Fortsæt til hovedindholdet

Jul 2020: Gode gaver til bogelskeren

Af Karen Møldrup Rasmussen, præst i Sottrup og Nybøl Kirker

ANBEFALINGER: Mangler du inspiration til, hvad du skal give i julegave til bogelskeren? Her får du ni gode bud – og så et par stykker, der også egner sig til værtindegave, mandelgave eller nytårsgave.

Jeg kan godt lide at få bøger i julegave, og jeg kan også godt kan lide at give dem, men det kan være lidt af en kunst at vælge en bog til en anden. Hvis ikke bogen ligefrem står på en ønskeseddel, kan det være en svær opgave at finde den perfekte bog til en anden, for titel og bogens indhold har det med at give et genskær af det forhold, som er mellem giver og modtager, så man kommer til at gøre i nælderne. Som når kæresten forærer én bogen ”Kom i form på 10 uger”.

Så for at redde dig ud af en tilsvarende suppedas giver jeg dig her mine bud på ti gode julegaver til bogelskeren. Det er en lidt blandet landhandel med både noveller og den tykke roman. Alle bøger er udkommet i år, og året 2020 har på mange måder været et mærkeligt år, men lige hvad bøger angår, ikke mindst fra danske forfattere, har det været i top. Værsgo!

1. Tine Høeg: Tour de Chambre

Tour de Chambre er ikke til at komme uden om i år. Tine Høegs bog synes at være årets udgivelse. Romanen er svær at genrebestemme, da den i sin struktur og stil lægger sig op ad både scenekunsten, dramaet, det lyriske og poetiske - men det er altså en roman. 
Det er en skarp og troværdig beskrivelse af, hvordan livet kan udspille sig, når man som 30-årig står og skal i gang med det ’rigtige’ liv. Det liv, som udspiller sig uden for kollegiets mure, hvor valg, der er truffet tidligere, alligevel har en tendens til at smitte af, hvor nutid og fortid smelter sammen. Det er en fortælling om venskaber, forelskelser, valg og begær.

2. Kirsten Thorup: Indtil vanvid, indtil døden

Dette er en blændende god bog om livet under 2. Verdenskrigs rædsler i Hamborg. Vi følger kvinden Harriet, som har mistet sin mand i krigen og forlader sine to små drenge i København for at tage på rekreation – en sørgetur ned til veninden, som er tysk gift og bor midt i Tysklands rædsler. Bogen giver en flot og levende beskrivelse af, hvordan det var at være kvinde under krigen – at være dem, der var ladt tilbage, som skulle forsøge at opretholde en eller anden form for normalitet. Bogen er skrevet ud i én køre uden hverken linjeskift eller kapitelopdeling, og det giver en næsten forpustet og klaustrofobisk læseoplevelse. Man kan ikke træde ud af fortællingen, men tvinges ind i den sammen med Harriet.

3. Stine Pilgaard: Meter i sekundet

De vil i Velling! - men hvad er det, de vil? Det synes at være spørgsmålet, som Stine Pilgaard kredser om i sin skønne lille roman. Vi følger en ung kvinde, som med mand og barn flytter til Jylland, da manden har fået arbejde på en højskole. Men hvordan lærer man jargonen? Hvornår bliver man accepteret? På en underfundig og humoristisk måde kredser forfatteren om disse spørgsmål om at slå sig ned et nyt sted. Romanen veksler mellem almindelig fiktion, oraklets brevkassekorrespondance og nyskrevne sange. Man både klukker og krummer tæer undervejs i læsningen. Stine Pilgaard har fået nogle af sine sange med i den nye Højskolesangbog, så man kunne jo overveje at købe den sammen med romanen.

4.Delphine de Vigan: Underjordiske timer

Denne skønne bog læste jeg på et døgn. Som altid med Vigan flyder sproget, og man trækkes ind i romanen og har svært ved at lægge den fra sig. Vi møder to personer og følger dem i et døgns tid, hvor de bevæger sig rundt i Paris bærende på hver deres skæbne. Ensomheden har ramt dem begge og deres skæbne gør ondt, da den lige så godt kunne have ramt en selv. Voldsomme ting er sket i de to hovedpersoners liv, og deres veje krydses i den franske metro. Her er en fortælling om, hvordan ens liv hurtigt kan tage en drejning. Hvor man bliver en af de underjordiske, en af dem som lever i mørket, en af dem som ikke ses. Bogen er skrevet i 2009, før de Vigan brød igennem med Alt må vige for natten, men er først nu blevet oversat til dansk.

