Fortsæt til hovedindholdet

Nadver

Vi kender nadveren fra Bibelen, hvor Jesus selv holder den med sine venner. Derfor er den sammen med dåben, det ældste og vigtigste ritual i folkekirken. Det kaldes et sakramente, som betyder en hellig handling.

Præst i præstekjole holder alterkalk med begge hænder og hælder vin op i alterbæger

Ordet nadver betyder egentlig aftensmad. Det Ny Testamente fortæller, at Jesus spiste sammen med sine disciple den sidste aften, før han blev taget til fange og korsfæstet. Under måltidet sagde han til dem, at når han var gået bort, skulle de mødes og spise sammen på samme måde, og han ville så selv være til stede hos dem gennem brødet og vinen.

Siden de første kristne begyndte at holde gudstjeneste sammen, har man delt brødet og vinen; og nadveren er fortsat led i folkekirkens gudstjeneste.

Brød og vin 

Under nadverritualet holder præsten brød og vin frem og bruges ordene fra fortællingen i Bibelen:

Vor Herre Jesus Kristus tog i den nat, da han blev forrådt, et brød, takkede og brød det, gav sine disciple det og sagde: »Tag det og spis det; dette er mit legeme, som gives for jer. Gør dette til ihukommelse af mig!« 

Ligeså tog han også bægeret efter måltidet, takkede, gav dem det og sagde: »Drik alle heraf; dette bæger er den nye pagt ved mit blod, som udgydes for jer til syndernes forladelse. Gør dette, hver gang I drikker det, til ihukommelse af mig!«

Derefter deler præsten brød og vin ud til dem, der er gået frem i kirken for at modtage det. Præsten giver det til hver enkelt med ordenen: "Dette er Jesu Kristi legeme." "Dette er Jesu Kristi blod."

Nadveren slutter med en takkebøn og velsignelse.

Nytolkning af jødisk påske

Det er ikke tilfældigt, at der bliver brugt 'fladt' brød og vin til nadveren. Fortællingen i Bibelen, hvor Jesus spiser med sine venner for sidste gang og siger ordene om brødet og vinen for første gang, finder sted ved det jødiske påskemåltid. Der blev også serveret vin og 'usyret' brød, det vil sige brød, der ikke har hævemiddel.

Den jødiske påske bliver fejret for at mindes Moses og det jødiske folks befrielse fra slaveri i Egypten. Her fortælles det, at folket skulle gøre sig klar til flugt og tilberede et måltid meget hurtigt. De skulle slagte et lam og bage brød uden hævetid. Derfor spiste Jesus og hans venner usyret brød og drak vin ved deres jødiske påskemåltid, hvor Jesus nytolkede brødet og vinen, som for fremtiden skulle være til minde om ham.