Fortsæt til hovedindholdet
Herrens Veje
Adam Price: 'Det er fuldstændig afgørende, at vi har en stamme'
Herrens Veje

Adam Price: 'Det er fuldstændig afgørende, at vi har en stamme'

Idémanden og manuskriptforfatter bag 'Herrens Veje' fortæller om at forvalte sin egen familiearv, om fædre, forældreskab, forventninger og forpligtelser.

Vi har struktur og ritualer i både familien og i kirken. Ritualer gør os en del af en større fortælling, der giver mening for os, mener Adam Price.
Foto: Agnete Schlichtkrull, DR

Marianne Luna Røndal

'Vi er i hvert fald præster 250 år tilbage,' siger præstesønnen Christian Krogh til Amira i første afsnit af DR’s dramaserie 'Herrens Veje'.

I familien Krogh er arven umanerlig tung, og sønnerne Christian og August kæmper med at definere sig selv. Selvom idémager og manuskriptforfatter Adam Price hverken er præstesøn eller tvunget ind i sit fag, kender han alt til at forvalte familiearven.

I 300 år har den fædrene side af Adam Prices familie været i underholdningsbranchen. Ledsaget af en barnepige voksede han op med at se forældrenes forestillinger på teatret.

Da folkekirken.dk møder Adam Price, er han bænket i et køkken, hvad der hurtigt trækker tankerne over på 'Spise med Price'. Køkkenet er dog ikke ejet af manuskriptforfatteren, men befinder sig i DR's studier, for det er en del af den fiktive Lindegård præstegård, hvor familien Krogh i 'Herrens Veje' holder til.

En underlig gammel artistslægt

Idéen til 'Herrens Veje' udsprang af en dyb nysgerrighed for tro. Adam Price stammer fra en ’lidt underlig familie’. Moren havde barnetroen i behold og far stammede fra en katolsk familie, men alle troede han var jøde, fordi han havde spillet jøde i en forestilling. Selv kalder Adam Price sig 'ateistisk agnostiker'.

'Herrens Veje' skulle besættes af andre karakterer end i 'Borgen'.

- Efter 'Borgen' synes jeg det var dejligt at give stemme til nogle mænd. Bibelen er så fuld af fædre og sønner og brødre. I 'Herrens Veje' glider vi hele tiden ind og ud af et velkendt, bibelsk og mytologisk landskab, hvor bibelstærke vil kunne genkende Abraham og Isak og Kain og Abel. Men vi vil også overraske, så vi opfylder ikke alle profetierne, siger han.

Stærke historier om fædre og sønner, forældreskab, familiearv og forventninger går igen fra Bibelen til 'Herrens Veje' til Adam Prices eget liv.

- I en underlig gammel artistslægt som min, er der en fornemmelse af en tradition. Der kommer et tidspunkt, hvor du bliver nødt til at tage stilling til, om det er noget, du vil gøre.

I 'Herrens Veje' glider vi hele tiden ind og ud af et velkendt, bibelsk og mytologisk landskab. Men vi vil også overraske, så vi opfylder ikke alle profetierne

Adam Price

Den beslutning tog Adam Price ikke med det samme. Fra 1986 til 1990 studerede han jura på Københavns Universitet. Det var langt fra et familieoprør, for morfaren var også jurist, og 'den gode studentereksamen skulle da bruges'.

Alligevel blev hans forældre ved med at give ham små opgaver, hvor de bad ham om at oversætte en forestilling og skrive scener om, mens han stadig studerede.

- Så endte det jo med, at jeg til sidst måtte træffe valget: Er det her det rigtige, eller skal jeg fortælle historier?

Jeg vil lave det her gratis!

Skiftet til underholdningsbranchen blev i høj inspireret af familien. Adam Price voksede op med forældre, der brændte for deres arbejde og som elskede det, de lavede.

- Jeg tror, det fylder meget i et lille barn, at far ikke kommer hjem fra kontoret og siger 'Jeg orker ikke at gå derhen i morgen', siger han.

Øjnene stråler og ordene er mange og mangfoldige, når han beskriver sit arbejde. Der er ingen tvivl om, at Adam Price ligesom forældrene brænder for det, han laver. Nogle gange så meget, at det har kostet på privatlivskontoen.

- Hvad beskriver en passion? Det her vil jeg jo lave gratis! At skabe en fortælling og karaktererne i den er det mest fascinerende arbejde, jeg overhovedet kunne forestille mig.

Familiearven åbnede døre

Selvom Adam Price i dag træder ud ad samme stisystemer som slægten, var hans forældre meget opmærksomme på, hvilken sidevej han og broren James valgte.

- De sagde: 'Hvis I kan vælge noget andet, skal I vælge ikke at blive skuespillere. For det er nogle store, vanskelige fodspor at træde ned i, og der vil hele tiden være nogen, der sammenligner jer med jeres forældre.'

For Adam Price var familiearven ikke samme tyngende åg, som man oplever det i 'Herrens Veje'. Nærmere har det åbnet nogle døre.

- Du får nok de første chancer, fordi dine forældre måske har nogle forbindelser, eller det er naturligt, at du får lov til at prøve noget. Til gengæld er det brænde, der falder ned, hvis ikke du lykkedes, også tungere. 

Når forventninger bliver forventningspres

Forventninger til os selv og vores børn kan både være gode og dårlige.

