Fortsæt til hovedindholdet
1. april 2025

Skal dåben justeres? Her er fem forslag til ændringer

Hvis du snart skal til dåb, og du spidser ører, vil du måske høre noget nyt. En kommission har arbejdet med dåben i to år og deres forslag til ændringer i dåbsritualet skal afprøves i praksis resten af 2025. Der er tale om finjusteringer og der er mange af dem. Her får du en overflyvning over de fem vigtigste. 

Far med dåbsbarn i dåbskjole ved dåbefonten

Korstegning og de tre håndfulde vand med ordene: “Jeg døber dig i Faderens, Sønnens og Helligåndens navn”. Sådan bliver det ved at lyde, når man bliver døbt i folkekirken, ligesom der ikke er forslag til at ændre dåbsritualets opbygning og forløb.

Men hvad er det så, forslagene fra dåbskommissionen går ud på? Her får du fem nedslag:

Nænsomme justeringer 

Sproget ændrer sig langsomt, og over årtier bliver nogle ord uforståelige eller ændrer betydning. Derfor er enkelte ord i det velkendte ritual ændret i forslaget. For eksempel bliver “her og hisset” til “nu og i al evighed”, “indlem” erstattes af “modtag”, mens “åsyn” bliver til “ansigt”. Ord med særlig betydning og tyngde - som nåde, synd og salighed - bliver der ikke rørt ved.  

Vil du døbes? 

Spørgsmålet, som stilles efter spørgsmålene til trosbekendelsen, har længe lydt: “Vil du døbes på denne tro?” Det kan i dag lyde som en slags eksamen i troen. For at undgå, at det misforstås, foreslås det at vende tilbage til reformationstidens: “Vil du døbes?” 

Tale til forældre og faddere 

Faddertiltalen er vejledende. Det vil sige, at præsten kan vælge sine egne ord med udgangspunkt i ritualets. Det nye forslag har to nye formuleringer med sætninger som:  

“Intet menneske kan holde til at være overladt til sig selv. Dåben er et løfte om, at vi er forbundet med Gud og med hinanden. I forældre og faddere er kaldet til i særlig grad at være der for NN”. 

Eller  

“I dåben har NN modtaget et levende håb og en uendelig kærlighed. I kan derfor minde NN om hans/hendes dåb og vise, hvad det betyder at være elsket”. 

Link: Læs de to forslag til faddertiltaler 

 

 

Lad de små børn komme til mig 

Det er anbefalingen at holde fast i de to bibeltekster, vi kender fra dåbsritualet. Den første handler om Jesus og de små børn. I den anden sender Jesus sine disciple ud i verden for at fortælle og døbe, og lover dem at være med dem “alle dage ind til verdens ende”. 

Der kan være sammenhænge - for eksempel dåb af voksne eller mennesker med en anden religiøs baggrund, hvor der er behov for en supplerende læsning. En af de tekster, man kan vælge, lyder: “Altså: Er nogen i Kristus, er han en ny skabning. Det gamle er forbi, se, noget nyt er blevet til!” 
 
Link: Læs forslag til supplerende bibellæsninger 

Bønner 

Dåbsritualet indledes og afsluttes med en takkebøn. De kaldes ‘kollekter’. Forslaget indeholder i alt syv supplerende bønner, som kan vælges for eksempel, når det er en konfirmand eller en voksen, der bliver døbt. Bønnerne har formuleringer som: 
 

“Livets skaber, himmelske Far. Tak, fordi du i dåben forener os med din Søn og fornyer os ved din Ånd!” 

Eller: 

“Gud, vores Far. Tak for kærlighedens kilde. Lad dens vand strømme over barnet, vi nu døber.” 

Link: Læs forslag til bønner 

Tre modeller og en høring 

Der er flere forslag til mindre justeringer i Dåbskommissionens 81 sider lange rapport. De kan nu afprøves resten af 2025 i landets kirker. Kirken kan vælge en af tre modeller: en let revision, en moderat og en med nyformuleringer og flere valgmuligheder. 

Resten af 2025 kan alle indsende høringssvar. De vil alle blive læst og indgå i vurderingen af, om vi overhovedet har behov for et nyt ritual, og hvordan det skal lyde. 

Hvis du vil vide mere, er der et overblik lige her.

Fakta

Fakta: Bag om forslagene

- Forslagene er fra dåbskommissionens midtvejsrapport.

- Dåbskommissionen blev nedsat af kirkeministeren i 2023.

- I kommissionen er biskopperne, præsterne, menighedsrådene, og flere lægfolk.

- Der er i alt 17 medlemmer af dåbskommissionen.