En af de mest elskede julesalmer har gennem tiden mødt hård teologisk modstand. Og så blev den faktisk skrevet som en pilgrimssang – på grund af en misforståelse.
Vi siger tit ’i denne søde juletid’, når vi taler om julehyggen. Men ironisk nok er Brorsons salme et opgør med netop den folkelige julehygge.
Grundtvigs salme handler om engle og juleglæde, men også om den julesorg, mange kender.
Da H.C. Andersen skrev en digtsamling, som den lille julesalme var med i, og dedikerede bogen til kongen, blev det hans billet til at komme ud og rejse.
Har julegave, kirke og kristendom noget med hinanden at gøre? I dag kan man få det indtryk, at julen mest handler om gaverne.
Vi har givet gaver i flere tusinde år, men kun julegaver et par hundrede. Traditionel jul med juletræ og gaver blev normalt hos borgerskabet i 1800-tallet.
Vi ved udmærket godt, at vores forbrug belaster miljøet. Så hvorfor køber vi stadig flere gaver år efter år? Fordi det er blevet en tradition, som kan være svær at bryde med. Og fordi vi gerne vil.
Gaver er en fast tradition, når vi fejrer jul. Men gaveræset er dyrt og klimabelastende, så kan vi ikke bare droppe det? Svaret er nej, fastslår forsker.
En julekrybbe af plastik blev Jens Blendstrups vindue til juleevangeliet og julefreden, som til dels indfandt sig i barndomshjemmet.
Præst og forfatter Ane Øland Bækgaard har for første gang i sit liv oplevet den sagnomspundne julefred. Men det krævede, at hun selv nedlagde sit skjold og våben.
Julen er ikke kun hjerternes fest. Højtiden kan også være fortravlet og stressende. Natkirken er et stille rum, der især hjælper de unge med at finde fred og fordybelse.
Kultur- og kirkeminister Mette Bock (LA) har altid fundet julefreden i kirkerummet - også gennem en række hårde og kaotiske år i barndommen.