Konference på tværs af Øresund
Reformationsudvalget ved Roskilde Stift afholder en åben konference over to dage på tværs af Øresund med mødet med de to gamle nabostifter Sjælland og Lund som udgangspunkt. Konferencen afholdes i samarbejde med Lunds Stift og universiteterne i Roskilde, København og Lund, og er et led i Roskilde Stifts reformationsfejring. Emnerne for konferencen er reformationens forskellige forløb og fortolkninger i Danmark og Sverige med særligt fokus på disse forløb og fortolkningers betydning for kirke- og samfundsudviklingen i de to lande indtil i dag. Konferencen arrangeres og ledes af professor Lisbeth Christoffersen og lektor ved Københavns Universitet Anders Holm i samarbejde med Roskilde Stifts reformationsudvalg. Fra Lund deltager biskop Johan Tyrberg og præster fra Lunds Domkirke samt biskop og professor emeritus Carl-Axel Aurelius. Projektet er tildelt kr. 65.000 fra Folkekirkens Fællesfond.
Kurser for gymnasie- og seminarielærere
Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet har fået bevilget midler til afholdelse af to todages-kurser om reformationen og dens betydning. Kurset er målrettet gymnasielærere og undervisere på læreruddannelsen. De planlægges i samarbejde med gymnasielærerne i fakultetets efteruddannelsesudvalg, og vil kunne tilvejebringe ny viden om 1500-tallets reformation og ny viden om reformationens betydning for samfund, kirke og kultur op til i dag. Fakultetet vil ud over denne undervisning af gymnasielærere og undervisere på læreruddannelsen også kunne tilbyde at sende studerende ud, som kan assistere lærerne med undervisningen i reformationen. Efter kursernes afholdelse omsættes kursets indhold og diskussioner til et inspirationsrum med bl.a. det anvendte materiale, de udarbejdede forløb og små film på fakultets elektroniske ressourceportal til lærere og elever i gymnasiet. Projektet er tildelt kr. 120.000 fra Kulturministeriets udlodningspulje til markering af jubilæet
Udstilling om præstegårdenes kulturhistorie
Dette projekt er initieret af Hendes Majestæt Dronningen og sættes i værk af rektor, professor Eberhard Harbsmeier, lektor Charlotte Appel og lektor Morten Fink Jensen. Udstillingen bygger på en bog, der kaster lys over sogneliv historisk set: ”Når det regner på præsten. En kulturhistorie om sognepræster og sognefolk”. Udstillingen er et samarbejde mellem Historiches Museum i Berlin og Lutherstiftung Erfurt. Den danske udstilling er en forlængelse af udstillingen i Berlin, tilrettelagt til danske forhold og med dansk materiale bestående af et dansk programhæfte og oversættelser af de tyske tekster. Udstillingen er planlagt til at blive vist i Løgumkloster, København og Haderslev. Projektet er tildelt kr. 50.000 fra Folkekirkens Fællesfond.
Reformationshistorisk Netværk
Reformationshistorisk Netværk blev grundlagt i 2005 med det sigte at fremme forskning og samarbejde på tværs af geografisk og institutionelt spredte forskningsmiljøer i Danmark. De danske forskere, der arbejder med reformationshistoriske temaer, kommer fra forskellige fag (primært historie, kirkehistorie, kunsthistorie, litteraturhistorie) og forskellige institutioner (landets fem universiteter, museer og arkiver). Støtten gives til afholdelse af fem møder i denne kreds, hvor formålet er at sikre gensidig information, koordination og forskningsbaserede oplæg, diskussioner og øvrige faglige udvekslinger blandt forskere, der alle arbejder med reformationshistoriske emner, men er spredt på forskellige institutioner og fagmiljøer. Netværket fungerer som central ramme for det reformationshistoriske samarbejde i Danmark. I 2016-17 vil alle danske reformationsforskere stå med mange og krævende opgaver, idet efterspørgslen efter foredrag til publikationer m.m. om reformationshistoriske emner er ekstraordinært stor i forbindelse med markeringen af 500-året for Martin Luthers teseopslag. Det er af afgørende betydning for såvel kvalitet som effektivitet af forskningsformidlingen i forbindelse med jubilæet, at landets reformationsforskere får mulighed for at mødes regelmæssigt i denne periode. Projektet er tildelt 75.000 kr. fra Kulturministeriets udlodningspulje til markering af reformationsjubilæet.
Bordsamtaler for studerende
Projektet Bordsamtaler 2017 er centreret omkring lokale, styrede bordsamtaler over et måltid mad – inspireret af Luthers Tischreden. Målgruppen er studerende ved videregående uddannelser. Målet er at gøre reformationen og jubilæet i 2017 spændende og relevant for nutidens studerende på en måde, der på en gang er fri og bundet. Samtaleemnerne vil kredse om forskellige aspekter af begrebet ”Frihed” – og reformationens indflydelse på det. Bordsamtalernes udgangspunkter er styrede i både form og indhold, men deltagernes samtaler med hinanden er frie. De lokale studenterpræster, menigheder, foredragsforeninger eller klasser arrangerer selv deres lokale bordsamtaler efter den fælles instruks. Tallet 95, som refererer til Luthers 95 teser, vil være en rød tråd gennem projektet. Projektet er tildelt 50.000 kr. fra Kulturministeriets udlodningspulje til markering af jubilæet