Fortsæt til hovedindholdet
Herrens Veje

Danske feltpræster har aldrig slået ihjel

Hvorfor velsigner en feltpræst ikke materiel? Har en feltpræst nogensinde slået ihjel? Andet afsnit af 'Herrens Veje' stiller spørgsmål til feltpræsternes rolle. Hærprovst Thomas H. Beck svarer.

Hærprovst Thomas H. Beck folkekirken

 Thomas H. Beck har været hærprovst siden 2011. Inden da var han feltpræst og udsendt fem gange.

Marianne Luna Røndal

I andet afsnit af 'Herrens Veje' ser vi August Krogh blive udsendt som feltpræst. Men hvordan er det at være feltpræst i virkeligheden? Hvorfor vil feltpræster ikke velsigne materiel?

Det har folkekirken.dk spurgt hærprovst Thomas H. Beck om. Som hærprovst er man chef for feltpræsterne. Inden han blev hærprovst, var han feltpræst og har været udsendt fem gange.


Har en dansk feltpræst nogensinde slået ihjel?

Nej. Og der er aldrig en feltpræst, der har løsnet et skud i kamp.

Bærer en feltpræst våben?

Man bærer altid våben derude, hvis der skal opstå en situation, hvor man har brug for det. Der har været perioder, hvor det ikke har været tvunget at gå med våben. Men tager man Kabul lige nu, er der krav om, at man bærer pistol, fordi man aldrig kan vide, om der kan opstå en situation, hvor man skal forsvare sig selv.

Hvorfor velsigner en feltpræst ikke materiel?

I en luthersk, evangelisk kirke forbinder vi ikke noget helligt ved ting og genstande. Vi har et helt rationelt forhold til det. Vi lyser velsignelsen over personer. I  ortodokse kirker kan man godt finde på at velsigne materiel. For nyligt er der kommet en feltpræstetjeneste i Rusland, hvor de ortodokse præster efter sigende skulle velsigne køretøjer og våben.

Er feltpræster med på patrulje?

Ikke som udgangspunkt. Man skal jo ikke lave krigsturisme eller lege soldat.

Der er ikke noget forkert i at være med på patrulje, hvis det er nødvendigt for at varetage sit arbejde som feltpræst for eksempelvis at møde soldaterne på patruljebaserne. Men man skal ikke gå med på patrulje for at få soldaternes anerkendelse.

Da hærprovst Thomas H. Beck var udsendt som feltpræst, døbte han en soldat.

Er feltpræster med i kamp?

Feltpræster må ikke deltage i kamphandlinger. Man må kun skyde i selvforsvar eller hvis man skal beskytte en såret.

Hver eneste gang vi har kamphandlinger vil militærpolitiet gå igennem, om der er sket brud på militære love og almindelig dansk ret. Er der tegn på et brud med loven, vil det få et retsligt efterspil.

Har du oplevet overtro blandt soldater, som de taler om i serien?

Nej, egentlig ikke. Her er bare almindelige menneskelige småritualer, som man også ser med sportsfolk. Sådan nogle vaneting, hvor nogen for eksempel skal høre et bestemt stykke musik, inden de skal ud på patrulje.

Jeg har aldrig oplevet soldater spørge, om jeg ville velsigne deres våben.

Thomas H. Beck

Født 1963. Gift og har fire børn.

Sognepræst på Vestfyn i 1994. Feltpræst i 1996, hvor han var udsendt fem gange, blandt andet med Hold 9 i Afghanistan.

Siden 2011 har han været hærprovst og sognepræst ved Kastelskirken i København. 

Som hærprovst er man chef for feltpræsterne.

Har skrevet boget 'Stol på Gud - og hold krudtet tørt'

Hvad er feltpræstens vigtigste opgaver?


Gudstjenesten er det, vi tager afsæt i og det, vi henviser til. Gudstjenesten er også et lille stykke fædreland. Det er hyggeligt at samles og måske mødes til en kop kaffe eller en sodavand bagefter.

Samtalerne er det næstvigtigste, selvom det fylder mest. Nogle er dybe sjælesorgssamtaler, som er meget fortrolige, andre er almindelige samtaler om sociale problemer derhjemme, hvor det giver en tryghed at fortælle om det, uden at det nødvendigvis handler om, at man har store problemer med det. 

Hvor mange af soldaterne bruger feltpræsterne?

Vi bliver brugt rigtig meget. Jeg har oplevet, at soldaterne har stået i kø for at tale med mig. De er nemlig ikke flove over at tale med feltpræsten. Og alle er åbne omkring, at man kæmper med det samme.

Hvilke tilbud er der til ateister og muslimer, der er udsendt?

I Danmark er den gejstlige tjeneste en folkekirkelig tjeneste, og det vil sige, at det er os feltpræster, der også skal betjene personel, som ikke er medlem af folkekirken.

Vi præster er i al beskedenhed gode til at tale med folk, der ikke er kristne. Muslimer og ateister kommer også og taler med os. Det er jo en af styrkerne ved den danske folkekirke, at vi ikke har en forventning om et særligt fromhedsliv.

Når vi er udsendt, kan vi også trække på andre landes feltpræster, feltimamer, ortodokse feltpræster og så videre. 

Et af De ti Bud siger jo ’Du må ikke slå ihjel’. Hvordan tackler man som præst at være med i en krig?

Det er universelt for menneskeheden og i alle religioner, at man ikke må dræbe. Men man er heller ikke i tvivl om, at man skal forsvare sin næste og det, man har kært. Også hvis det kan resultere i anvendelsen af dødelig magt. Der står, at vi ikke må myrde. Vi må selvfølgelig ikke rende rundt og være mordere. De ti Bud er retningslinjer.  

Det kan dog ikke undgås at føre til refleksioner over det at have taget et andet menneskes liv. Det kan man så tale med feltpræsten om. Jeg har ingen problemer med at sige, at en soldat i yderste konsekvens skal slå ihjel, og selvfølgelig heller ikke at tale med dem om det. 

Soldater er trænet til, at det er i yderste konsekvens, at man tager et andet liv. Det er jo ikke sjovt at slå et andet menneske ihjel. Man er psykopat, hvis man synes det.

I nyere tid har vi ikke været udsendt med et mandat, der giver os lov til at foretage angrebshandlinger. Soldater skyder som udgangspunkt først, når andre har skudt på dem.

Herrens Veje

  • Et familiedrama om det moderne menneskes tro og tvivl.
  • TV-serien handler om en præstefamilie, om fædre og sønner, om forventninger, kærlighed og konflikter i en familie, hvor de hver især udfordres i deres personlige tro.
  • Sæson 1 består af 10 afsnit og har premiere på DR1 søndag den 24. september 2017.
  • Der er også planlagt en sæson 2 til efteråret 2018.

LÆS ALLE artikler og interviews om 'Herrens Veje' her.


LÆS OGSÅ:

Adam Price: 'Det er fuldstændig afgørende, at vi har en stamme'

Ti facts om første afsnit af 'Herrens Veje'

Folkekirken bør ikke drives som en virksomhed