Fortsæt til hovedindholdet

Når fællesskaber bliver ødelæggende

Af Marianne Luna Røndal

Fællesskaber er ikke altid lykkelige. Nogle gange bliver de ødelæggende for mennesker, der er med i dem. Men destruktive fællesskaber kan ændres med rummelighed.

Arbejde, uddannelse, familie, venner, naboer. De fleste af os indgår i mange fællesskaber, både dem, vi selv vælger, og dem, der vælger os. Fællesskaber er forbundet med positive tillægsord og er noget, vi længes efter, for mennesker har brug for mennesker. Men de positive tillægsord kan ændre sig til negative.

De værste eksempler kender vi som bander og andre lyssky grupperinger, hvor det, der binder fællesskabet sammen er ’os mod dem’. Men også i almindelige menneskers liv kan fællesskaber blive negative og ligefrem ødelæggende. 

Når arbejdet udelukker

Fællesskabet på arbejdspladsen er en af de sammenhænge, der kan blive ødelæggende. 

Mobning på arbejdspladsen kan opstå af mange grunde. Når organisationer forandrer sig, kan det skabe konflikter, som kan ende i mobning. 

Selvom det sjældent er hele arbejdspladsen mod én medarbejder, bliver vidnerne også involveret i mobningen, fordi de ikke siger fra. Professor i psykologi og forsker i mobning på arbejdspladsen, Annie Høgh ser mobning som en langsom udstødelsesproces.

- Mobning kan være noget, der foregår gennem mange år, fordi den person, det går ud over, ikke kan finde andet arbejde. Man skal forsøge at løse det, for ellers kan man risikere at blive rigtig syg og kan blive ekskluderet fra arbejdsmarkedet, siger Annie Høgh.

Udover psykiske symptomer kan mobning også forstærke kroniske sygdomme og allergier og give hjerte-kar-sygdomme. 

Øge vores rummelighed

Hvordan undgår vi negative fællesskaber eller vender det til et positivt? Det kræver et kig på de værdier, vi har med, når vi indgår i et fællesskab.

I destruktive fællesskaber bruger vi forkerte redskaber på at komme nærmere hinanden, mener forstander på Brandbjerg Højskole, Simon Lægsgaard.

- I negative fællesskaber forsøger du at indrette den anden efter dit verdensbillede, og du er ikke villig til at flytte dig selv. I stedet skal vi øge vores rummelighed, så vi kan rumme hinanden på trods af alle forskellene, siger Simon Lægsgaard.

Reel interesse for det andet menneske er væsentligt i et positivt fællesskab.

Vedkommenhed er gennemgående vigtigt i alle mulige sammenhænge. Det gode fællesskab er det, hvor vi finder de mellemmenneskelige fællesnævnere, så vi kan spejle os i hinanden. Når vi har fundet det fælles, kan vi gå på opdagelse i hinandens mangfoldigheder

Simon Lægsgaard

Selvom han ser anerkendelse som et fortærsket udtryk, er det netop det, vi har brug for. Vi skal ses og tages alvorligt, og anerkendes for forsøget, selvom vi fejler.

For vi har brug for fællesskaberne, mener Simon Lægsgaard:

- Vi lever i en mangeltilstand, vi vil være mere, end os selv. Vi har alle længslen efter at blive til mere, end vi allerede er. Længslen driver os driver os hen imod hinanden. Længslen kendetegner vores menneskelighed. 

Læs mere om fællesskab

FÆLLESSKAB

Hvorfor er fællesskab vigtigt? Hvad er et godt fællesskab? Og hvad sker der, når fællesskabet forsvinder? Læs temaet om fællesskab her.

Andre temaer

HÅB

Håbet kan komme af troen eller blive givet til os af et andet menneske eller det store fællesskab. Læs mere om håb - både det lille og det store - her.

NÆRVÆR I DØDEN

Her kan du læse mere om afskeden, både den gode og den svære, om at bevare livet i døden, og hvad vi siger til hinanden - eller ikke siger.

TILGIVELSE

Tilgivelsen er vores mulighed for at komme videre, når livet er kørt fast. Men skal vi tilgive alt? Læs mere om tilgivelse i temaet her.