Krisepanel kommer med anbefalinger til politikerne
Hvordan kommer vi godt igennem fremtidige kriser? Det vil en række eksperter give deres bud på ved Folkemødet, som i år foregår både online og på Bornholm.
Ellen Aagaard Petersen
Der er ingen virologer eller økonomer i Krisepanelet, når folkekirken og Designskolen Kolding inviterer til debat om den gode krisehåndtering. De har samlet en række eksperter fra andre fagområder, som også kan bidrage til, at vi som mennesker og samfund kommer godt gennem kriser som corona-pandemien. For dem skal der nok komme flere af, som det hedder i Folkemøde-programmet.
Psykologer, designere, historikere, teologer, filosoffer, etikere og museumsdirektører og unge vil drøfte tre centrale udfordringer i krisehåndteringen og komme med konkrete anbefalinger, politikerne kan tage med sig den sidste vej ud af coronakrisen og videre til kommende kriser.
Generationsgaven
Alle kan se med til krisepanelets drøftelse af generationsgaven, som live-streames lørdag på Folkemødets hjemmeside. Her bliver spørgsmålet om den generationskontrakt, vores velfærdssamfund bygger på, set efter i sømmene. I nogle faser af livet får vi fra fællesskabet, i andre er vi dem, der giver. Ungdommen, som vi plejer at løfte gennem uddannelse og rammerne om et frit ungdomsliv, har under pandemien givet afkald på det meste for de ældre generationers skyld. Skylder vi dem en gave til gengæld?
- De unge har under Corona været så fleksible, så forstående, så arbejdsomme. Nu er det os voksne, der skal være vores opgave voksen, siger professor i psykologi, Lene Tanggaard, rektor på Designskolen Kolding.
Hun bakkes op af studenterpræst, Lene Crone Nielsen, der siger om de unge:
De er så utroligt kontrollerede. Det har meget barske konsekvenser. Jeg tror slet ikke, vi voksne er klar over, hvad vi giver videre til de unge.
LÆS OGSÅ: Vred? Nej, det er jeg ikke
Trivsel i en krisetid
Vi har overlevet Corona, uden at sundhedsvæsenet og økonomien er brudt sammen. Men meget tyder på, at isolation og nedlukning har ført til en mistrivsel, som kan få langtidsfølger både for den enkelte og for samfundet.
- Mennesker har brug for at være sammen, tale sammen, fortælle hinanden noget. De har brug for kunst og kultur. For kommunikation. Får de ikke det, kommer demokratiet ganske enkelt i fare, siger Jane Sandberg, direktør for museet Enigma.
- Det er hard core science, at mennesker har brug for fællesskab og håb, men den dimension mangler helt hos politikerne i dag. Det prøver vi nu at give dem inspiration til med samtalerne på Folkemødet, men det skal også gerne gennemsyre samtalerne bagefter, siger Lene Tanggaard.
LÆS OGSÅ: Samfundssorgen er kommet for at blive
Krisen som potentiale
Pandemien er snart overstået, og var krisen så bare en pause fra normer, vi vender tilbage til? Eller har den et potentiale for at udvikle nye og bedre normer? Det debatterer blandt andre Karen Ingerslev, psykolog og HR-chef i Region Midt:
- Pandemien har givet os et kæmpestød som samfund og enkeltpersoner. Når man alligevel er rystet, har man en anledning til at ændre kurs. Det ved vi, at vi skal for klodens skyld, for klimaets, men Corona har vist os, at det også er en god ide at gøre samfundet mere bæredygtigt for os som mennesker, siger Karen Ingerslev.
Krisen har også lært os at handle hurtigt og mere fleksibelt, når det er nødvendigt, siger fremtidsdesigner og lektor Sune Klok Gudiksen:
- Mange mennesker har under Corona erfaret, at rigtigt meget – også samarbejde på tværs – kan lade sig gøre rigtigt hurtigt. Der har været en utrolig handlekraft mange steder. Men, og det er vigtigt, de har også lært, at de ikke kan holde til det i længden, siger lektor Sune Klok Gudiksen.
Krisepanelets tre debatter udmønter sig i 10 anbefalinger til politikerne. Moderator for alle tre paneldebatter er TV2-værten Gertrud Højlund. Bag Krisepanelet står folkekirken og Designskolen Kolding, som er indgået i et partnerskab som arrangører på årets Folkemøde. Selv om det er to forskellige institutioner, står de sammen på fælles grund om at søge meningen for mennesker – såvel åndeligt som i design.
LÆS OGSÅ: Pandemi kan (måske) kurere verden
FOLKEKIRKENS PROGRAM PÅ FOLKEMØDET
Har krisen potentiale?
Er pandemien en pause fra normer, vi vil vende tilbage til eller rummer den et potentiale til at ruste os til fremtiden?
Fredag den 18. juni kl. 13-13.45
HR leder i Region Midtjylland Koncern, psykolog, Karen Ingerslev
Lektor på Designskolen Kolding, lektor i co-design, Sune Klok Gudiksen
Prof. I Historie på Aalborg Universitet, Poul Duedahl
Teolog Peter Birch, Biskop, Helsingør stift
Trivsel i en krisetid
Hvordan fastholder vi mental sundhed og mening i livet under og efter en af vor tids største kriser?
Fredag 18. juni 2021 kl.15.00-15.45
Prof. i psykologi, rektor for Designskolen Kolding Lene Tanggaard
Museumsdirektør for Enigma, Jane Sandberg
Teolog Lotte Blicher Mørk hospitalspræst på Rigshospitalet
Generationsgaven
(Live-streames på Folkemødets hjemmeside her)
Har ungdommen et år til gode i den generationskontrakt, som vores velfærdssamfund bygger på?
Lørdag 19. juni 2021 kl. 14.00-14.45
Prof. i psykologi, rektor for Designskolen Kolding Lene Tanggaard
Formand for De Studerendes Råd på Designskolen Kolding, Katrine Kjær Nielsen
Bioetiker Mickey Gjerris, lektor på Københavns Universitet
Studenterpræst ved SDU, Lene Crone Nielsen