Folkekirken diskuterer FN’s verdensmål
Verdensmålene handler både om næstekærlighed og diakoni, og derfor er det ifølge præst og chefkonsulent naturligt, at kirken engagerer sig i dem.
Nanna Rønnov Johansen
Folkekirken kan engagere sig i FN’s verdensmål på flere måder. For eksempel når en kirke beslutter sig for at blive ”grøn” og købe mindre engangsservice, servere middage af overskudsmad eller deltage i en bæredygtighedsfestival.
Man kan sige, at kirken længe har arbejdet med mål, der minder om verdensmålene. Initiativet med Grøn Kirke er en måde at gøre en klimaindsats, mens kirkens sociale arbejde er med til at skabe sundhed og trivsel.
- For mig er verdensmålene nye ord, som bliver sat på det, vi som kristne allerede har fået som opgave og ansvar. Men vores øjne er blevet åbnet på en helt ny måde over for det engagement, vi nu har på verdensplan, siger Birthe Juel Christensen, chefkonsulent og præst i Folkekirkens Nødhjælp.
LÆS MERE: Skole og kirke slår ring om udsatte børn
Mål rummer næstekærlighed og diakoni
Med målene har Danmark og FN’s øvrige medlemslande forpligtet sig til, at ingen vil blive ladt tilbage, og at man skal nå dem, der er længst tilbage, først. Ifølge Birthe Juel Christensen hører den tankegang med til at være kirke, og det er grunden til, at også kirker nu engagerer sig i de 17 mål.
- Verdensmålene omfavner både næstekærlighed og diakoni. Som kristne kan vi ikke komme uden om buddet om næstekærlighed, og som luthersk kirke kan vi ikke frasige os diakonien som vores fælles tjeneste for mennesket i nød, siger hun.
Grøn Kirke er del af verdensmål
Der er i forvejen mange danske kirker, som arbejder med de klima- og miljøudfordringer, verden står overfor. Det sker under initiativet med Grøn Kirke, som 214 lokale kirker er del af.
Birthe Juel Christensen sidder i arbejdsgruppen for Grøn Kirke, og nu, hvor der er flere af de 17 verdensmål, som handler om bæredygtighed og klima, regner hun med at se flere grønne kirker i fremtiden.
- Jeg tror, potentialet er meget større. Det går op for mange kirker, at klimaet er noget, vi er nødt til at tage os af, siger Birthe Juel Christensen.
LÆS MERE: 175 kirker er nu grønne
Verdensmålscafé og debat
I den nærmeste tid inviterer kirkelige organisationer til samtaler om, hvad kirkens rolle bør være i forhold til verdensmålene. Det foregår blandt andet i Himmelske Dages Verdensmålscafé på biblioteket i Herning, der med debat, oplæg og andre aktiviteter vil sætte fokus på verdensmålene.
- Jeg håber, at de, der kommer forbi og deltager, går opløftede og inspirerede hjem. De kan forhåbentlig blive klogere på, hvad verdensmålene handler om, men også få idéer til, hvad de kan gøre som enkeltpersoner eller i fællesskab, siger Birthe Juel Christensen, der er med til at planlægge caféen.
Her kan du deltage i samtaler om kirken og verdensmålene:
30. maj på Himmelske Dage: Samtale om kirken og verdensmålene
1. juni på Himmelske Dage: Samtale om tro og verdensmålene
13. juni på Folkemødet: Udkant på forkant (debat om verdensmål 11 – Bæredygtige byer og lokalsamfund)
14. juni på Folkemødet: Imam. Præst. Kvinde. (debat om verdensmål 5 – Ligestilling mellem kønnene)
15. juni på Folkemødet: Klimaflugten (debat om verdensmål 13 – Klimaindsats)
15. september i Tyrstrup kirke: Verdensmål gudstjeneste