- Det, at vi føler, der hviler en forpligtelse over vores børn eller vores egen gerning på jord, kan være godt, men det kan også være fuldstændig ødelæggende, siger Adam Price.

I Bibelen kan man læse om Abraham, der bliver testet af Gud og bedt om at ofre sønnen Isak, og i ’Herrens Veje’ kan man opleve en far, der nok vil sine sønner det bedste, men som glemmer at lytte til dem.

- I kernen af den menneskelige fortælling i 'Herrens Veje' er fortællingen om forældregerningen, som er den sværest opgave, nogen af os nogensinde kommer ud på. Vi elsker vores børn mere end noget andet, og samtidig har vi så snublende nemt ved at skade dem. Ved for meget kærlighed, ved for lidt kærlighed. Ved for mange forventninger, ved for få forventninger, siger Adam Price.

Skrev parodier med storebroren

Storebroren James fandt sin vej ind i underholdningsverdenen gennem musikken. Da Adam blev teenager, mødte brødrene hinanden i faget.

- Da jeg var 13-14 år begyndte jeg at skrive historier. Det var vores måde at lege sammen på, hvor James skrev musikken og jeg skrev teksten. I de tidlige år skrev vi parodier på sange, nærmest som revynumre, selvom vi ikke vidste, det var det, vi gjorde. Vi var tidligt på vej ind i noget, vi kom til at lave rigtig meget af, siger Adam Price.

Bibelfortællingen om Kain og Abel fortæller om dyb misundelse mellem brødre. Den har Price-brødrene dog ikke oplevet.

- Det har det været enormt dejligt for os, at James havde musikken, og jeg havde ordene. Med 8 år imellem er man nærmest to enebørn, der vokser op i den samme familie. Man skændes ikke om legetøj, for det den ene vil have, det er den anden færdig med.

Jeg mener, det er fuldstændig afgørende, at vi har en stamme, at vi hører til et sted. Og det er vigtigt, at den stamme har nogle ritualer.

Adam Price

Familie har en enorm betydning

Har man set bare lidt af ’Spise med Price’, er der tydelige tråde tilbage til slægten. Til faren John Price, der også lavede ’Spise med Price’ og til moren Birgitte Prices roller som skuespiller.

- Jeg forholder mig til det at være en slægt, en klan, nogen, der har en fornemmelse af et formål, siger Adam Price.

I dag taler vi meget om at leve i et individualiseret samfund, og det kan ligne, at familieforhold og slægt er blevet mindre vigtigt. Det er Adam Price dog ikke enig i:

- Jeg tror, familie har en enorm betydning. De steder, hvor familien på en måde går i opløsning, synes jeg, vi ser nogle fuldstændig uoverskuelige negative effekter. Strukturer er enormt vigtige.

Kalder nogen familien for en social konstruktion, vil Adam Price protestere:

- Jeg mener, det er fuldstændig afgørende, at vi har en stamme, at vi hører til et sted. Og det er vigtigt, at den stamme har nogle ritualer. Det er vigtigt at den stamme spiser sammen og taler sammen.

Ritualer er vigtige i familien og i kirken

Ritualerne findes ikke kun i stammen, men også i kirken, mener Adam Price.

- Det er interessant i en kirkelig sammenhæng, at ritualerne dér har en stor betydning. Flere, der har oplevet kristendommen i en sen alder, opdager, at ritualerne har betydning for deres oplevelse af kristendommen. Det, der kan trætte en uprøvet kirkegænger: 'Åh, så skal vi stå op, så skal vi det', giver pludselig mening, når man hører den dygtige forkynder. Pludselig føler vi, at vi er en del af en struktur, vi er en del af en fortælling, der giver mening for os, også i ritualer og gentagelser, siger Adam Price og tilføjer:

- Den samme følelse af tilknytning og sammenhæng og mening bør der ligge i et godt familieskab.

Adam Price

Født 1967. Læste jura ved Københavns Universitet 1986-1990. Ved siden af skrev han og oversatte for teatre og revyer.

Kåret til Årets Revyforfatter i 1990.

Forfatter og medlem af redaktionen til flere tv-serier, blandt andet 'Taxa', 'Nikolaj og Julie' og 'Anna Pihl'. Hovedforfatter på og idémand bag '’Borgen' og 'Herrens Veje'.

Har sammen med sin bror James Price skrevet seks musikforestillinger, ligesom brødrene har haft stor succes med madprogrammet 'Spise med Price'. I 2011 åbnede Adam og James Price restauranten Brdr. Price i København.

Har været madanmelder på Politiken siden 1992 og er medlem af Det Danske Gastronomiske Akademi.

Herrens Veje

  • Et familiedrama om det moderne menneskes tro og tvivl.
  • TV-serien handler om en præstefamilie, om fædre og sønner, om forventninger, kærlighed og konflikter i en familie, hvor de hver især udfordres i deres personlige tro.
  • Sæson 1 består af 10 afsnit og har premiere på DR1 søndag den 24. september 2017.
  • Der er også planlagt en sæson 2 til efteråret 2018.

LÆS ALLE artikler og interviews om 'Herrens Veje' her.


LÆS OGSÅ:

Adam Price: 'Jeg ved, at vi får nogen på snotten'

Lars Mikkelsen: Mere legalt at tale om sex end om tro