Kongefamiliens præst lover festgudstjeneste med fuld smæk på
Kongehusets præst vil prædike både for kongen og fru Hansen på bagerste bænk. Ifølge ham vidner det om et bundsolidt forhold mellem kirke og folk, at kongen vælger at fejre tronskiftet med en gudstjeneste.
Andreas Lindbjerg Nielsen
Egentlig skrev han allerede sin prædiken til søndagens festgudstjeneste for 14 dage siden. Som kongelig konfessionarius, kongefamiliens præst og sjælesørger, er det nemlig biskop i Aarhus Stift, Henrik Wigh-Poulsen, der skal lede gudstjenesten.
- Man skal passe på ikke at nørkle for længe med det. Så risikerer det at blive fortænkt, fortæller han fra sin plads bag skrivebordet på bispekontoret.
Ligesom mange andre i det officielle Danmark har han haft nok at se til siden nytårsaften, hvor dronning Margrethe meddelte sin abdikation. På søndag kommer hele kongefamilien så til gudstjenesten i Aarhus Domkirke, som skal markere, at Danmark har fået ny regent.
For Aarhus-biskoppen er det et vigtigt signal, at kongen vælger at markere tronskiftet i en kirke:
- Jeg synes, det er en glædelig manifestation af et bundsolidt forhold mellem kirke og folk, at vores fælles konge vælger at markere sit tronskifte i folkekirken. Det er trods alt kun en uge efter, at han blev udråbt på balkonen på Christiansborg.
LÆS MERE: Kongens valgsprog: Fra 'vi' til 'jeg'
Forbundetheden med den kristne arv
Som kongens personlige præst har det hele tiden været tydeligt for Henrik Wigh-Poulsen, at kong Frederik har gjort sig refleksioner om, hvilken betydning kristendommen har for vores samfund. Ikke mindst igennem sit valgsprog ’Forbundne, forpligtet, for Kongeriget Danmark’, også kaldet kongeordet.
- Det ligger jo implicit i ordet ”forbundne”. Det understreger hans forbundethed med folket, med sin tid, med traditionen. Det er den fælles arv, vi og han bygger på, og kirke og kristendom er jo evident en del af den arv. Jeg synes, at kongeordet vidner om et menneske, som er til stede i tiden og kender sit ståsted, siger Henrik Wigh-Poulsen.
Men kongeordet blev ikke kun positivt modtaget. Flere kommentatorer, eksperter og lægfolk var hurtigt ude og beklage sig over det eksplicitte fravær af Gud i kongeordet. I hvert fald indtil den overraskende udgivelse af bogen med den oplagte titel ’Kongeord’. Heri forklarer kong Frederik, at troens styrke ikke ligger i, om Gud er nævnt direkte, men i ”at vi som mennesker, som folk, føler os forbundne til hinanden gennem vores kristne tro”.
LÆS MERE: Kong Frederik: "Troens styrke ligger ikke i, om Gud er nævnt"
Spørger man den kongelige konfessionarius, så fortæller den omfattende botanisering i ordvalg og betydning noget om den mediedrevne virkelighed, kong Frederik træder ind i.
- Man er hurtigt ude at vurdere og fælde domme. Det kan være voldsomt, men det er noget, man må vænne sig til.
Gudstjeneste med ekstra krudt på
Selvom Henrik Wigh-Poulsens prædiken til søndag er så godt som færdig, tager han den stadig frem af og til og kigger på den. Måske der skal justeres eller tilføjes lidt. På den måde er det ikke anderledes end forberedelserne til enhver anden gudstjeneste, hvor der skal tolkes på en bibelsk tekst.
Og på papiret bliver det da også en helt normal gudstjeneste. Og så alligevel ikke.
- Det er klart, at jeg kommer til at tale ind i sammenhængen, og tronskiftet optræder i kirkebønnen. Og så kommer der i øvrigt til at være ekstra krudt på med musikken, det er vores organist og kantor i fuld gang med at planlægge og øve.
Henrik Wigh-Poulsen kan ikke afsløre de konkrete salmer, som er valgt sammen med kongen, da der stadig kan ske ændringer.
- Men jeg kan sige, at det bliver nogle af dem, de fleste af os kender, og som er gode til at synge højt med på. Så der kommer til at være fuld smæk på, siger han.
Aarhusbiskoppen kan da også godt mærke, at der er lidt mere på spil end ellers. Det bliver da en af de helt store, som han siger på solidt aarhusiansk. Men han prøver alligevel at lukke den forventningsfulde summen ude og fokusere på sin hovedopgave: At holde gudstjeneste og forkynde bibelens ord.
- Og det er jo ikke mig, der skal bære det hele alene. Musikken, salmerne, liturgien og alt det andet rundt om bærer jo med.
Skal både være for kongen og Fru Hansen på bagerste række
Udover hele kongefamilien og officielle repræsentanter har Aarhus Stift udloddet 400 billetter til dem, der var hurtigst. Det tog fem minutter at få dem afsat. Og Henrik Wigh-Poulsen kan godt lide tanken om, at det er en gudstjeneste og en markering, som vi holder sammen.
- Der skal gerne være noget, der både taler til kongen og til Hr. og Fru Hansen på bagerste række. Vi fejrer jo, at vi alle sammen har fået en ny konge, en fælles konge.
Festgudstjenesten holdes i Aarhus Domkirke søndag den 21. januar kl. 14.00 og transmitteres på DR1, som sender direkte fra Aarhus fra kl. 12.15, hvor kongeparret kører fra Marselisborg Slot til Domkirken.