ikke den vej, det går. Mange virksomhedsledere, i særklasse inden for det offentlige, kontrollerer i dag alt for meget. Bare se på folkeskolen og sygehusene. De skulle hellere bruge deres empati til at motivere medarbejderne og se, hvor de skal holde lidt mere øje. Den overdrevne kontrol er en dårlig og ineffektiv måde at lede på.

Kontroltab er et grundvilkår for en erhvervsmand, og det har jeg oplevet mange gange. Jeg har været med til at grundlægge over 20 virksomheder, og af dem har de ti måttet lukke. Der må man jo helt konkret overgive kontrollen til Skifteretten. Men det største af alle kontroltabene skete i 2007, da jeg var folketingskandidat for Ny Alliance og fik fordrejet et tankeeksperiment om flad skat på Fyn som et politisk forslag. En halv time efter blev jeg fremstillet som landsbytosse på alle kanaler. Ligegyldig hvad jeg sagde, ville folk ikke lytte. Den dag i dag skal jeg stadig forklare mig selv over for Gud og hvermand.

Der var nogle dage, hvor jeg virkelig var sur og skuffet. Det var træls; jeg følte mig groft misforstået og misbrugt og var ked af, at jeg havde skadet partiet. Men så erkendte jeg, at slaget var tabt, og kom videre. I dag, ti år efter, mærker jeg stadig en kort ærgrelse over, at ti sekunder i mit 71-årige liv skal få lov at fylde og fordreje på den måde, men jeg har sluppet det for længst. Sådan tænker jeg også om kontroltab i privatlivet: Jeg kæmper til det sidste, indtil jeg må se i øjnene, at der ikke er mere at gøre. Så accepterer jeg nederlaget og ser fremad.

Jeg har et lyst sind, og det ser jeg som en gave fra Vorherre. Som et kristent menneske er jeg overbevist om, at der er en mening med alting. Det er ikke altid, jeg kan forstå, hvad meningen er, men jeg er sikker på, at den er der. Jeg har tillid til, at sådan skulle det nok være. Det sætter mig fri til at bruge mine talenter på at komme videre i stedet for at hænge fast i kontroltabet. Det gør alting lettere, hvis man ikke tror, at alting begynder og slutter med en selv.

Læs mere om

Kontrol

Jeg er nødt til at have kontrol

Anne Sofie Aabyen fungerer som projektleder for sin handicappede datter, der får hjemmetræning. Hun læser medicinske fagartikler og koordinerer kontakten mellem de forskellige behandlere, for det er hun nødt til. Ellers mister hun håbet, siger hun.

Døden er en stor klump af ækel uoverskuelighed

Døden er det eneste sikre i livet, men vi lader, som om den ikke vedrører os. Det gør os angste og overkontrollerende, og der er kun én ting at gøre ved det: Sæt dig ned og træn i at dø, siger forfatteren og musikeren Kristian Leth.

Kontrol er en særlig disciplin for kvinder

Sanne Søndergaard er kontrolfreak – og det står hun ved. For mens mænds kontrolbehov handler om ikke at se svage ud, er kvinders i en anden liga, mener hun. De skal nemlig også have kontrol over det, mændene vil gøre imod dem. Folk&kirkes redaktør har været til testshow på Sanne Søndergaards nye show.

Nøglen ligger hos det andet menneske

Vi er fanget i en kredsen om os selv. Og først når vi giver slip på kontrollen, får øje på alle de andre og glemmer os selv, bliver vi fri. Sådan lyder den kristne grundfortælling, siger sognepræst Eva Tøjner Götke, der mener, at tiden har brug for kirkens modstemme.

Gud har i virkeligheden samme projekt, som vi har i vores podcast.

Nanna Elizabeth Hovgaard fra podcasten Fries Before Guys ved ikke, om hun tror på Gud. Men hun længes efter ham, og når alt brænder på, beder hun til ham og føler sig mindre ensom, for hos ham må man slippe kontrollen og være, som man er.

Hvad er der egentlig i vejen med at fejle?

Jacob Nossell har en spastisk lammelse, der gør det svært for ham at kontrollere bevægelser og tale. Det har gjort ham til mester i at blive afvist og har lært ham at affinde sig med det, han ikke kan gøre noget ved.

Det gælder om at holde døren åben

Vi lukker grænserne omkring os, fordi vi er bange for at miste kontrollen over vores identitet, mener forfatteren til en ny bog om gæstfrihed. Men hvis vi ikke passer på, bliver vi fattigere og mister os selv.

Styr på balancen

For lidt kontrol er noget skidt, og for meget er endnu værre. Så hvordan finder man den rigtige balance? Her giver lægen, psykologen og samfundsøkonomen deres bud på, hvad vi kan og skal kontrollere.

Kærlighedens paradoks

Når vi elsker nogen, vil vi ikke miste dem. Og derfor kommer vi til at kontrollere kærligheden ihjel. Når studerende har det svært og opsøger studenterpræsten på Aarhus Universitet, handler alle samtalerne i sidste ende om det samme. Kontrol.

Se angsten i øjnene

EKSPONERING: Mennesker er ikke høns. Vi dør ikke af skræk. Og ved at udsætte os for det, vi frygter, kan vi mindske angsten og genvinde styringen. I hvert fald over et lille hjørne af tilværelsen.

Videokontrol punkterer fodbolden

Behovet for kontrol har ædt sig ind i hjertet af den danske nationalsport. Vi vil eliminere de menneskelige fejl, men så har vi slet ikke forstået fodboldens sjæl, mener Christian Sforzini Graugaard, der er passioneret fodboldfan.

Biskopper og kontrol

Hvordan finder man balancen i, hvornår man skal forsøge at tage kontrol, og hvornår man skal give slip? Er det noget, kirken kan hjælpe til med? Folk&kirke har spurgt fem af landets biskopper – og en enkelt domprovst.

Filmens magiske kontrol

Fem gode film, der handler om den kontrol, vi så gerne vil have, men ikke kan få.

Kontrol er noget, man køber i Appstore

Fitbits, træningsspil og oversigt-apps. Der er ikke den kontroldims, du ikke kan få til din smartphone, så du kan få tjek på din søvn, din ægløsning, dit humør. Og hvis du ikke helt kan styre dit telefonforbrug, så findes der også en app til det.

Fem gode råd: Sådan tager du kontrollen tilbage fra din mobil

Hvert eneste øjeblik bliver du overvåget og kontrolleret gennem din mobil. Amerikansk forfatter har undersøgt, hvordan teknologigiganter kontrollerer din hverdag, og giver fem råd til, hvordan du kan gøre dig fri igen. Folk&kirke har interviewet Franklin Foer.

Gå på opdagelse i 

Andre magasiner