Fortsæt til hovedindholdet

Corona: Politikerne valgte for lægerne

Af Malene Bjerre. Foto: Miklos Szabo

Intensivlæge Ole Viborg og hans kolleger slap for at skulle vælge mellem patienterne. I hvert fald i første omgang.

I Italien fik lægerne i marts måned besked fra deres faglige selskab om, at de måtte begynde at vælge mellem, hvilke patienter der skulle have plads på hospitalernes intensivafdelinger. De knappe ressourcerne skulle reserveres til dem med størst chance for at overleve og med flest livsår foran sig. Med andre ord: De gamle måtte bagest i køen.

Så galt gik det heldigvis ikke herhjemme, fortæller Ole Viborg, der er overlæge på intensivafdelingen på Aarhus Universitetshospital.

”Worst case scenario, da epidemien satte ind, var jo, at det ville blive som i Norditalien: at patienter med COVID-19 ville strømme ind på afdelingen og vi ikke ville have senge og personale nok. Og hvad ville vi så gøre – ville vi tage en 85-årig ud af respiratoren, hvis behandlingen ikke nødvendigvis så ud til at virke, og der kom en 45-årig patient ind, der hidtil havde været sund og rask? Den slags afgørelser havde vi jo været nødt til at tage.”

I første omgang gjaldt det om at undgå, at situationen opstod. Så Ole Viborg og hans kolleger i Aarhus brugte de første uger efter coronaepidemiens indtog i Danmark til at opbygge afdelingens beredskab. Det skete hurtigt og effektivt i løbet af de første uger efter nedlukningen.

”Hovedprioriteten var at få skrabet noget udstyr sammen og givet en nødtørftig efteruddannelse til et personale, der kunne betjene det. Normalt har vi 42 sengepladser på intensiv, og det fik vi skaleret op til 110-120 stykker. Vi kom aldrig i nærheden af det tal. Men hvis epidemien virkelig var skyllet ind over os, kunne vi i værste fald have skullet prioriteret mellem patienterne,” siger han. Det er ikke noget let valg, og i sidste ende er det op til den enkelte behandlende læge at tage valget mellem patienter, men selv ville han aldrig tage en patient ud af behandling, siger han.

Ville vi tage en 85-årig ud af respiratoren, hvis behandlingen ikke nødvendigvis så ud til at virke, og der kom en 45-årig patient ind, der hidtil havde været sund og rask? 

”For mig ville alder i sig selv ikke være et kriterium for at tage en patient ud af behandling, og det jeg havde sat i gang, ville jeg heller ikke standse for at prioritere en anden patient højere. Der ville altid være andre muligheder. Hvis alle respiratorer og alt uddannet personale var optaget, kunne man altid have fået en medicinstuderende til at stå og trykke på en pose og på den måde manuelt give luft til patienten, indtil der blev en respirator ledig.”

Epidemien har aldrig for alvor givet Ole Viborg sved på panden. ”Herhjemme kunne vi hurtigt se, at vi ikke kom i nærheden af den berømte røde kurve. Og det skyldtes selvfølgelig, at politikerne tog det radikale valg meget tidligt at lukke samfundet ned. På den måde tog deres overordnede valg nogle beslutninger fra vores skuldre. I hvert fald i første omgang. For nu kommer der jo nye valg. Vi har brugt milliarder på et beredskab, vi ikke fik brugt – og gudskelov for det. Det er ikke et valg, jeg kritiserer. Men der kommer jo en regning, og hvad er det så for behandlinger og patienter, vi nu må til at vælge fra?”

Læs mere om

Valg

Rart at slippe for valgene

Det har været rarere at være dansker end svensker i coronakrisens første måneder. Det er nemlig en lettelse at få frataget valgmuligheder.

Gode valg kræver tålmodighed

DR-programmet Gift ved første blik insisterer på, at vi skal give os tid i mødet med andre, siger præst Michael Brautsch.

Valg for en bedre verden

TEMA: Læs om tre mennesker, der har taget valg med store omkostninger for både dem selv og deres familier.

Total frihed er dårligt spildesign

På Vallekilde Højskole lærer eleverne at turde træffe valg og at leve med dem bagefter. 

Den hurtigste vej eller den smukkeste?

Der er frit valg på alle hylder. Men tusinde valg om dagen ka’ synes kropumuligt for mennesket, som altid så gerne vil vælge rigtigt.

Et lille valg med enorme bivirkninger

Da Julius Mygind tog det første sug af sin første joint, forestillede han sig ikke, at det ville sende ham ud i flere års misbrug.

Fortrudt

Mød foredragsholderen og sognepræsten, der lever med konsekvenser af valg, de fortryder.

Fejler vi aldrig, har vi ikke prøvet nok

Claus Meyer tog karrierens største valg, da han for fem år siden flyttede til New York. Det blev ingen triumf.

Det rigtige valg findes ikke

Alle valg har en konsekvens, men vi vil ikke altid betale den pris, det koster, mener præst Hanne Uhre Hansen.

Valg - illusion eller grundvilkår

Adfærdsforskeren og eksistensfilosoffen diskuterer, om valget overhovedet findes.

Det gode liv er et valg

De mistede deres søn, da han var to år, men har besluttet, at de vil have et godt liv, hvor han stadig får lov til at fylde.

Fem gode film om valg

Valget er det væsentligste dramaturgiske element i filmkunsten.

WRAP dine valg

Glem for-og-imod-lister og mavefornemmelser. Begge dele får dig til at træffe dårlige valg.

Biskopper om valg

Vi vælger ikke selv det vigtigste i tilværelsen, men inden for de rammer må vi ikke desto mindre tage ansvar og træffe beslutninger.

Gå på opdagelse i

Andre magasiner