Spørgsmål i grupper på 4
1. Hvorfor tror I mennesker gør ondt?
2. Mener I, at man skal opsøge mørket, f.eks.i kz-lejre?
"Som mennesker har vi nok en grundlæggende lyst til ulyst; det, man kalder for ambivalent fascination – at vi synes, noget er dejligt rædselsfuldt,” forklarer psykolog Merete Reimer Jensen i artiklen Dark Tourism i folk&kirke: “Vi har et potentiale i os, der drager os mod mørket, fordi vi tiltrækkes af angsten og frygten – men fra et sikkert sted. Det er sandsynligvis anderledes for mennesker, der har været traumatiseret og reelt selv lever med noget tungt. Men mange af os lever et forudsigeligt liv, og hvis man ikke oplever ret meget spænding i sit eget liv, kan man få det på anden vis, f.eks. ved at opsøge steder, hvor der er foregået forfærdelige ting. Den trang kan blive tilfredsstillet ved at dyrke ondskaben, men skal vi fodre den trang?”
3. Hvorfor fascinerer mørket?
4. Er det skadeligt for os at være fascineret af mørket?
5. Hvordan vil I definere ”mørke”?
6. Hvad mener I om krimiserier af typen 'true crime', hvor forbrydelser, der er blevet begået i virkeligheden, bliver beskrevet? (F.eks. podcasts som Dronekrigeren, I en danskers blodspor, Det perfekte offer).
Spørgsmål to og to
7. Skorstensfejer Carsten Kjær fortæller: “Nogle renseklapper kan vi kun komme til, hvis vi kravler ind i en krybekælder eller hen over et kulsort loft. Det er sgu ikke lige sjovt. Sommetider skal vi kravle ad en smal gangbro, og i de der 90-100 år gamle huse risikerer vi jo dratte igennem, hvis vi bevæger os lidt for langt ud til siden. Og man ved aldrig, hvad man møder af rotter og edderkopper. Eller måske ligger der lige et skelet af en kat. Det er det der ubekendte, og i virkeligheden er det værste nok det, der foregår oppe i hovedet.
Jeg har lært mig selv at fokusere på, hvor jeg skal hen; gå direkte efter renseklappen og lukke det andet ude. Tilbageturen er ikke lige så slem, for der har jeg lyset fra åbningen at gå efter. Men selvom jeg har gjort det i 18 år, vænner jeg mig aldrig helt til det. Puha, er det lige i dag, tænker jeg om morgenen og ville ønske jeg kunne sende en anden.”
Kan I genkende denne angst for mørket, det ubekendte – at det er noget, der foregår oppe i hovedet?
8. Hvad er mørke for dig og i dit liv?
9. Hvad kan sætte jeres angst for mørket i gang? Har I nogle gode metoder til at håndtere den?
10. Beskriv Arne Haugen Sørensens billede af Uddrivelsen (se nederst på denne side).
11. Hvad tror I Arne Haugen Sørensen har tænkt på, da han kaldte billedet for Uddrivelsen?
12. Hvor er lyset, og hvor er mørket?
13. Synes I, der er håb i billedet?
14. Er Gud til stede?
15. Siger billedet jer noget ind i jeres liv?
Samtale i gruppe på 4
16. ”Kristendommen forsøger ikke at få mørket til at gå væk” – Er I enige? Kom gerne med eksempler.
17. ”Synd er, når man rammer ved siden af. Det kan man ikke undgå, hvis man vil lære at ramme rigtigt” (fra samme artikel).