Skipper Clement som tegneserie
University College Northern Denmark vil med lektor Jørgen Jørgensen som drivende kraft udgive tegneserien Skipper Clement. Tegneserien, er først og fremmest er tænkt som undervisningsmateriale for folkeskolens mellemtrin, rummer en formidling af et centralt kapitel af Danmarks reformationshistorie til brug i skolens undervisning og oplysning generelt. Skipper Clement indgår i den problemkreds, der er forbundet med Grevens Fejde op til reformationen i Danmark i 1536, og tegneserien behandler det centrale drama såvel som de religiøse konflikter mellem den katolske kirke og de lutherske strømninger samt de politisk-samfundsmæssige konflikter mellem kongemagt, adel og bønder. Tegneserien afsluttes med faktuelle kort og oplysninger om reformationen i Danmark, Luther og danske reformatorer, katekismus og salmebøger, bygninger, oversigt over bondekrige og Stevns friser. Projektet er tildelt kr. 42.000 fra Folkekirkens Fællesfond.
Sigurd Barrett lytter til Luther
Vi lytter til Luther er et musikalsk formidlingsprojekt til kirker og hjem. Sigurd Barrett er ophavsmand til det ambitiøse projekt, som består af en bogudgivelse på Politikens Forlag med tilhørende sange samt 12 film med Sigurd og tøjdyret Snapper, som fortæller om Luthers liv, ideer og betydning, og om Hans Tavsen og Reformationen i Danmark. Derudover indeholder projektet en sangbog og pædagogisk materiale til kirke og skole (udgivet på forlaget Dansk Sang). Sigurd Barrett vil desuden tage på turné rundt i Danmark med sit orkester og besøge forskellige kirker for at synge og fortælle om Luther og reformationen i Danmark. Med spørgsmål som: Hvad betyder Reformationen? Er det noget, man kan spise? Og Hvad vil det sige at købe afladsbreve, fås de i Netto? prøver Sigurd Barrett at kaste lys over, hvad Reformationen betyder for børn og voksne i dag, så der skabes en større forståelse for, at hele vores tænkning omkring kirke, fællesskab og ytringsfrihed bunder i reformationens tankesæt. Projektet er tildelt kr. 100.000 fra Kulturministeriets udlodningspulje til markering af reformationsjubilæet.
Oversættelse af Oswald Bayers bog om Luthers teologi
Rektor, professor Eberhard Harbsmeier og Eksistensen ønsker at
oversætte og udgive Oswald Bayers standardværk om Luthers teologi. Bayer giver på én gang et samlet og nuanceret billede af Luthers teologi. Bogen er ordnet efter hovedemne med den særlige styrke, at den ikke nøjes med blot at tage udgangspunkt i Luthers teologiske forfatterskab, men i lige så høj grad inddrager salmer, prædikener o.l., så begge gensidigt belyser hinanden. Forskelle og ligheder mellem den tyske og den danske lutherforståelse og tradition indgår i Oswald Bayers bog i en frugtbar diskussion. Bogen er systematisk bygget op, og derfor er den velegnet til undervisning. Den formår desuden at sætte Luthers teologi i relation til betydende moderne diskussioner og er et godt supplement til Heinz Schillings Luther-biografi, der allerede er udkommet på dansk. Projektet er tildelt kr. 120.000 fra Folkekirkens Fællesfond.
Paul Althaus' bog om Luthers etik oversættes
Forlaget Kolon vil med lektor Jeppe Bach Nikolajsen i spidsen oversætte og udgive det tyske standardværk, Die Ethic Martin Luthers. Bogen er skrevet af den anerkendte tyske teolog Paul Althaus og er en tidløs klassiker, der præsenterer en saglig og solid indføring i Luthers etik af meget høj kvalitet. Bogen kan udbrede kendskabet til Luthers teologi og etik som et vigtigt grundlag for den danske velfærdsstat, og den vil kvalificere den samtidige debat om en luthersk forståelse af forholdet mellem kristendom og politik. Bogen bidrager til folkelig oplysning og kan bruges som lærebog på professionshøjskoler og universiteter. Projektet er tildelt kr. 50.000 fra Folkekirkens Fællesfond.