Fortsæt til hovedindholdet

Fem gode råd: Sådan tager du kontrollen tilbage fra din mobil

Line Hassall Thomsen

Hvert eneste øjeblik bliver du overvåget og kontrolleret gennem din mobil. Amerikansk forfatter har undersøgt, hvordan teknologigiganter kontrollerer din hverdag, og giver fem råd til, hvordan du kan gøre dig fri igen. Folk&kirke har interviewet Franklin Foer.

Har du en mobil i lommen? Og har du nogensinde brugt søgemaskinen Google? Så er du lige netop nu under kontrol af verdens førende techgiganter, om du vil det eller ej. Det mener i hvert fald den amerikanske forfatter og journalist Franklin Foer. Gennem de seneste mange år har han nærstuderet arbejdsmetoderne hos Google, Amazon, Facebook og Apple. I sin nye bog, Verden fra Forstanden, viser Franklin Foer, hvordan tech-giganterne styrer vores liv, og ikke mindst hvilken trussel de udgør. Jeg mødte Franklin Foer i Aarhus en mørk efterårsdag, hvor han var på besøg for at fortælle om sin bog.

“Ligesom dårligt produceret mad har gjort amerikanerne overvægtige, så gør teknologi os nu kulturelt overvægtige,” siger Franklin Foer med en dyster mine. Han ser Facebookopslag med nuttede katte og uønskede Googlereklamer som en slags dårlige pomfritter i hverdagen. Derfor er det essentielt for hele verdens fremtid, at vi tager kontrollen tilbage over eksempelvis vores mobiltelefoner. Verdens førende teknologifirmaer har i dag så meget kontrol over mennesket, at vi som medieforbrugere ikke blot har mistet vores egen selvkontrol, men også vores kultur og selvstændighed, mener han.

Vi deler privatliv med venner på Facebook, og via Google Maps fortæller vi hele verden, hvor vi er. Med mobilernes indtog i den vestlige verden har en lille håndfuld mænd fået let adgang til at kontrollere og dominere millioner af menneskers hverdag. Hvis det stod til teknologifirmaerne, ville de allerhelst være helt inde i vores sind, mener Franklin Foer. Og når de har nået forbrugerens sind, vil de gerne kunne tænke en tanke, før forbrugeren selv tænker den – og på den måde tilbyde et produkt til dig, før du overhovedet anede, at du havde brug for det.

Du kan selv sørge for ikke at lukke techgiganterne ind og overlade dem kontrollen over dig.

Læs Franklin Foers råd her:

1. Tag kontrol over din egen mobiletelefon og dens apps. Slet de apps, du ikke bruger, for de skal fungere som dit værktøj og ikke et værktøj for andre, der for eksempel vil kende dine forbrugsvaner. På Facebook bør du slå alle notifikationer fra, der ikke er fra mennesker du kender – så undgår du notifikationer fra organisationer og firmaer, der vil sælge dig en vare.

2. Undersøg telefonens muligheder og find ud af, hvornår du for eksempel giver tilladelse til at dele din geografiske placering med omverden.

3. Lær dine børn om teknologiernes magt til at gøre os afhængige. Det er vigtigt, at de lærer, hvordan man bedst bruger de digitale teknologier uden at blive udnyttet.

4. Vær kritisk over for techgiganter som Amazon, Google, Facebook og Apple. Onlinekøb og onlinehandlinger er ikke altid bedst. Før du for eksempel vælger at købe en bog hos Amazon, bør du grundigt overveje, om du ikke hellere skal støtte de fysiske boghandlere.

5. Lad mobilen ligge. Hvis du hele tiden går rundt med din mobiltelefon i lommen, så kan det være svært helt at vriste sig fri fra den digitale overvågning. Oplad for eksempel aldrig din mobil i dit soveværelse. Selv er Franklin Foer nødt til at fjerne sig fysisk fra sin mobiltelefon, når han skal sove, for ellers kan han ikke få en hel nats søvn

LÆS MERE

Hvis du vil vide mere om, hvordan techgiganterne forsøger at kontrollere og beregne vores hverdag, så læs bogen Verden fra Forstanden. Og der er flere ideer til, hvordan du kan genvinde kontrollen med din hverdag som mobilforbruger, på www.humanetec ...

