Fortsæt til hovedindholdet
29. april 2020

Sådan støtter kirker ældre og udsatte

Breve, pakker, sang foran plejehjemmet og udendørs møder er nogle af de måder, kirker rækker ud til ældre og udsatte, mens kirkerne er lukkede.

I påsken tog præster og korsangere fra Strandmarkskirken på gårdsangervisit hos det lokale plejehjem. Foto: Jesper Sørensen

Nanna Rønnov Johansen

For tiden blomster det op med virtuelle tiltag som streaming af gudstjenester, online salmesang og videorefleksioner fra præsten. Men den måde at åbne kirken på kan ældre og udsatte mennesker ikke nødvendigvis kan være med i.

- Udfordringen i den her corona-tid er blandt andet, hvordan vi kan gøre noget for dem, der ikke er så fortrolige med computere, siger Inge Lindhardt Mikkelsen, der er sognepræst i Aastrup og Vonsbæk sogne.

I hendes kirke har de blandt andet sat påskeliljer foran kirkedøren, som folk kunne tage med hjem eller sætte på kirkegården, og hun har travet en tur med de friske. Og så har de sendt en pose ud med en hilsen, et påskeæg, en stikling og lidt garn til kirkens strikkeklub, der for tiden er sat på pause.

- Strikkeklubben stikker mange dåbsklude og ting til basaren, så tit er det kirken, som giver garnnøgler. Vi tænkte, de havde så god tid, at de nok løb tør for garn nu, så vi måtte jo sørge for, de havde nok, fortæller Inge Lindhardt Mikkelsen.

LÆS MERE: Corona har åbnet for nye måder at møde kirken på

Salmesang på plejehjemmet

Mennesker, som lever alene på plejehjem, institutioner eller i eget hjem, kan være særligt hårdt ramt af social afstand og isolation. Derfor har kirker måtte finde måder, hvor de kan drage omsorg, være nærværende og støtte dem, mens de stadig følger alle myndighedernes retningslinjer.

Det er blandt andet blevet til initiativer med indkøbstjenester, breve fra kirken, telefonkæder, havebesøg fra præsten eller udendørs salmesang. Sidstnævnte arrangerede Sulsted Kirke for nylig for beboerne på det lokale plejehjem.

- Vi følte os virkelig velkomne. Alle var klar på det og sang med, så godt de nu kunne. De er isolerede, og det har betydet meget for dem, at der lige pludselig kommer nogle og synger, fortæller Ole Raakjær, der er præst i Sulsted Kirke.

Hver eneste beboer fik desuden en papirspose med en blomst, lidt chokolade og et kort med en personlig hilsen.

- Det er altid vigtigt at blive kaldt ved sit navn og have en følelse af, at nogen ved, hvem jeg er, og tænker på mig, siger Ole Raakjær.

LÆS MERE: Kirker skal støtte corona-isolerede

Sulsted Kirke delte en personlig hilsen ud til alle beboere på det lokale plejehjem.

Kirke på afstand for ældre og udsatte

I hjemmet

  • Hjælp til at lægge blomster på kære afdødes gravsteder, hvis man selv er forhindret i at gå på kirkegården (bl.a. Haslev Kirke)
  • Hjælp til indkøb af mad og medicin (bl.a. Kirkernes Sociale Arbejde i Viborg, Munkebo Kirke, Sankt Jakobs kirke i København)
  • En hilsen fra kirken i form af brev eller pose med for eksempel påskeplatte, prædikentekst, chokolade, lys, en blomst, garn til strikkeklubben eller anden gave (bl.a. Vestervang Kirke, Bispebjerg-Brønshøj Provsti, Køge Kirke, Aastrup og Vonsbæk sogne, Them Kirke, Rosenvængets Sogn, Mølholm Kirke)
  • Hjemmebag fra kirken leveret ved døren, så man kan være med til kirkekaffe på afstand (bl.a. Vestervang Kirke)
  • ”Godmorgen-liste”, hvor man kan skrive sig på for at blive ringet op af præsten hver morgen (bl.a. Ølstykke Sogn)
  • Rundringning eller telefonkæde, hvor man først bliver ringet op og derefter selv skal ringe til den næste i kæden (bl.a. Munkebo Kirke, Hedensted Kirke)
  • Man kan lytte til sin kirke i lokalradioen (bl.a. Kongsted Kirke, kirker i Hvidovre, Skt. Jørgens Kirke i Næstved, Pindstrup Kirke)

Samvær udenfor

  • Udendørs gudstjeneste og/eller salmesang for beboere på plejehjem (bl.a. Sulsted Kirke, Haslev Kirke, Avedøre Kirke, Strandmarkskirken, Grønnevang Kirke, Frederiksborg Slotskirke, Hans Egedes Kirke, Præstevang kirke)
  • "Kig forbi" foran kirken, hvor man på faste tidspunkter kan møde præster, sognediakon og dem, som plejer at komme i kirken (bl.a. Hundige Kirke)
  • Cyklende salmesang, hvor præst, organist og kirkesanger cykler gennem byen på ladcykel (bl.a. Kongsted og Rønnede sogne)
  • Morgenssang i kirkens gårdhave (bl.a. Hans Egedes Kirke)
  • ”Walk and talk”, hvor man går to og to i parker/skove (bl.a. Budolfi Kirke i Aalborg, Aastrup og Vonsbæk sogne, Jakobskirken)
  • Præsten kommer på besøg i haven til kaffe og snak eller oplæsning (bl.a. Sankt Jørgensbjerg Kirke, Kongsted Kirke)
  • Mini-pilgrimsvandring med få deltagere, eller hvor alle starter ruten forskudt af hinanden (bl.a. Avedøre Kirke, Hans Egedes Kirke)

Send os gerne en mail på redaktion@folkekirken.dk, hvis du kender et tiltag, som mangler på listen.