Fortsæt til hovedindholdet
Far og baby smiler glade til hinanden, mens mor giver barnet dåbskjolen på lige før barnedåb i kirken

Her finder du svar på dine spørgsmål til dåb

Hvis du planlægger, at dit barn eller du selv skal døbes, dukker en række praktiske spørgsmål op. Vi har samlet svarene til dig her.

Hvornår er det normalt at blive døbt?

I Danmark bliver de fleste døbt ved barnedåb, men man kan blive døbt i alle aldre. Mange bliver døbt før deres konfirmation. Det bliver også mere og mere almindeligt at blive døbt som voksen. Det kan man blive på en uformel måde ved drop-in dåb.

Hvor kan man blive døbt?

Det mest almindelige er at blive døbt i sin egen kirke, altså en kirke i det sogn, du bor i. Men du har også ret til dåb i andre kirker, du har tilknytning til. Det kan være en kirke, en af forældrene er døbt eller konfirmeret i, kirken i et sogn, du tidligere har boet i, eller en kirke et familiemedlem er begravet fra. Hvis du ønsker dåb i en anden kirke, kan du altid tage kontakt og spørge om mulighederne.

Aftal dåb

Når du skal aftale, hvor og hvornår dåben skal finde sted, skal du henvende dig til kirkekontoret eller præsten ved den kirke, hvor du gerne vil holde dåb. I aftaler i fællesskab et tidspunkt for dåben. I langt de fleste kirker foregår barnedåb som en del af søndagsgudstjenesten, men nogle kirker arrangerer også særlige dåbsgudstjenester, eksempelvis om lørdagen. 

Vælg faddere, gudmor eller gudfar

Før dåben skal du vælge to til fem faddere og beslutte, hvem der skal bære barnet. Det kan være et familiemedlem, en ven eller en af forældrene.

Samtale med præsten

En til to uger før dåben er det almindeligt at have en samtale med præsten. Her taler I forløbet igennem og aftaler de praktiske ting. Samtalen er fortrolig og præsten har tavshedspligt, så du kan også benytte lejligheden til at tale om personlige spørgsmål.

Skal barnet have dåbskjole på?

Til barnedåb vælger mange forældre den traditionelle dåbskjole, men der er ingen krav til påklædningen til dåb. 

Kan man kombinere barnedåb og bryllup?

Ja, det er ikke helt ualmindeligt, at nybagte forældre beslutter at blive gift i forbindelse med barnedåben eller omvendt. 

 

 

 

 

 

 

Fødselsanmeldelse

Barnet får tildelt et CPR-nummer umiddelbart efter fødslen.

Senest 14 dage efter fødslen skal barnets fødsel anmeldes. Det kaldes en fødselsanmeldelse, og hvis en jordemoder bistår ved fødslen, foretager hun den.

Hvis jeres barn er født uden en jordemoders medvirken, skal I selv sørge for anmeldelse. Det gør I ved at printe blanketten "fødselsanmeldelse" ud fra borger.dk og aflevere den udfyldt til sognet, hvor moren bor. Hvis moren ikke har dansk folkeregisteradresse, skal blanketten sendes til det sogn, hvor barnet er født. Fødslen kan ikke anmeldes med NemID. Dette gælder, uanset om du er medlem af folkekirken eller ej.

Husk, at der findes særlige regler, hvis du bor i Sønderjylland. Læs mere om reglerne på borger.dk.

 

Forældremyndighed

Hvis forældrene ønsker fælles forældremyndighed, men ikke er gift, skal faren til barnet indenfor 14 dage efter fødslen udfylde og indsende en Omsorgs- og ansvarserklæring. Det gør I med NemID på borger.dk. Hvis erklæringen ikke bliver indsendt inden for 14 dage, indleder Statsforvaltningen en faderskabssag.

 

Hvis I ønsker at indsende en Omsorgs- og Ansvarserklæring før barnets fødsel, kan det også gøres med NemID på borger.dk.

 

Find din kirke

Sankt Johannes Sogn

Hjemmeside: sktjohannes.dk

Email: sanktjohannes.sogneaarhus@km.dk

Navngivning

Barnet skal navngives inden seks måneder. Navngivning kan ske i forbindelse med dåb ved at oplyse det ønskede navn til kirkekontoret eller præsten. Skal barnet ikke døbes, eller skal det navngives før dåb, sker navngivning ved at udfylde en blanket via NemID på borger.dk. Hvis dit barn er født i Sønderjylland, skal det dog navngives hos kommunens personregister, før det kan blive døbt. 
 

Du kan søge efter godkendte navne og finde inspiration på Ankestyrelsens hjemmeside. 

 


 

Find din kirke

Sankt Johannes Sogn

Hjemmeside: sktjohannes.dk

Email: sanktjohannes.sogneaarhus@km.dk

Faddere

Før dåben skal I vælge mindst to og højst fem faddere til jeres barn. Fadderne skal selv være døbt ved den kristne dåb enten i folkekirken eller en anden kristen kirke i Danmark eller udlandet. I skal oplyse faddernes navne og adresser til kirkekontoret eller præsten. 

Mere information