Julegudstjeneste i hjemmet
Du kommer nok ikke til julegudstjeneste i kirken, men du kan holde din egen mini- gudstjeneste alene eller sammen med dem, du holder jul med. Vi genopliver 'husandagten' og giver dig opskriften på en kort hjemme-julegudstjeneste.
Ellen Aagaard Petersen
Hvordan bliver det jul uden alt det, vi må undvære i år? Det spørger de fleste sig selv om i disse dage, og julegudstjenesten i kirken er et fast punkt på juleprogrammet hos mange. Det oplagte alternativ er at sætte sig foran TV'et og se DRs eller TV2-regionernes julegudstjenster. I år vil man også kunne følge live-streamede gudstjenester fra en del lokale kirker.
Men det er ikke alle, der oplever skærmen som et godt alternativ til det at være sammen i kirken. For dem kan en gammel tradition, 'husandagten' bedre erstatte den tradtionelle kirkegang.
Biskop Elof Westergaard har skrevet en julebøn til den korte husandagt eller hjemme-julegudsteneste, du kan printe eller bruge fra mobilskærmen. Der er også link til julesalmer, så du har teksterne ved hånden eller kan lytte til dem undervejs.
FIND JULEGUDSTJENESTEN TIL HJEMMET HER
Hjemme-julegudstjenesten er kort, ca. 20 minutter vil det tage at holde den. Hvis du gerne gøre mere ud af den, kan du udvide den ved også at læse teksten fra Det Gamle Testamente, som du finder her. Du kan også vælge flere julesalmer, som du finder her.
Husandagten er Luthers opfindelse
Traditionen for at holde husandagt går tilbage til reformationen i 1500-tallet. Hvor den lutherske reformation af kirken blev gennemført, nedlagde man klostrene og forlod tanken om, at der er et ideal for kristne at trække sig tilbage fra verden for at tjene Gud som munk eller nonne. I stedet blev familien til idealet for det menneskelige fællesskab, og hverdagslivet det sted, man tjener Gud. Derfor fik familielivet ny betydning, og ansvaret for at opdrage børnene i den kristne tro var ikke længere kirkens og præsternes alene men først og fremmest forældrenes.
'Husfaderen' blev set som husstandens præst og blev blandt andet opfordret til at holde husandagt for familien og tjenestefolkene. Siden er der udgivet andagtsbøger, og andagt bliver også i dag brugt af mange som en personlig praksis, i familien eller ved møder i kirkelige foreninger.