Kristne mindretal blandt verdens mest forfulgte
Størstedelen af religiøs forfølgelse rundt om i verden er rettet mod kristne. Kristenforfølgelsen kommer os i den grad ved, siger international chef i Bibelselskabet.
Nanna Rønnov Johansen
Religiøs forfølgelse er et udbredt problem i store dele af verden, og kristne mindretal er blandt de mest forfulgte. Det viser flere undersøgelser fra kirkelige organisationer, det engelske udenrigsministerium, den katolske kirkes hjælpeorganisation for kristne i nød og organisationen Åbne Døre, der har til formål at hjælpe forfulgte kristne.
- Når man sidder lunt hjemme i stuen, kunne man måske godt fristes til at sige, hvad kommer det mig ved? Men kristenforfølgelsen kommer os i den grad ved. De senere år er danskere i udlandet blevet ramt hårdt som ved fx terrorangrebet i påsken i Sri Lanka, hvor tre danske børn ulykkeligvis døde, og i Marokko, hvor en ung, dansk kvinde blev offer for et forfærdende drab begået af radikaliserede muslimer, siger Synne Garff.
Hun er international chef i Det Danske Bibelselskab, der følger udviklingen af kristenforfølgelserne igennem De Forenede Bibelselskaber, som arbejder tæt sammen i mere end 200 lande og territorier. Bibelselskaberne har et vidt forgrenet netværk, er økumeniske og samarbejder med alle kirkeretninger, der har forbindelser langt ud på den yderste revle i de små kirkesamfund.
LÆS MERE: Efterlyser internationalt engagement
Globalisering har betydning
Synne Garff har igennem otte år rejst i det meste af verden og haft blikket rettet mod verdens konfliktområder. I 2013 rejste hun rundt i Jordan sammen med kolleger fra det lokale bibelselskab.
- De kristne turde ikke opholde sig i FN’s lejr Za’atari af frygt for at blive overfaldet. De boede fortrinsvis uden for lejrene. Det var tankevækkende, fortæller Synne Garff.
Hun beskriver de kristne forfølgelser som foruroligende:
- Det er et komplekst felt, og forklaringerne på problemerne mange, men når det er sagt, så ved vi, at 75 procent af forfølgelsen er rettet mod de kristne. Det er markant og temmelig foruroligende. Det er vigtigt at understrege, at trosfrihed gælder for alle, ikke kun kristne, men også ateisten i Egypten, som har trange kår for tiden. Der er også store konflikter mellem sunnier og shiaer, og myndigheder, der generer minoritetsreligioner. Det har givetvis en betydning, at vi er blevet globale, og med globaliseringen er der fulgt øgede spændinger og konfrontationer, der ikke kun handler om økonomi og territorier, men også om religion.
LÆS MERE: Biskop: Vi må stå sammen om at hjælpe flygtninge
Det værste, vi kan gøre, er at fortie
Ringsted Sognegård åbner lørdag dørene til et større arrangement, der sætter fokus på de forfulgte kristne verden over. Her vil der være paneldrøftelse og oplæg – blandt andet af Synne Garff og souschef i Åbne Døre, Golriz Ghozati.
Ifølge Synne Garff deltager Bibelselskabet i støttedagen for at sætte fokus på en sag, som mange tror, de ikke kan gøre noget ved.
- Jeg håber, deltagerne vil forstå, at der er brug for danskernes engagement, at det virkelig nytter, når man støtter på mangfoldige måder. De fleste kan gøre noget lige præcis der, hvor de befinder sig. De kan jo altid fortælle historien til andre om, at de kristne er hårdt presset. Det værste, vi kan gøre, er at fortie, hvor forfærdeligt det står til, i håbet om, at det nok går over. For det er der desværre intet, der tyder på, at det gør, siger Synne Garff.
Se program for støttedagen her.
Hvad kan vi gøre?
Der er flere muligheder, hvis man gerne vil hjælpe de forfulgte kristne verden over. Synne Garff kommer her med sit bud:
- ”Fortæl vores historie”, siger kristne, uanset om de er kirkeledere eller er en del af menigheden. Og det forsøger vi så, samtidig med vi skal passe på ikke at bringe vores kolleger i fare ved at nævne navne og lokaliteter. Danskere kan støtte kristne NGO’er, ikke kun Bibelselskabet. Man kan støtte fortalervirksomhed om kristenforfølgelse, undervise mere i trosfrihed i skolerne, bakke op om udenrigsministeriets lille kontor, der arbejder med trosfrihed, sørge for at regeringen bliver ved med at støtte DMRU (Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling), DMR (Dansk Missionsråd) og få sat trosfrihed på udenrigsministerens agenda ved internationale møder, selv om det konkurrerer med økonomiske interesser.
Læs mere om forfulgte kristne på Bibelselskabets hjemmeside.
Arrangementer om forfulgte kristne
I Kirkekalenderen kan du finde arrangementer, der sætter fokus på forfulgte kristne. Kommende begivenheder er blandt andre:
- 24. november: Forbønsgudstjeneste i Maribo Domkirke, hvor der også vil blive samlet ind til organisationer, som støtter forfulgte kristne. Efter gudstjenesten er der kaffe og foredrag ved Samuel Nymann Eriksen, generalsekretær i Dansk Europamission, om hvordan de hjælper kristne rundt om i verden.
- 24. november: Forbønsgudstjeneste i Viborg Domkirke. Forbønsgudstjenesten vil blive ledt af Biskop Henrik Stubkjær, og prædikenen bliver holdt af Alren Soosaipillai, der stammer fra Sri Lanka, men nu er præst i den katolske kirke i Danmark.
- 5. december: Himmeske aftener i Fredenskirken med foredrag ved biskop Henrik Wigh-Poulsen om, hvordan vi skal forholde os politisk og personligt til forfulgte kristne.
- 15. januar: På Christiansborg lancerer Åbne Døre 'The World Watch List', der er en årlig kortlægning og rapportering af omfanget af kristenforfølgelser i verden. Under temaet ”Svigter Danmark de forfulgte Kristne?” vil der være oplæg og paneldebat.