Her kan du læse om Ingemanns 'Nu titte til hinanden de favre blomster små', som på trods af den tilsyneladende lette tekst og melodi faktisk handler om døden. Tryk på afspilningsknappen herunder, hvis du vil lytte til Katrine Muffs indspilning af salmen imens.
(Lyt til podcasten nederst på siden)
Salmen med den fulde titel 'Nu titte til hinanden de favre blomster små' er skrevet af den danske digter og forfatter Bernhard Severin Ingemann i 1837. Salmen stammer fra B.S. Ingemanns og C.E.F. Weyses samling 'Morgensange for Børn', som var lavet til brug ved de nyoprettede asyler for børn i København - en slags børnehaver for fattige børn.
Samlingen af morgensange indeholdt en sang til hver af ugens dage. 'Nu titte til hinanden' er lørdagssangen og altså afslutningen på ugen. Lørdag er som bekendt den ugedag, hvor Jesus lå i graven, hvorfor døden er et vigtigt tema.
Ingemann skrev salmen i en tid, hvor børnedødeligheden var meget høj. Det var ikke usædvanligt, at børn døde i en tidlig alder. Derfor var døden en del af hverdagen for mange familier.
Salmen er en trøst til de sørgende. Den fortæller, at døden ikke er enden på livet. Blomsterne, der blomstrer i foråret, er et billede på de døde, der vil genopstå.
Den er skrevet i et smukt og levende sprog. Og den er fuld af billeder og metaforer, der gør den let at forstå og relatere til.
I klippet herunder kan du høre musikforsker og organist Bjarke Moe spille og forklare, hvordan der er to vigtige toner, som sammen bærer melodien som to søjler. Og at melodien, ligesom den billedmættede tekst, er meget umiddelbar, fordi det var tiltænkt, at børn skulle synge den.
Johanne Schmidt-Nielsen er generalsekretær for Red Barnet og tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten, og 'Nu titte til hinanden de favre blomster små' er hendes yndlingssalme. Det fortæller hun om i podcasten 'Tonen i Livet', hvor vært Mikkel Skovgaard igennem samtaler med en række kendte danskere undersøger, hvordan tonen i de gamle salmer stadig kan vække genklang i vores moderne liv.
Her er et uddrag fra deres samtale:
Jeg kan huske, at jeg som barn faktisk varmede mig lidt ved det der med, at Gud bedst kunne lide børnene. Det kunne jeg godt lide. At han åndede på øjet, når det græd. Det var der en stor trøst i. Og så det her med, at børnene har en særlig plads. ”Guds Søn har os så kær, han er børnevennen stor, han bærer barnet op til Gud på armen”. Altså det er jo også at tage barnet alvorligt, ikke?
Du kan høre meget mere om 'Nu titte til hinanden' og Johanne Schmidt-Nielsens forhold til salmen i podcastserien 'Tonen i Livet'. Du finder den i din podcast-app eller direkte i afspilleren herunder.
Kilder:
Jørgen Kjærgaard: Salmehåndbog bd. 2, Salmekommentar til salmerne i Den Danske Salmebog 2002, Det Kgl. Vajsenhus’ Forlag, 2. udgave, 1. oplag, 2008.
Erik Norman Svendsen: Syng for livet, guide til salmebogen, Kristeligt Dagblads Forlag, 1. udgave, 2. oplag, 2008.