Fortsæt til hovedindholdet
29. juni 2022

Kirke sender Tour de France afsted med klokkespil og croissanter: "Et øjeblik er verden ét stort fællesskab"

Sankt Jakobs Kirke på Østerbro bliver i år en af de kirker, der ligger som vejvisere for Tour de France ned gennem Europa. Derfor inviterer kirken til folkefest, når Danmark for første gang lægger asfalt til en af verdens største sportsbegivenheder.

Der vil være livemusik, unikke tourgaver og franske delikatesser her på plænen, når Sankt Jacobs Kirke inviterer til folkefest under enkelstarten i Tour de France 1. juli. Foto: Sankt Jakobs Kirke

Charlotte Kongsgaard Nielsen

Millioner af mennesker over hele verden vil følge med på tv, når startskuddet til årets Tour de France lyder fredag den 1. juli 2022. I år lyder det i København, når det ikoniske cykelløb for første gang er i Danmark.

Som de faste seere af Tour de France ved, ligger kirker – både de store katedraler og de små kapeller – som vejvisere og landskabsmarkører for touren ned gennem Europa. 

Det har i år givet danske kirker mulighed for at skrive sig ind i Tour de France-historien, og den mulighed har Sankt Jakobs Kirke grebet. Kirken ligger nemlig midt ruten på den allerførste dag.

Ét stort fællesskab

Håbet er, at kirken bare et lille øjeblik optræder på de tv-billeder, der sendes over hele verden, forklarer Lenemarie Løwe Olsen. For når man får chancen, skal man gribe den.

- Verden kommer til os den dag, og et øjeblik er vi ét fællesskab. Derfor er det en meget vigtig fest, som vi deltager i på mikroniveau i København og på macroniveau i hele verden. Kirken ligger på verdens scene i de timer, og så skal vi selvfølgelig træde op på scenen, siger Lenemarie Løwe Olsen, der er kirke- og kulturmedarbejder ved Sankt Jakobs Kirke.

LÆS MERE: ”Nu kommer jeg lige til at tale lidt om fodbold”

Kirken ligger altid på ruten

Løbet skydes i gang med en 13 km lang enkeltstart gennem Københavns gader, og når første og sidste rytter er cirka halvvejs på ruten, vil de blive mødt af kirkeklokker, idet de passerer Sankt Jakobs Kirke.

På plænen foran kirken bliver der folkefest med franske delikatesser og livemusik specielt komponeret til lejligheden. Det er nemlig vigtigt, at kirken er en tydelig markør på ruten, mener Lenemarie Løwe Olsen.

- Vi synes, at det som kirke er utrolig vigtigt at deltage i det liv, der foregår rundt om os. Vi kan ikke bare lukke døren. Vi skal turde stille os derud, hvor livet leves og mærkes, siger hun.

- Tour de France er mytisk for mange danskere, fordi alle livsfortællingens store elementer indeholdes i sådan et cykelløb. Det regner, de styrter, det går op og ned, og kirken er også i den bevægelse, det er at være på vej. Derfor er det vigtigt, at kirken tør stille sig ind i den historie.

LÆS MERE: Sådan bruger du din sommerkirke

Kirkeklokker, croissanter og Tour d'amour

Hver time vil der være musik med et liveband ledet af musiker, komponist og guitarist Flemming Ostermann, som har komponeret et værk særligt til dagen. 'Tour d'amour' er en hyldestvise og fejring af cykelløbets flygtige øjeblik og kærligheden. Udover den nye cykelvise spiller de også klassikere som PH's Cykelsang og Team Easy Ons toursang.

Og så bliver der i kirkens franske boder solgt lune parisertoasts, nybagte croissanter, kølig fransk hvidvin og grøn og gul toursaft. Alle indtægter går ubeskåret til Menighedsplejens lokale Ukraine-indsamling.

Muslingeskallen: Tegnet på at nå frem

Dem, der møder op til festen, kan også opleve installationer af muslingeskaller og være heldige at få gratis tourgaver med en muslingeskal på. Muslingeskallen er Sankt Jakobs Kirkes kendetegn. Men det er også tegn på at nå frem.

Caminoen, som er den gamle historiske pilgrimsrute, ender nemlig ved apostlen Jakobs grav ved katedralen i Santiago De Compostela i det nordvestlige Spanien. Herfra drager mange af de tidlige pilgrimme videre til kysten og bragte en muslingeskal med sig hjem.

I Sankt Jakobs Kirke håber man på, at mange, trods trafikale udfordringer, når frem til deres folkefest den 1. juli. 

- Vi håber, at der kommer en masse mennesker og synger med og fejrer dagen med os. Vi vil gerne hylde alle, der rejser gennem livets ruter, og selvom om Tour de France ikke følger den gamle pilgrimsrute gennem Europa, så er den rejsendes sårbarhed og visdom en del af fortællingen og fascinationen. Derfor skal folkekirken vise, at vi er med på turen. Især den dag den store Tour kommer forbi, siger Lenemarie Løwe Olsen.

LÆS MERE: Tusindvis arbejder for at gøre folkekirken nærværende og aktuel