Lad det være sagt med det samme: Jeg er positivt forudindtaget overfor denne bog! Meget endda! For jeg er vild med konceptet, med ideen, og jeg finder sagen vigtig.
Forfatteren og historikeren Gry Jexen er en kvinde med en sag. Hun vil have kvinderne skrevet ind i historien, for hvorfor er det, at vi uden at blinke godtager, at langt størstedelen af historiebøgernes sider er fyldt med fortællinger om mænd? Om deres bedrifter, deres livsvilkår, deres egenskaber, opfindelser og gode ideer. Og om deres fremskridt, deres nederlag og deres forbrydelser. Og imens er kvinderne reduceret til en notits eller en sidebemærkning, hvis de da overhovedet nævnes.
Og endnu mere bemærkelsesværdigt er det, at jeg ikke havde skænket en tanke, at det forholder sig sådan, før jeg altså stødte ind i Gry Jexens Instagramprofil, der har eksisteret siden 2018 og bærer samme navn som bogen. Tænk engang, at jeg som kvinde, forholdsvist belæst og oplyst om historie og samfundsforhold, slet ikke overvejer at ca. halvdelen af jordens befolkning mangler repræsentation i vores historiske kilder.
Det er da katastrofalt! Så jeg er altså fan af Gry Jexens projekt, og udover at følge hende på Instagram har jeg også haft stor fornøjelse af at lytte til hendes podcast, der ligeledes bærer det kvikke navn ”Kvinde Kend Din Historie,” der med fuldt overlæg læner sig op ad halvfjerdserklassikeren ”Kvinde kend din krop,” fordi den var et af de første stykker sundhedsfaglig litteratur skrevet om kvinder til kvinder.
Husmødrene udgør tilsammen en massiv 'usynlig' hær, der bærer en ganske betydelig del af ansvaret for vores alle sammens velbefindende, vores velfærdssamfund og vores minder om en lykkelig barndom.
Derfor var mine forventninger til bogen tårnhøje. Og jeg havde nærmest kriller i maven, da jeg satte mig til rette i den stegende sol, under sommerens hedebølge, med et koldt glas hvidvin indenfor rækkevidde og udsigten til, hvad jeg forventede ville indtage førstepladsen som sommerens læseoplevelse.
Fordi min begejstring for både Instagramprofilen og især podcasten er så stor, er jeg nødt til at stå ved, selvom jeg virkelig helst er fri, at mine forventninger ikke helt blev indfriet, da jeg læste bogen. Ikke fordi indholdet ikke holder, det gør det; der er tale om halvtreds spændende kvinder, der hver især fortjener deres plads i historien. Snarere fordi bogen sprogligt er lidt tung bagi, ja, nærmest klodset. Som om sproget snubler over sig selv og derfor må gentage sine pointer for at være sikker på at få det væsentlige med. Det har desværre den effekt, at man som læser føler sig en smule talt ned til, fordi de samme selvfølgeligheder gentages lidt for mange gange.
Det er nu nok ikke nok til, at mit samlede helhedsindtryk af Gry Jexens projekt forringes væsentligt. Jeg er begejstret. Og i virkeligheden kan det være befriende at sidde og læse historisk litteratur og blive klogere uden at føle sig nødsaget til at tage hornbriller på og finde notesbogen frem for at kunne følge med. Bogen gør sig faktisk utroligt godt under solen i selskab med kølig hvidvin, kan jeg afsløre.
Et kæmpe plus er det også, at bogen er virkelig lækker. Strukturen, duften, de tykke sider. Og så er dens farvepalet smuk og udtryksfuld. Illustrationerne, lavet af Thit Thyrring, hiver de historiske kvinder helt op i nutiden, og der er flere af de seje kvinder, jeg gerne ville hænge op på min væg i Thit Thyrrings udgave.
Bogen er opdelt i ni temaer, fx Uddannelse, Magt & politik og At få børn. De 50 udvalgte kvinder, der alle har levet i Danmark fra middelalderen og frem til i dag, som Gry Jexen skriver om, er alle interessante skikkelser indenfor hver deres område.
Særligt begejstret endte jeg faktisk med at blive for afsnittet om den kvinde, jeg i første omgang tænkte, at jeg ikke gad læse om, nemlig afsnittet om Lis Christiansen, forfatterens egen mormor. Hun er en del af det tema, der hedder Ægteskab & parforhold, og repræsenterer de tusindvis af danske kvinder, der levede som hjemmegående husmødre fra 1930’erne til 1970’erne.
Det er en lille genistreg at have denne type livsfortælling med i bogen. Som præst har jeg bisat og begravet utallige af netop disse kvinder, om hvem det kan siges, at deres største bedrift er deres smukke hjem og haver, deres børn og deres mand. Og helt ærligt, det er da faktisk lidt af en bedrift - selvom det på en måde er en af den slags bedrifter, der ikke rigtig tæller. Ikke sjældent hører jeg disse kvinder omtalt af pårørende som verdens bedste mor/hustru/bedstemor, uden at dem, der taler, egentlig kan sætte ord på hvorfor. Hun var der jo bare altid, hun havde styr på det. Husmødrene udgør tilsammen en massiv 'usynlig' hær, der bærer en ganske betydelig del af ansvaret for vores alle sammens velbefindende, vores velfærdssamfund og vores minder om en lykkelig barndom.
Og det er da også en af Gry Jexens pointer, at vi alle sammen udgør historien. Vi er en del af den, vi lever den, og vi skaber den. Uagtet hvor store eller små bedrifter vi ellers vil blive husket eller glemt for efter vores død.
Når jeg læser bogens kvindeportrætter, står det helt klart, at vi er nået langt. Der er ingen tvivl om, at kvinder af i dag kan tage både goder og rettigheder som selvfølgeligheder, fordi nogle andre har kæmpet kampene. Tak til dem! Det har i sandhed været meget værre og sværere at være kvinde førhen. En sandhed er det ikke desto mindre også, at det sagtens kan blive endnu bedre, end det er i dag, så tak til Gry Jexen for at huske os på det og for at give et så propert og fagligt indspark til debatten om køn, ligestilling og #MeToo.
Jeg kommer helt sikkert til at læse den her bog igen. Jeg vil have den stående på hylden, og jeg vil nyde, hvor smukt den pynter dér. Og så vil jeg bruge den som et opslagsværk. Som en hurtig indføring i nogle af de mest betydningsfulde og dog glemte danske kvinder siden middelalderen. Dem skal vi have frem i lyset. Det har de ærligt talt fortjent.