Langfredag dør Jesus på korset, svigtet og forladt af sine nærmeste. Læs med her om at være nærværende hos den døende: Hvordan taler vi med hinanden om døden? Hvordan kan vi skabe nærvær til det sidste? Hvad er andres erfaringer med at sige farvel?
Tør man være i det, der gør ondt, er det også der, håbet opstår, siger etnolog og forfatter Julia Lahme.
Den ultimative utilstrækkelighedsfølelse. Sådan beskriver forfatter Leonora Christina Skov de sidste timer ved sin mors dødsleje.
Flere af Folketingspolitiker Søren Gades (V) familiemedlemmer er døde af kræft, også hans kone. Da hun var syg, ønskede hun, at familien opretholdt en hverdag.
Sæt dig ned og træn i at dø, siger forfatteren og musikeren Kristian Leth
Hvordan giver man bedst nærvær til et menneske, der er døende? Det vigtigste er at være der, siger hospicepræst.
Ældre mennesker, som lever livet på kanten af samfundet, taler ofte om døden. Mange af dem dør alene eller forsvinder.
Kræftsyge unge kan ofte selv mærke, når døden nærmer sig, og det er ingen hjælp at være tavs om det svære.
Det kan være svært at sætte ord på døden uden at føle, at man samtidig giver afkald på håbet. Samtale om døden kan både hjælpe den døende og de pårørende.
Præst i plejesektoren ser det som sin vigtigste opgave at give håb og værne om menneskers værdighed - især dem, hvis nærmeste pårørende er personalet.
Tvivlen, skrøbeligheden og døden er en del af livet. Det er godt at dvæle ved i påsken, mener skuespiller Bodil Jørgensen.
Langfredags lidelse viser, hvor langt ned i elendigheden Gud følger sit menneske. Det mener Henrik Wigh-Poulsen, der er biskop over Aarhus Stift.
'Hil dig frelser og forsoner' er en af de mest populære salmer. Hør den og andre langfredagssalmer her.
Langfredag markerer vi, at Jesus blev korsfæstet, døde og blev begravet. Derfor er det en stille og afdæmpet dag i kirken. Læs mere her
Hør præster fortolke udvalgte citater om lidelse og langfredag.