Fortsæt til hovedindholdet

Beredskabspræsten

Folkekirken har 45 katastrofeberedskabspræster, som står klar til at rykke ud med akut hjælp til sårede og pårørende, når større ulykker og katastrofer sker.

Beredskabspræsterne er fordelt over hele landet, og de er også parat til at rejse til udlandet, hvis danskere er berørt af en katastrofe langt hjemmefra. 

Hvorfor en præst?

Præster har stor erfaring med at tale med mennesker i sorg og krise. Derfor er de en del af regionernes psykosociale beredskab, der sammen med politi, sygeplejersker, ambulancebehandlere og psykologer træder til med akut hjælp ved større ulykker og katastofer.

Beredskabspræsten:

  • tilbyder sjælesorg og samtale til tilskadekomne og pårørende samt politi, beredskab og andre, der måtte være berørt af en voldsom hændelse.
  • hjælper med ritualer og mindegudstjenester 
     
  • formidler kontakt til psykologer, psykiatere og læger
  • samarbejder med de berørtes sognepræst eller ledere i andre trossamfund
  • kan åbner kirker og sognegårde og skaber samling for mennesker, som er berørt af ulykker og kriser.
  • kan træde til, hvis politiet ønsker, at en præst er tilstede, når efterladte skal overbringes beskeden om, at de har mistet et menneske, der står dem nær. Se en video om at være dødsbud her.

Akut hjælp ved ulykker og katastrofer 

Præster har stor erfaring med at tale med mennesker i sorg og krise. Derfor er de en del af regionernes psykosociale beredskab, der sammen med politi, sygeplejersker, ambulancebehandlere og psykologer træder til med akut hjælp ved større ulykker og katastofer.

Katastrofeberedskabspræsterne kan også hjælpe med at etablere kontakt til de berørtes lokale sognepræst, ligesom de også kan hjælpe med at etablere kontakt til religiøse ledere fra andre trossamfund.

Tsunami og terror 

Folkekirkens katastrofeberedskab blev etableret efter færgen Scandinavian Stars brand i 1990.

Siden oprettelsen har katastrofeberedskabet blandt andet været i Thailand i forbindelse med tsunamien, der kostede en kvart million mennesker livet i 2004.

Beredskabspræsterne var også aktive, da den egyptiske ferieby Sharm El Sheikh blev udsat for en terrorangeb i 2005, og da 2 efterskolelærere og 13 elever kæntrede i en dragebåd på Præstø Fjord i 2011.

Beredskabspræsterne rykkede også ud, da en togulykke på Storebæltsbroen kostede otte mennesker livet i januar 2019. Læs om deres tilstedeværelse her.

Video: Folkekirkens Katastrofeberedskab

Folkekirken har 45 katastrofeberedskabspræster, som står klar til at rykke ud med akut hjælp til sårede og pårørende, når større ulykker og katastrofer sker. Hør en af præsterne fortælle om arbejdet.

Beredskabspræsterne skal hvert år deltage i kurser og øvelser for at få den fornødne efteruddannelse, så de kan indgå i samarbejdet med politi, redningsvæsen, psykologer og andre relevante fagpersoner.

Du kan finde flere informationer om Folkekirkens katastrofeberedskab her.