Fortsæt til hovedindholdet

Tal om fremtiden

Ressourcebank
Af Birgitte Stoklund Larsen, stiftskonsulent i Helsingør Stift

Læs folk&kirke 2022, og tal med hinanden om fremtid, bekymringer og håb. Her er ti samtalestartere til en aften med vennerne, til madklubben, på højskolen, i kulturhuset – eller bare til eftertanke for dig selv.

1.

”Vi skal lære at se ubehag som noget godt, for det er en portal ind til det, vi ønsker os i fremtiden”. Troels Bech, fodboldtræner i artiklen Grib forstyrrelserne.

Hvilket ubehag skal man undgå? Hvilket skal man opsøge? Hvordan kan man lære at være i ubehaget?

2.

Troels Bech peger i interviewet på det uventede og forstyrrende, men baggrunden for forstyrrelserne er, at langt det meste af det, vi foretager os i hverdagen, er gentagelser. Rutiner giver tryghed. Forstyrrelser giver uro, men også muligheder.

Hvor oplever du gode gentagelser? Hvor oplever du gode forstyrrelser?

3.

Når det gælder fremtiden, er der mange, der tager fejl, kan vi læse i artiklerne Hverdagens forudsigelser og Kiksede kig i krystalkuglen: Meteorologer og aktieanalytikere, politikere, fremtidsforskere.

Hvornår har du regnet med skuffelser, som ikke gik i opfyldelse? Hvor er du blevet virkelig overrasket af et sving, dit liv har taget?

4.

”Jeg hjælper flygtninge med at turde drømme igen. Med at turde have fokus på det gode i hverdagen og lære at håbe og leve på trods af den konstante usikkerhed, de oplever i hverdagen”. Mozhdeh Ghasemiyani, psykolog med speciale i traumer i artiklen Vi har brug for drømme.

Hvad tør du ikke drømme om?

5.

”Magtesløshed er et stort tabu, tror jeg. Større end døden”. Elisabeth Hammer, hospitalspræst, i artiklen Håbet for i morgen findes, når dagen i dag giver mening.

Hvornår føler du dig magtesløs – i det små? I det store? Hvordan lever man med magtesløsheden?

6.

”Det er et godt og meningsfuldt liv at kæmpe for den verden, jeg tror på: at være med i vigtige samtaler om, hvordan vi skal være i verden og at rykke på dem”. Sarah Hellebek, klimaaktivist, medstifter af den grønne studenterbevægelse, i artiklen Meningsfyldt at kæmpe for den verden, jeg tror på.

”Jeg bliver glad, hver gang folk skriver til mig, at de kan bruge de investeringsråd, jeg lægger ud på min blog eller stiller mig et spørgsmål om økonomi. På den måde hjælper jeg andre til at få en bedre økonomisk fremtid”. Frederik Skov Storm, bygningskonstruktør og indehaver af bloggen ”Ung med penge”, i artiklen Jeg vil kunne gøre det, jeg har lyst til.

Hvad hører med til et meningsfuldt liv for dig?

7.

Hvis du ligesom Brian i artiklen Brian bærer sin undergang i generne fik at vide, at du måske bar på en dødelig sygdom, ville du så lade dig teste? Hvad er argumenterne for og imod at vide / ikke at vide?

8.

Et tankeeksperiment: Du får at vide, at din kæreste/mand/kone led af en uhelbredelig sygdom. Lægerne giver maks. ti år. Hvordan tror du, det ville påvirke dit forhold til din kæreste?

9.

”Tidens kriser har givet os et kald”. Signe von Oettingen, præst, i artiklen Det bliver sommer igen, men vi er nødt til at ændre nogle ting.

Er det rigtigt? Hvis ja: Hvordan hører du det kald? Ser du tegn på, at andre har hørt det?

10. 

Hvis du i dag, ligesom biskopperne, kunne give et godt råd til dit 12-årige jeg, hvad skulle det så være?