Fortsæt til hovedindholdet

Barnets navn, dåbsfest og dåbsgaver

Hvad skal barnet hedde? 

Navngivning er et stort og vigtigt valg, du træffer på dit barns vegne. Navnet skal passe til det lille spædbarn, et ungt menneske eller chefen på en arbejdsplads. Navneloven skal sikre, at barnet ikke får et navn, som kan blive til ulempe senere i livet.

Loven siger, at barnet skal navngives inden det bliver et halvt år gammelt. Hvis dit barn skal døbes efter det er fyldt seks måneder, skal du altså sørge for at navngive det inden. Se hvordan i Det skal du huske.

Mor med dåbsbarn. Ved dåben spørger præsten "hvad er barnets navn?" og den, der bærer barnet til dåben svarer med barnets fulde navn.

Ved dåben spørger præsten "Hvad er barnets navn?" Den, der bærer barnet til dåb, svarer med barnets fulde navn. Førhen var det meget normalt, at forældre holdt barnets navn hemmeligt indtil dåben i kirken. 

Dåbsfest

Dåbsfesten er også en måde at byde barnet velkommen i familien. Det kan være en højtidelig fest eller en uformel sammenkomst. Ingen kan huske deres egen barnedåb, men mange har fået fortalt om dagen og set billeder, som gør, at vi tænker på dagen med glæde. Især børn i børnehavealderen elsker at få fortalt om deres dåb og se billeder fra den. 

Hvad giver man i dåbsgave?

Bibelen - måske fortalt for børn, et dagmarkors eller H.C. Andersens samlede værker er trofaste gengangere på dåbsbarnets gavebord. Sølv- og guldsmedene har også mange gaveideer til det lille barn, og boghandlerens hylder bugner af forskellige udgaver af børnebibler, endda med eget valg af omslag og navnetræk.