Corona har åbnet for nye måder at møde kirken på
Online-gudstjenester, videoer fra præsten og samtaler i det fri er blandt de kreative corona-tiltag, som lokale kirker vil fortsætte med, når kirkedørene åbner igen.
Nanna Rønnov Johansen
Siden den 18. marts, hvor kirkedørene landet over lukkede i takt med resten af samfundet, har medarbejdere i mange af landets kirker arbejdet på højtryk for at holde gang i kirkelivet på alternativ vis.
Det er blandt andet blevet til gudstjenester på internettet, videoer med babysalmesang, drive in-gudstjeneste og take away-påske.
Og det tyder på, at flere af de tiltag, der egentlig er opstået af nød, er kommet for at blive. I hvert fald hvis man spørger nogle af de kirker, der på kort tid har tænkt kreativt og trukket nye løsninger op af hatten.
En uformel snak i det fri
I Budolfi Kirke i Aalborg har sognepræst Hanne Dahl tilbudt ”walk and talk” til dem, der har haft lyst til en snak og en gåtur med præsten – selvfølgelig med den anbefalede afstand mellem dem og på brede ruter. Og dét har vist sig at kunne noget, som den traditionelle præstesamtale ikke kan.
- Almindeligvis, hvis folk vil snakke, tager jeg imod dem på mit kontor, og så har de noget specifikt på hjerte, de gerne vil have en samtale om. Med walk and talk er der ikke sat den samme ramme. Når man går en tur, er det mere uforpligtende og ikke på forhånd bestemt, hvad vi skal snakke om. Vi sidder ikke højtideligt over for hinanden, og så går snakken også bare godt, når man samtidig bevæger sig, fortæller Hanne Dahl.
Idéen er blevet taget godt imod, og hun har i gennemsnit haft et par gåture dagligt. Den alternative måde at mødes på har tilmed været en indgang til kirken for folk, Hanne Dahl ikke har mødt før.
- Det har vist sig at være en god form at mødes på, så det er noget, jeg gerne vil fortsætte med at tilbyde, siger Hanne Dahl.
LÆS OGSÅ: Billedserie: Alternative påskefejringer
Fællesskab på afstand
I Vor Frue Kirke i Aalborg har sognets fire præster næsten dagligt delt en video på deres Facebookside, siden kirken lukkede den 18. marts. Videoerne byder blandt andet på salmesang, refleksioner fra præsterne og indblik i arbejdet som hospitalspræst. Inden da havde de aldrig lavet video.
- På en måde må vi rive os i håret over, at vi ikke har gjort det her før, men nød lærer nøgen kvinde at spinde. Videoer skal helt klart have en fast plads i vores kirkeliv. Vi har fået blik for, at det kan noget helt andet end det skrevne ord i et kirkeblad, siger Sophie Nordentoft, der er sognepræst i Vor Frue Kirke.
Sophie Nordentoft ser også videoerne som en hjælp til at pleje fællesskabet til dem, der har tilknytning til kirken, men ikke bor i nærheden.
- Vi har nemlig en del, der følger med fra andre landsdele, fordi de engang er blevet viet her eller har boet i sognet og senere er flyttet væk, siger hun.
Andagter på Facebook
En anden, der også har betrådt nyt land i coronatiden, er Niels Iver Juul. Han er sognepræst i Farsø Kirke og har siden kirkens lukning uploadet en håndfuld videoer på kirkens Facebookside.
Han ville gerne vise, at kirken stadig var tilstede, og han fik derfor sin kone til at filme ham med mobiltelefonen.
- I den her situation, hvor vi føler krise, er der også åbenhed over for kirken og det håb, den kan komme med. Jeg var spændt på i starten, om der var nogen, der i det hele taget så det, og det kan jeg se, der er, fortæller Niels Iver Juul, der gerne fortsætte med at lægge videoer på Facebook når kirken er åben igen.
- Der sidder en del mennesker i vores sogn, som har en interesse for kirken, men som ikke kommer afsted til gudstjeneste. Dem når vi på den her måde. Derfor kan jeg godt se en mening med at fortsætte, siger Niels Iver Juul.
LÆS OGSÅ: Kirker skal støtte corona-isolerede
Take away-påskefest
I Bellahøj-Utterslev sogn måtte de tænke kreativt, da der var udsigt til, at kirken skulle holde lukket i påsken. De plejer nemlig at være omkring 120 mennesker til et fælles skærtorsdagsmåltid i kirken. Derfor valgte de at lave en take away-pose med alt det, folk behøvede for at kunne fejre påske på afstand.
- Det er gået helt fantastisk. Vi udleverede 205 poser på tre timer. Det har været meget meningsfuldt og rørende at mærke, så taknemmelige folk har været for det, fortæller Lis Lynge, der er formand for sognets menighedsråd.
I posen var der program for alle fire påskegudstjenester, et stykke nadverbrød, lidt saft og et stearinlys, så folk havde mulighed for at deltage i nadver derhjemme, mens de så skærtorsdagsgudstjenesten på internettet. Derudover var der lidt ekstra hygge i form af et påskeæg, en lille pose chips, en hjemmebagt muffin, en valgfri drikkevare og en gul fjer til at pynte lidt op med.
- Det var simpelthen af nød, at vi gjorde det, fordi vi ikke kunne samles som normalt. Hvordan vi vil bruge det i fremtiden, ved jeg ikke, men jeg ved, at vi helt sikkert har fået kontakt til flere end dem, der normalt kommer skærtorsdag, især børnefamilier. Det var en sjov opgave, og jeg gør det gerne igen, siger Lis Lynge.