Hvis du vil vide mere om, hvordan techgiganterne forsøger at kontrollere og beregne vores hverdag, så læs bogen Verden fra Forstanden. Og der er flere ideer til, hvordan du kan genvinde kontrollen med din hverdag som mobilforbruger, på www.humanetech.com/take-control.
FRANKLIN FOER er indenrigskorrespondent for magasinet The Atlantic og medlem af det videnskabelige selskab the New America Foundation.

Læs mere om

Kontrol

Jeg er nødt til at have kontrol

Anne Sofie Aabyen fungerer som projektleder for sin handicappede datter, der får hjemmetræning. Hun læser medicinske fagartikler og koordinerer kontakten mellem de forskellige behandlere, for det er hun nødt til. Ellers mister hun håbet, siger hun.

Døden er en stor klump af ækel uoverskuelighed

Døden er det eneste sikre i livet, men vi lader, som om den ikke vedrører os. Det gør os angste og overkontrollerende, og der er kun én ting at gøre ved det: Sæt dig ned og træn i at dø, siger forfatteren og musikeren Kristian Leth.

Nøglen ligger hos det andet menneske

Vi er fanget i en kredsen om os selv. Og først når vi giver slip på kontrollen, får øje på alle de andre og glemmer os selv, bliver vi fri. Sådan lyder den kristne grundfortælling, siger sognepræst Eva Tøjner Götke, der mener, at tiden har brug for kirkens modstemme.

Gud har i virkeligheden samme projekt, som vi har i vores podcast.

Nanna Elizabeth Hovgaard fra podcasten Fries Before Guys ved ikke, om hun tror på Gud. Men hun længes efter ham, og når alt brænder på, beder hun til ham og føler sig mindre ensom, for hos ham må man slippe kontrollen og være, som man er.

Hvad er der egentlig i vejen med at fejle?

Jacob Nossell har en spastisk lammelse, der gør det svært for ham at kontrollere bevægelser og tale. Det har gjort ham til mester i at blive afvist og har lært ham at affinde sig med det, han ikke kan gøre noget ved.

Det gælder om at holde døren åben

Vi lukker grænserne omkring os, fordi vi er bange for at miste kontrollen over vores identitet, mener forfatteren til en ny bog om gæstfrihed. Men hvis vi ikke passer på, bliver vi fattigere og mister os selv.

Styr på balancen

For lidt kontrol er noget skidt, og for meget er endnu værre. Så hvordan finder man den rigtige balance? Her giver lægen, psykologen og samfundsøkonomen deres bud på, hvad vi kan og skal kontrollere.

Kærlighedens paradoks

Når vi elsker nogen, vil vi ikke miste dem. Og derfor kommer vi til at kontrollere kærligheden ihjel. Når studerende har det svært og opsøger studenterpræsten på Aarhus Universitet, handler alle samtalerne i sidste ende om det samme. Kontrol.

Se angsten i øjnene

EKSPONERING: Mennesker er ikke høns. Vi dør ikke af skræk. Og ved at udsætte os for det, vi frygter, kan vi mindske angsten og genvinde styringen. I hvert fald over et lille hjørne af tilværelsen.

Videokontrol punkterer fodbolden

Behovet for kontrol har ædt sig ind i hjertet af den danske nationalsport. Vi vil eliminere de menneskelige fejl, men så har vi slet ikke forstået fodboldens sjæl, mener Christian Sforzini Graugaard, der er passioneret fodboldfan.

Biskopper og kontrol

Hvordan finder man balancen i, hvornår man skal forsøge at tage kontrol, og hvornår man skal give slip? Er det noget, kirken kan hjælpe til med? Folk&kirke har spurgt fem af landets biskopper – og en enkelt domprovst.

Filmens magiske kontrol

Fem gode film, der handler om den kontrol, vi så gerne vil have, men ikke kan få.

Kontrol er noget, man køber i Appstore

Fitbits, træningsspil og oversigt-apps. Der er ikke den kontroldims, du ikke kan få til din smartphone, så du kan få tjek på din søvn, din ægløsning, dit humør. Og hvis du ikke helt kan styre dit telefonforbrug, så findes der også en app til det.

Accepter kontroltabet og se fremad

Lars Kolind var succesfuld erhvervsmand og folketingskandidat, da han i 2007 var igennem en mediestorm. Han blev misforstået, siger han, og misforståelsen hænger ved den dag i dag. Det hjælper ham at tro på, at der er en mening med alting.

Gå på opdagelse i

Andre magasiner