Fortsæt til hovedindholdet

Bag om salmen

Tunge, mørke natteskyer

Her kan du læse om den sørgmodige aftensang 'Tunge, mørke natteskyer', som Jakob Knudsen skrev i 1890. Tryk på afspilningsknappen herunder, hvis du vil lytte til Katrine Muffs indspilning af salmen imens.

(Lyt til podcasten nederst på siden)

Lyt ( 0:00 min )

Jakob Knudsen skrev 'Tunge, mørke natteskyer' i 1890, da han var præst i Mellerup. Salmen er en aftensang, der sætter ord på en almenmenneskelig følelse af angst og ensomhed i mørket. 

I det første af fem vers beskriver han natteskyerne, der drager op ad himlen og hjem til skoven, mens han i andet vers udtrykker frygten for ensomheden: "Vær mig nær, thi uden dig / ensomhed mig truer". I sidste vers er der dog et glimt af håb i mørket, og salmen slutter med ordene "tak du lysets Fader!"

Læs teksten

Tunge, mørke natteskyer

1

Tunge, mørke natteskyer
op ad himlen drager,
hjem til skovs af marken fly'r
hist de sorte krager;
skumringen sig breder ud,
det er mørkt omsider.
Vær os nær, du kære Gud,
medens natten lider!

 

2

Vær mig nær, thi uden dig
ensomhed mig truer;
vær mig nær, thi uden dig
jeg for mørket gruer!
Hold mig med din faderhånd,
så jeg dig fornemmer;
fri mig ud af mørkets bånd,
så min frygt jeg glemmer!

 

3

Lad mig føle, hver gang når
livet blir mig øde,
at du, Fader, hos mig står,
og i sådan møde;
og når natten i mit bryst
hjertet vil omlejre,
o, da skænk mig livsens trøst,
vind mig lysets sejre!

 

4

Og når dødens nat engang
over mig sig sænker,
lad mig høre morgensang,
førend ret jeg tænker:
dine fugles morgensang
i den høje sommer,
der, hvor dag er altid lang,
natten aldrig kommer!

 

5

Tung og mørk den tavse nat
over jorden spænder,
hist kun bag et vindve mat
vågelys der brænder.
Du, som lindrer sorg og nød,
al vor synd forlader,
lyser op den mørke død,
tak, du lysets Fader!

 

Jakob Knudsen 1890

 

Nummer i salmebogen: 785

Carl Nielsen satte musik til salmen i 1893. Han skrev melodien i den gamle doriske kirketoneart, som giver salmen en lidt fremmedartet lyd. Denne lyd er med til at understrege følelsen af angst og ensomhed i salmen.

'Tunge, mørke natteskyer' er sammen med en anden af Knudsens salmer, 'Se, nu stiger solen', blandt de mest populære salmer i Danmark.

Om Forfatteren

Jakob Knudsen

Jakob Christian Lindberg Knudsen (1858-1917) var præst og forfatter. Han skrev salmer, skuespil, romaner og personlige fortællinger. Jakob Knudsen er som salmedigter måske bedst kendt for morgensalmen “Se, nu stiger solen” og for den danske version af høstsalmen “Vi pløjed og vi så’de”.

1858: Født 14. september i Rødding.
1881: Cand.theol. og samme år lærer i dansk og engelsk på Askov Højskole. Efter højskoleforstanderen J. Beks død bistod Jakob Knudsen med at videreføre højskolen. Senere giftede han sig med den 19 år yngre Helga Bek, den afdøde forstanders datter. Han måtte flytte fra højskolen på grund af folks forargelse over skilsmissen fra Sofie Plockross og siden det nye ægteskab med Helga Bek.
1890: Jakob Knudsen blev præst for den nyoprettede valgmenighed i Mellerup. Her skrev han aftensangen “Tunge, mørke natteskyer” og “Se, nu stiger solen”.
1897: Flytning til Randers. Herefter ernærede Jakob Knudsen sig som foredragsholder og oplæser, og levede også af indtægterne fra forfatterskabet. Senere flyttede han til Glostrup, Hillerød og Birkerød.
1917: Død 21. januar i Birkerød.


Læs mere på Den Danske Salmebog Online

I klippet herunder kan du høre musikforsker og organist Bjarke Moe spille og forklare, hvordan melodien og akkorderne driver hvileløst rundt som mørke natteskyer. 

Lyt ( 0:00 min )

Iben Maria Zeuthen er journalist og radiovært, og 'Tunge, mørke natteskyer' er hendes yndlingssalme. Det fortæller hun om i podcasten 'Tonen i Livet', hvor vært Mikkel Skovgaard igennem samtaler med en række kendte danskere undersøger, hvordan tonen i de gamle salmer stadig kan vække genklang i vores moderne liv. 

Her er et uddrag fra deres samtale:

Jeg lærte salmen, da jeg sang i børnekor. Selvom vi bare var børn, der skulle ud og hinke og sådan noget, så var det alligevel et kig ind i, hvad livet også er. Og jeg var et meget tænkende barn med hang til angst og sørgmodighed, så det var også som at blive mødt. Nogle gange tror jeg, vi undervurderer, hvad børn egentlig kan forstå. Det kan jo ikke være Teletubbies hele vejen igennem. Barnet kommer også med en melankoli nogle gange og med en ubevidst sorg, og den virkelighed spejler salmen. 

Iben Maria Zeuthen, journalist og radiovært

Du kan høre meget mere om salmen 'Tunge, mørke natteskyer' og Iben Maria Zeuthens forhold til den i podcastserien 'Tonen i Livet'. Du finder den i din podcast-app eller direkte i afspilleren herunder.

Kilder:

Jørgen Kjærgaard: Salmehåndbog bd. 2, Salmekommentar til salmerne i Den Danske Salmebog 2002, Det Kgl. Vajsenhus’ Forlag, 2. udgave, 1. oplag, 2008.

Erik Norman Svendsen: Syng for livet, guide til salmebogen, Kristeligt Dagblads Forlag, 1. udgave, 2. oplag, 2008.

Højskolesangbogen.dk

Forfatterweb.dk

lex.dk

Hvad er en salme?

Ordet salme stammer fra græsk og betyder oprindeligt en sang til strengespil. I dag bruges betegnelsen om en kristen religiøs sang, der lovpriser Gud eller prædiker den kristne lære, men frem til reformationen i Danmark var en salme en sang fra Det Gamle Testamente.