5. Martha Flyvholm Tode: Man kan også være søstjerne

Kan du finde ud af at holde køleskab? Jeg tænker, at det spørgsmål har du nok aldrig stillet dig selv. Men prøv lige engang og tænk efter: Kan du holde køleskab? Det er faktisk en kunstart at holde køleskab, sørge for, at der altid er lidt til den stille sult, lidt til aftensmad, lidt til dem, som bare dumper forbi. I denne fine lille roman følger vi Anne, som flytter med sin kæreste Jens til København. Det er ikke en let flytning - og Anne er dårlig til at holde køleskab. Romanen fortæller om udfordringerne ved at falde til et nyt sted, og hvor svært det kan være at træffe et valg. Ja, at det kan være svært at leve livet, fordi der er så mange valg og muligheder, at man slet ikke tør træffe noget valgt i angst for, at det er det forkerte. Er man midt i 20’erne og skal træffe valg om kæreste, bopæl, studie – ja, hvordan livet skal leves, så skal man læse denne bog.

6. Kristina Stoltz: Paradis først

Hvad kan du huske omkring din første stormende forelskelse? Kristina Stoltz tager os i denne roman med tilbage til Amerika, hvor hun mødte sin første store kærlighed. Vi drager med hende ind i sindet, for hvad er egentlig erindringen? Hvad kan man faktisk huske? Hvad er der sket, og hvad er fortælling? Romanen springer i tid og sted i et væk, og man kan godt blive lidt rundtosset under læsningen, men det giver mening, for det er jo lige præcis sådan, vores erindring virker. Tanker og billeder dukker op drypvis. Vi bliver præget af steder, vi besøger og genbesøger. Vi påvirkes af de mennesker, vi møder, som fortæller om deres minder, og det lægger til vores erindring. En spændende bog om, hvilken fortælling der er at fortælle om kærligheden, og måske er der ikke bare en, men flere.

7. Peder Frederik Jensen: Det Danmark du kender

Det Danmark du kender er en samfundskritisk roman, som helt klart er et indlæg i den verserende debat om, hvad det er det for et Danmark, vi skal have. Vi er landet i udkantsdanmark, vi er taget til Lolland, hvor personer fra de meget forskellige samfundslag mødes. Hvad har en socialdemokratisk borgmester, en lastbilchauffør, en håbefuld mønsterbryder, en kone og en elskerinde til fælles, og hvordan krydses deres veje? Hvad er det for drømme, vi har for os selv og hinanden, og hvordan formår vi at passe på hinanden? Det er nogle af de spørgsmål, som stilles i denne skarpe replik til vores kære Danmark – kender vi det overhovedet mere?

8. Marie Aubert: Må jeg komme med dig hjem

Ni skarpe noveller er der at finde i denne skønne bog fra norske Marie Aubert, som med udsøgt præcision tager fat på tabuer, kærlighed og menneskelige relationer. Hvad sker der for eksempel, når man som par er taget til udlandet for at adoptere sit barn og fortryder? Marie Aubert har en eminent evne til at kigge bagved, til at rive masken af os mennesker og se det, som er inde bagved alt det friserede. Hun får skrevet de grimme følelser frem, alle dem vi godt ved, vi ikke må have eller tale om. En flot samling af noveller om de forestillinger om andre mennesker, vi går rundt med – dem, som så let som ingenting kan briste.

9.Mathilde Walter Clark: Huset uden ende

Essaysamlinger er ikke det, vi ser mest af på de danske bogreoler, og det er lidt en skam. Mathilde Walter Clark er igen tilbage i USA, ligesom hun var i romanen Lone Star, hvor hun fortalte om sit forhold til far og den amerikanske side af hendes familie. Det første essay i denne samling er en beskrivelse af faderens hus, og dermed også en beskrivelse af hende selv – hvad er det for nogle rum, vi bevæger os ind og ud af, og hvad gør de ved os?  Der bliver taget livtag med Søren Kierkegaard, der bliver spurgt til, hvad det er vi ser, åbner vi faktisk vores øjne og ser det, vi er omgivet af, eller er vi blinde? De forskellige essays kan læses som en lang tour de force, men man kan også lade dem vare lidt længere og læse dem adskilt fra hinanden som en fin replik til det levede liv.

De små sjove

Og så er der de små sjove - korte men gode. Måske til en lille værtindegave, mandelgave eller nytårsgave?

Gå på opdagelse i

folk&kirkes magasiner