Kirker mindes Sri Lanka-ofre
I flere danske byer er der mulighed for at mindes ofre fra bombeangrebene i Sri Lanka.
Nanna Rønnov Johansen og Astrid Højbjerg
Søndag fandt en række bombeangreb sted i Sri Lanka. Over 300 personer mistede livet - herunder tre danske børn.
Flere danske kirker holder i denne uge mindehøjtideligheder, hvor det er muligt at mindes ofrene og sende tanker til de efterladte.
Mindehøjtideligheder
Agerbæk Kirke: Det er muligt at deltage i ekstra gudstjeneste torsdag klokken 9, hvor der vil blive bedt for ofrene og for verdenen.
Brande Kirke: Torsdag klokken 19 kan man mødes på torvet i Brande, hvor præsten vil holde en tale, og der vil blive sunget sange og udleveret fakler.
Grindsted Kirke: Onsdag klokken 16 er der sammenkomst på torvet i Grindsted. Herefter er der en kort gudstjeneste i Grindsted Kirke, hvor der er mulighed for at lægge blomster og tænde lys. Arrangementet er et samarbejde mellem kirken og en gruppe tamiler i Billund Kommune.
Horsens Klosterkirke: Klosterkirken er åben onsdag fra klokken 19 til 21, hvor der vil være mulighed for at tænde et lys, tale med en præst eller sidde i stilhed i respekt for ofrene og deres pårørende.
Odense Domkirke: Onsdag klokken 19 er der fakkeloptog på Flakhaven i Odense, hvor domprovst Regina Ljung vil holde en tale. Arrangementet er et initiativ fra en række fynske politikere.
Roskilde Domkirke: Natkirken i Roskilde Domkirke er åben torsdag fra klokken 19 til 22. Klokken 20 vil der være en kort gudstjeneste med bøn, salmesang og lystænding.
Slagelse, Sct. Peders Kirke: Søndag klokken 17 er der mindegudstjeneste i Sct. Peders Kirke, og det er et samarbejde mellem kirken og Det Tamilske Aktivitetscenter i Slagelse.
Viborg Domkirke: Kirken er åben onsdag fra klokken 17.30 til 19, hvor der vil være orgelmusik, lystænding, taler på tamilsk og dansk, bøn og salmesang. Arrangementet er et samarbejde mellem Viborg Stift og Folkekirkens Katastrofeberedskab.
Derudover er mange kirker som normalt åbne. Du kan finde åbningstider for din nærmeste kirke her.
Beredskabspræster står klar
Folkekirkens 45 beredskabspræster er en del af regionernes psykosociale beredskab, der sammen med politi, sygeplejersker, falckreddere og psykologer træder til med akut hjælp ved større ulykker og katastofer.
Folkekirkens Katastrofeberedskab har meddelt Udenrigsministeriet, at deres beredskabspræster står klar til at rejse til Sri Lanka, hvis Udenrigsministeriet vurderer, at der er behov for deres indsats, men også til at stå til rådighed i de lufthavne, som berørte danskere hjemvendt fra Sri Lanka måtte lande i.
Folkekirkens katastrofeberedskab blev etableret efter færgen Scandinavian Stars' brand i 1990. Beredskabet har blandt andet været i Thailand i forbindelse med tsunamien i 2004, og i den egyptiske Sharm El Sheikh, der blev udsat for terror i 2005.
Du kan læse mere om beredskabspræstens arbejde her.