Fortsæt til hovedindholdet
17. januar 2024

Kong Frederik: "Troens styrke ligger ikke i, om Gud er nævnt"

Det vakte opsigt, da kong Frederik ikke nævnte Gud i sit valgsprog. Men for kongen indgår Gud i forestillingen om at være 'forbundne', fortæller han nu i ny bog. En bog, hvor han fastslår, at kristendommen har en afgørende betydning i både samfundet og i kongefamiliens eget liv.

Foto: Keld Navntoft, Kongehuset ©

Charlotte Kongsgaard Nielsen

Det er blevet kommenteret vidt og bredt og både kaldt 'genialt' og 'urovækkende'. Valgsproget, som kong Frederik 10. afslørede på balkonen på Christiansborgs Slot, da han blev udnævnt som konge af Danmark.

Valgsproget, som lyder 'Forbundne, forpligtet, for Kongeriget Danmark', bryder nemlig med traditionerne ved at undlade at nævne Gud. Men i en ny bog fastslår kong Frederik nu, at kristendommen har en afgørende betydning for det samfund, vi lever i.

- Troens styrke ligger ikke i, om Gud er nævnt i et Kongeord, men i at vi som mennesker, som folk, føler os forbundne til hinanden gennem vores kristne tro, siger han blandt andet i bogen, som man kan se uddrag fra på Kongehusets Instagram-profil.

LÆS MERE: Kongens valgsprog: Fra 'vi' til 'jeg'

Gud indgår i det 'forbundne'

Bogen er udkommet bare tre dage efter tronskiftet og bærer titlen 'Kongeord', som altså er det, kong Frederik foretrækker at kalde sit valgsprog. 

Ifølge kongen indgår Gud i udtrykket 'forbundne'. 

- Nogen vil måske undre sig over, at jeg ikke nævner Gud eksplicit i mit kongeord, men for mig indgår Gud i forestillingen om at være 'forbundne', siger han ifølge DR i bogen.

Det var nemlig vigtigt for kong Frederik at omfavne hele rigsfællesskabet i det valgsprog, der skal være med til at sætte rammerne for hans tid som landets nye regent, forklarer han ifølge Ritzau i bogen. 

- Jeg ønsker at markere, at vi som mennesker er forbundne – til hinanden, til vores kristne tro og til vores fælles historie, siger han.
 

LÆS MERE: Hvad har dronningen betydet for folkekirken - og hvad har troen betydet for hende? (Instagram)

En vigtig del af, hvem vi er

Bogen er blevet til i samarbejde med forfatteren Jens Andersen, der skrev biografien ’Under bjælken’, og de 112 sider handler blandt andet om kong Frederiks forhold til kongerækken, til danmarkshistorien og kristendommen.

I bogen fortæller kongen desuden ifølge DR, at han beder aftenbøn med sine børn og holder af at gå i kirke. Og så kalder han kristendommen for "en vigtig del af, hvem vi er".

- Vi har altid bedt aftenbøn sammen med vores børn, og de yngste to vil fortsat gerne have, at man beder Fadervor sammen med dem, lige inden vi slukker lyset, siger kong Frederik, der desuden opfordrer til, at danskerne værner om den evangelisk-lutherske kulturarv.

- Det er kristne kerneværdier som tilgivelse, barmhjertighed og næstekærlighed, der har gjort vores samfund så frit og tolerant, siger han.