Monolog om Luthers Käthe
Præst og skuespiller Merete Arnstrøm giver stemme til Martin Luthers kone, Katharina von Bora, ved at betragte Martin Luther og reformationen set fra hendes synsvinkel. Via Käthes oplevelser fra klosterliv med regler til et liv som Martin Luthers kone opnås en personlig, levende og vedkommende vinkel på Reformationens på én gang nære og vidtrækkende betydning. Ud over at det historiske forløb er en ledetråd, er den bærende idé at se gennem en kvindes øjne, hvilken vidtrækkende betydning, reformationen fik, tværs over landegrænser, over århundrederne og ind i vores tid. Projektet er tildelt kr. 110.500 af Folkekirkens Fællesfond.
Reformatorisk kirkeudsmykning i Danmark
Udvalget for Reformationsjubilæet og dansk Kirkekunsts projekt har til formål at synliggøre vekselvirkningen mellem kunst og en reformatorisk teologi. Der skal laves et katalog, der fungerer som en besøgsguide, som fremdrager og beskriver de vigtigste kunstværker, som Reformationen har inspireret til. Det er særligt reformationens indvirkning på kunsten i de sidste halvtreds år, der vil være i centrum i guiden, som vil fokusere på både maleri, glas/mosaik, skulptur og tekstil. For at opnå så bred en tilgængelighed som muligt, arbejder projektudvalget også med udviklingen af en app. Projektet er tildelt kr. 150.000 af Folkekirkens Fællesfond.
Sangens Hus vil styrke den folkelige sang
Sangens Hus i Herning vil i samarbejde med en række sang-, skole- og kulturaktører i hele Danmark skabe en folkelig markering af reformationen 1517-2017. Ved at få danskerne til at synge sammen, ønsker man at kaste lys over reformationens betydning for vores nationale identitet. Reformationen havde stor betydning for fællessangen i Danmark, idet der blev indført salmesang på modersmålet, og Luther fremhævede vigtigheden af at lade menigheden deltage aktivt i sangen. Ti udvalgte salmer og sange vil udgøre en rød tråd. De vil - ud over at være kendte og benyttede - også blive udvalgt efter kriteriet, at de skal afspejle en udvikling i salme- og fællessangstraditionen. Projektet er tildelt kr. 250.000 fra Kulturministeriets udlodningspulje til markering af jubilæet.
Rollespil om reformationen
Flere voksne, der med succes har arbejdet med børn og rollespil i f.eks. spejdersammenhæng, har efterlyst rollespil, der kunne anvendes til unge og voksne. Dansk Rollespilsakademi vil nu i et samarbejde med Roskilde Stift og folkekirkens teologiske rådgiver, biskop emeritus Karsten Nissen, udvikle et folkeligt rollespil om reformationen. De ønsker at skabe en interaktiv formidling af reformationens samfundsmæssige konsekvenser til særligt unge og yngre mennesker. Rollespillet kan belyse temaer som autoritet, samvittighed, socialt ansvar m.m. Projektet er tildelt kr. 100.000 fra Kulturministeriets udlodningspulje til markering af jubilæet.
Korprojektet Luther-rosen
Luther-Rosen er et korprojekt sat i værk af Folkekirkens Ungdomskor og biskop Marianne Christiansen. Sigtet er at generindre Luthers salmer, hans teologi og tanker om musik. Projektet indbefatter udarbejdelse af nye salmer, nye kompositioner og nye oversættelser af gamle salmer. Salmerne vil kunne indgå i menighedens salmesang som fornyende bidrag, foruden at de kan indgå i tema- og musikgudstjenester og være et centralt repertoire for kirkekor overalt i landet. Folkekirkens Ungdomskor vil orientere bredt om projektet gennem eget netværk og sørge for pressekontakt og desuden samarbejde med andre korsammenslutninger. Projektet er tildelt kr. 318.250 af Folkekirkens Fællesfond.
Kunstprojekt om Luthers opgør
med magten over sjælene
Statens Museum for kunst iværksætter et nyskabende projekt, der sigter mod høj kunstnerisk kvalitet, og som i form, indhold og formidling sprænger traditionelle grænser mellem aktører, publikum og interessenter. Projektets hovedfokus er Martin Luthers oprør med magten over sjælene. Publikum ledes igennem en labyrint af udtryk, indsigt og udsagn. 10 forskellige stationer med 10 forskellige spørgsmål med ophav i reformationen, fusioneres med 10 kunstneriske udtryksformer, som igen fusioneres med 10 forskellige kunstmalerier. Som publikum møder man musik, skuespil, dans, film, indsigt, lærdom, filosofi og refleksion. Kunstprojektet finder sted på Statens Museum for Kunst hele 2017 (dog ikke i juli og august). Af involverede institutioner er: Det Kongelige Teater, Gyldendal, Den Danske Scenekunstskole, Den Danske Filmskole, Det Kongelige Danske Kunstakademi, Det Danske Filminstitut, Forlaget ALFA m.fl. Projektet er tildelt 200.000 kr. fra Kulturministeriets udlodningspulje til markering af reformationsjubilæet.
Koncerter med Musica Ficta
Musica Fictas projekt er et formidlende koncertprojekt. I forbindelse med koncerter flere steder i landet, vil Musica Fictas programmer rumme artikler skrevet af fagpersoner, ligesom formidlingen vil gælde Luthers forhold til og fortrolighed med den gregorianske musik, som ligger til grund for hans egne salmemelodier. Desuden vil Musica Ficta introducere Luthers egen firstemmige motet samt hans yndlingskomponist Josquin de Prez og den polyfone musik. Da fællessangen og menighedens salmesang via Luther selv og hans egne melodier kom til at stå i centrum som en egen tradition skabt af reformationen, rummer formidlingen også denne del af Luthers virke. Desuden vil der blive sat fokus på den komponist, der udsatte flere af hans salmemelodier, Johan Walther. Projektet er tildelt kr. 50.000 af Folkekirkens Fællesfond.
Teaterlys-koncert
Teaterlyskoncerten er en historiefortælling i det offentlige rum, som berører alle sanser, idet billede, musik og drama indgår i en fælles enhed. Formålet er at sætte ansigt på reformationen ved anvendelse af elementer, som er kendte inden for teater- og koncertverdenen. Publikum bringes igennem historien, så den mærkes på deres egen krop som en fysisk oplevelse, man tager med sig. Ved projektioner, flotte lyssætninger, musik, symboler, effekter, konkrete og abstrakte billeder og performance berettes der om reformationen i et fysisk joint venture. Teaterverdenen, musikverdenen, designere og visuelle kunstnere skaber sammen det fælles projekt, således at parter, der ikke er vant til at samarbejde, kan berige hinanden. Tanken er, at producere denne forestilling således at den kan turnere til landets domkirker og andre store kirker, der vil egne sig til formålet. Forestillingen foregår på kirkens facader ved lyssætninger og lyseffekter, og der placeres en scene foran kirken til de dramatiske scener undervejs. Projektet er tildelt 200.000 kr. fra Kulturministeriets udlodningspulje til markering af reformationsjubilæet.