Her kan du læse om Brorsons 'Op, al den ting, som Gud har gjort', som er en af de mest kendte og sungne salmer i salmebogen. Tryk på afspilningsknappen herunder, hvis du vil lytte til Katrine Muffs indspilning af salmen imens.
(Lyt til podcasten nederst på siden)
Det var den danske biskop Hans Adolph Brorson, der skrev 'Op, al den ting, som Gud har gjort' i 1734. Eller det vil sige, det var faktisk ikke den titel, han gav den. Den hedder egentlig 'Om Skabelsen', og det er præcis det, salmen handler om. Det er en lang hyldest til Guds skaberværk.
Den begynder med et opråb til alle skabninger om at prise Gud. Og i de følgende vers beskriver Brorson nogle af de mange vidundere, som Gud har skabt: solen, månen, stjernerne, havet, himlen, dyrene og planterne. Han beskriver også menneskets krop og sind, som er skabt i Guds billede.
Salmen slutter med et udsagn om, at Gud er alt, og at alt er Gud - en påmindelse om, at vi er en del af Guds skaberværk, og at vi er elskede af ham.
I klippet herunder kan du høre musikforsker og organist Bjarke Moe spille og forklare, hvordan tre korte toner har hjulpet med til at gøre 'Op, al den ting, som Gud har gjort' til en sand "menighedsbasker".
Rakel Haslund-Gjerrild er forfatter, og 'Op, al den ting, som Gud har gjort' er hendes yndlingssalme. Det fortæller hun om i podcasten 'Tonen i Livet', hvor vært Mikkel Skovgaard igennem samtaler med en række kendte danskere undersøger, hvordan tonen i de gamle salmer stadig kan vække genklang i det moderne liv.
Her er et uddrag fra deres samtale:
Det er nogle meget enkle ting, den handler om. Skovens fugle, blomsterne på engene, havet og fiskene. Der er en simpelhed, som selv et barn kan forstå. Billedet med kongerne, som ikke kan sætte et blad på en nælde. Man kan jo ikke finde et bedre billede på magtesløshed - at prøve at sætte et blad på en blomst og ikke kunne helbrede det, der er gået i stykker. Og for mig er det også en del af salmesproget faktisk. Store ord og formuleringer om menneskelivet, som i kraft af deres historie har en almengyldighed og derfor også en autoritet til at sige: Jeg er et menneske, og andre har følt sådan her før mig.
Du kan høre meget mere om salmen 'Op, al den ting, som Gud har gjort' og Rakel Haslund-Gjerrilds forhold til den i podcastserien 'Tonen i Livet'. Du finder den i din podcast-app eller direkte i afspilleren herunder.
Kilder:
Jørgen Kjærgaard: Salmehåndbog bd. 2, Salmekommentar til salmerne i Den Danske Salmebog 2002, Det Kgl. Vajsenhus’ Forlag, 2. udgave, 1. oplag, 2008.
Erik Norman Svendsen: Syng for livet, guide til salmebogen, Kristeligt Dagblads Forlag, 1. udgave, 2. oplag, 2008.
Ordet salme stammer fra græsk og betyder oprindeligt en sang til strengespil. I dag bruges betegnelsen om en kristen religiøs sang, der lovpriser Gud eller prædiker den kristne lære, men frem til reformationen i Danmark var en salme en sang fra Det Gamle Testamente.