Fortsæt til hovedindholdet

Andre gudstjenester

De fleste kender den traditionelle søndagsgudstjeneste, højmessen. Men der bliver holdt mange andre gudstjenester i ugens løb i kirkerne. De har ikke en fast liturgi og kan derfor forløbe meget forskelligt. 

Her kan du læse om nogle af de mest almindelige og se, hvad der sker i din egen kirke. 

Den mest populære af alle børne- og familiegudstjenester er den korte eftermiddagsgudstjeneste efterfulgt af fællesspisning.

Det bliver de fleste steder kaldt spaghettigudstjeneste, men kan også hedde Gud og gourmet, Kirke og pizza, Fortælling og frikadeller eller noget helt andet. Det er en kort gudstjeneste på børnenes præmisser, for det meste en hverdag sidst på eftermiddagen, som slutter med fællesspisning.

Kirke og kristendom i børnehøjde

Til en spaghettigudstjeneste bliver der fortalt og leget bibelhistorier for de mindste børn, så de kan forstå det. Man synger også med børnene, beder Fadervor, og bliver velsignet.

Mange børnefamilier med en travl hverdag synes, at gudstjeneste og fællesspisning er en god kombination. Det kan passe bedre at gå i kirke med børnene på en hverdag end søndag formiddag. Især når man ikke skal hjem og lave aftensmad bagefter.

Det praktiske

Nogle steder koster det penge og kræver tilmelding at deltage i fællesspisningen efter gudstjenesten.

Se i Kirkekalenderen, om der er spaghettigudstjenester i din lokale kirke.

Freestyle og rockgudstjenester er nogle af de almindelige gudstjenesteformer for unge. Der er ungdomspræster og natkirkepræster, som arbejder med gudstjenester for unge, men også mange sognepræster, som af og til holder en særlig gudstjeneste sammen med unge i sognet.

Temaet for en gudstjeneste for unge er ofte det samme som ved andre gudstjenester: De store spørgsmål, som optager os alle uanset alder. Men musikken og formen er en anden. Tit lægger formen op til at de unge selv deltager aktivt, fx ved at skrive bønner eller sms'e under gudstjenesten. 

Se i Kirkekalenderen, om der er gudstjenester for unge i din kirke.

Friluftsgudstjeneste

Når foråret for alvor har fået fat, holder mange kirker en gudstjeneste ude under Guds blå himmel. Særligt 2. pinsedag skifter mange stearinlys og bænke ud med solskin og skovbund. Men også på de små helligedage i forsommeren, Kristi himmelfart og Store bededag er det populært at holde friluftsgudstjeneste.

Gudstjenesten forløber som regel på samme måde som altid, men de anderledes rammer gør det alligevel til en anden oplevelse at være med. Det kræver også flere praktiske forberedelser at holde gudstjenesten i det fri, og derfor samarbejder kirkerne ofte med hinanden og med lokale foreninger, musikere og frivillige om gudstjenesten.

Se i Kirkekalenderen, om der holdes friluftsgudstjeneste i nærheden af dig.

I forsommeren rykker folkekirkens gudstjenester af og til ud

Når vejret bliver godt i forsommeren, sker det, at gudstjenesten bliver holdt i det fri, fx i pinsen eller til Kristi himmelfart.