Søger ikke julehjælp: De mest udsatte aflyser julen
Mange kirker har i år fået markant flere ansøgninger om julehjælp, men nogle steder har de fået færre end sædvanligt. Det skyldes, at de allermest udsatte og økonomisk pressede helt dropper at holde jul, siger sognepræst Pernille Østrem.
Line Sass, Charlotte Kongsgaard Nielsen
Julegaver, julemad og juletræ. Julen kan være en bekostelig affære, og i år kan det for mange være ekstra svært at få pengene til at række. Det mærker man i kirker over hele landet, hvor markant flere danskere har søgt om at modtage julehjælp.
En rundringning foretaget af folkekirken.dk viser, at hver anden kirke i år har modtaget flere ansøgninger. I gennemsnit har kirkerne modtaget 37% flere ansøgninger end sædvanligt.
Men i nogle kirker er det gået den modsatte vej. Her har man mod forventning modtaget færre julehjælpsansøgninger, end man plejer. En af kirkerne er Stefanskirken på Nørrebro, og her oplever sognepræst Pernille Østrem, at nogle af de faste ansøgere er 'forsvundet'.
LÆS MERE: Flere søger opsøger gratis mad i kirker: "Det er som om, de ikke har set mad i flere dage"
Hygge kræver overskud
Årsagen er ifølge sognepræsten, at nogle af de allermest udsatte i år er så pressede på økonomien, at de helt opgiver at holde jul. Og at de derfor ikke har ansøgt om julehjælp.
- Hygge og lys er forbundet med en eller anden form for overskud, og har man ikke penge til den næste husleje eller det næste måltid, kan det være mere end svært at overskue at holde jul, siger Pernille Østrem, der har opsøgt flere af dem, Stefanskirken plejer at modtage ansøgninger fra.
- Jeg siger til dem, at jeg godt forstår, hvis de ikke kan overskue at holde jul. Men jeg rækker samtidig ud til dem og siger, at hvis vi må, vil vi rigtig gerne forære dem en pose med julehygge, som en gave alle fortjener at få.
I posen er der et gavekort pr. barn til en julegave, et gavekort til et juletræ, lidt julepynt, kaffe, te, servietter og lys. Det er ikke mindst børnefamilier, der modtager julehjælp fra Stefanskirken, og det ligger sognepræsten på sinde, at alle børn skal have muligheden for at opleve glæden ved jul.
- Man kan godt glæde sig over noget, selv om noget andet er rigtig svært. Især når man er et barn. Det er jo ikke barnets skyld, og barnet kan ikke gøre noget ved situationen, så det er så vigtigt, at der bliver rakt ud. Det er så lidt, der skal til. Et træ, stearinlys, en gave. Det er ting, der er selvfølgelige, når det går godt, men som er uendelig svært, når man er på den, siger hun.
LÆS MERE: Irene uddeler gratis mad: Her skal de hverken forsvare sig eller udpensle deres situation
Ræk ud til din nabo
Pernille Østrem ved, at kirken langt fra når alle dem, der har brug for en håndsrækning i julen. Derfor opfordrer hun til, at vi alle hver især tænker over, om der er en i vores omgangskreds eller nabolag, vi kan invitere med. Ikke nødvendigvis juleaften, men måske så en anden dag i december. Måske en enlig i opgangen eller i børnefamilie fra ens eget barns institution. Og så en ordentlig omgang æbleskiver og lidt juleklip. Det er en den fineste gave at give, siger hun.
- Når man er allermest presset, er der allerfærrest, der spørger, hvordan man har det. Fordi man ofte isolerer sig eller begynder at sige nej tak til ting, man ikke har råd til. Og fordi der er et tabu omkring økonomiske og sociale problemer, går isolationen begge veje: vi ”glemmer” måske også at invitere dem, der trænger mest. At der er et menneske, der rækker ud og siger: 'Jeg har set dig, og jeg vil gerne være sammen med dig, og du har fortjent jul lige så meget som alle andre,' betyder uendelig meget, siger Pernille Østrem.
Det er nemlig vigtigt, at der er forskel på hverdag og højtid, siger hun.
- Når man er presset, har man ikke arbejde, ingen julefrokost, ingen julegaver, og så bliver hver dag en hverdag, hvor man skal overleve. Det tror jeg ikke, hjertet og ånden har godt af. Det er ikke sundt for vores børn, siger hun.
- Jeg får hvert år fortællinger om, hvad det betyder at få julehjælp. At roen sænkede sig, og det trængte de til. Bare det med at mærke forskel på hverdag og højtid. At se hvor glade børnene blev for at komme ned i kirken og julehygge og måske få en gave. Hvor glad man godt kan blive, selv om det er svært.
LÆS MERE: Ældre, enlige og unge på SU: Ny gruppe søger julehjælp i år