Fortsæt til hovedindholdet
16. december 2020

Sådan kan du komme til julegudstjeneste

Vi giver dig et overblik over, hvordan du kan gå til julegudstjeneste i år. I kirken, uden for kirken og fra sofaen. 

Kirkerne har fået lov til at forblive åbne i julen - dog under helt særlige forhold. 

Andreas Lindbjerg Nielsen

Det bliver en anderledes jul i år, så meget ligger fast. De ellers juletravle kirker bliver knap så summende, og gudstjenesterne bliver naturligvis med mundbind, håndsprit og afstandsmarkeringer på kirkebænkene. Men regeringen har indtil videre givet kirkerne grønt lys til at forblive åbne igennem julen, så længe det sker efter sundhedsmyndighedernes vejledninger. Noget som folkekirken ifølge direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, har vist sig at være gode til at administrere, siden den genåbnede den 18. maj. 

Nogle kirker har rykket deres gudstjenester uden for eller til større lokaler, sportshaller for eksempel, hvor det er lettere at leve op til afstandskravene. Men hvis man føler sig den mindste smule syg eller er utryg ved den fysiske nærhed med andre mennesker, kan man sagtens være med hjemme fra stuen. Der er nemlig rigtig mange kirker, som streamer deres gudstjenester online. Du kan også følge gudstjenesterne på de landsdækkende og regionale tv- og radiokanaler.

Vi har samlet et udpluk af de forskellige gudstjenester her i artiklen og viser vej til, hvor du kan finde mere information om netop din kirke. 

Fakta

Coronarestriktioner i kirken

I kirken må man gerne være mere end ti personer samlet. Men:

 

- Der skal være mindst to kvadratmeter per person, hvis man primært sidder ned. Hvis man står op og går rundt mellem hinanden det meste af tiden, skal der være fire kvadratmeter pr. person.

 

- Der skal være to meters afstand mellem kirkegængerne, hvis der synges. Hvis man ikke synger, er det nok med en meter. Er man i forvejen nære kontakter, behøver man ikke sidde med afstand.

 

- Du skal have mundbund eller visir på. Det må du dog tage af, når du sidder ned eller knæler. Børn under 12 år og personer med vejrtrækningsbesvær, nedsat bevidsthedsniveau eller fysiske eller mentale svækkelser er undtaget.

Online-gudstjenester

Rigtig mange kirker vælger i år at lave online-gudstjenester, så du trygt kan følge med hjemme fra lænestolen. 

Den nemmeste måde, at finde ud af om din lokale kirke livestreamer i julen, er at besøge kirkens - eller i nogle tilfælde pastoratets eller provstiets - hjemmeside eller Facebookside. Alternativt kan du ringe eller skrive direkte til dem (find kontaktoplysninger på sogn.dk).

Fakta

Find en julegudstjenester nær dig

Du kan altid søge i Kirkekalenderen (link), hvis du vil se, hvordan din lokale kirke vælger at afholde årets julegudstjenester.

 

Du kan også besøge det enkelte stifts hjemmeside, hvor der er skrevet mere uddybende om de forskellige måder at komme til julegudstjeneste på:

 

Fyens Stift: Antallet af gudstjenester i julen slår alle rekorder

Haderslev Stift: Jul i den lokale kirke

Helsingør Stift: Alternativ jul i Helsingør Stift

Københavns Stift: Søg i Kirkekalenderen

Lolland-Falster Stift: Her kan du se gudstjeneste på nettet i julen 2020

Ribe Stift: Søg i Kirkekalenderen

Roskilde Stift: Kirken er åben juleaften!

Viborg Stift: Online gudstjenester i julen

Aalborg Stift: Jul både i og udenfor kirken

Aarhus Stift: Søg i Kirkekalenderen

 

Husk, at man de fleste steder i landet skal bestille billet til julegudstjenesterne. Find ud af, om det gælder i din lokale kirke ved hjælp af Kirkekalenderen (link).

Alternative steder

Nogle kirker vælger som sagt at flytte gudstjenesten til et andet fysisk rum end kirken. For eksempel Egernsund Kirke i Sønderborg, som planlægger at fylde pladsen foran kirken, der ligger med udsigt til Flensborg Fjord, med juletræer og lyskæder, bålfade og fakler. Kirkens organist og sanger står i kirkedøren, som vil være åben ind til en oplyst kirke. Således holder kirken fire helt korte friluftsgudstjenester i stedet for normalt to, og kirkegængerne sidder på klapstole.

Også større lokaler bliver taget i brug rundt omkring i landet. Blandt andet i Aalborg, hvor Vor Frelsers Kirke er gået i samarbejde med Musikkens Hus og Ansgars Kirke rykker ind i Aalborg Kongres & Kultur Center (AKKC).

Jul to-go

Der er også flere eksempler på kirker, som har tænkt kreativt, og bringer julen helt ud til dig. For eksempel med "gudstjeneste-kits" til børnene, julegodter eller en lille hilsen. I Vestervang Kirke i Helsingør kan sognebørn eksempelvis aflevere navn og adresse til kirken, og så vil der den 21. december blive ringet på døren. Julens budbringer - om man vil - vil komme med juleprædiken samt en lille julehilsen.

Gå i kirke på de andre juledage

Det er ikke kun juleaften, der er gudstjeneste. Der er også gudstjenester første og anden juledag og nytårsaften. Så hvis du ikke kan få plads eller gerne vil undgå for mange mennesker, kan du med fordel gå til en af de andre gudstjenester. 

Det er blevet en tradition for mange at gå i kirke juleaftensdag, men det blev faktisk først en officiel gudstjenestedag i 1992, da kirken fik ny alterbog. Den er derfor ikke mere "rigtig" end de andre julegudstjenester. 

Følg gudstjenesten på tv og radio

Endeligt kan du følge en af de live-transmitterede gudstjenester i radio og tv. DR sender sammenlagt fra hele 12 gudstjenester i perioden fra den 24. december til og med den 3. januar. Juleaften sender DR1 gudstjeneste direkte fra Risskov Kirke kl. 14.45 med sognepræst Hanne Houkjær. På P1 er det Viborg Domkirke, der er årets julekirke.

Se hele sendeplanen på DR's hjemmeside (eksternt link)

Også TV2 producerer en landsdækkende gudstjeneste, og denne optages på Bornholm. Den sendes på de regionale kanaler den 24. december. Gudstjenesten fra Bornholm bliver også tilgængelig on-demand på play.tv2.bornholm.dk som streaming (denne service er gratis).

Jul i din lokale kirke

For at få mere information om, hvad der sker i dit lokalområde, kan du kontakte din lokale kirke eller læse med på kirkens hjemmeside og/eller Facebook-side. 

 

Du kan også søge efter julegudstjenester og andre arrangementer i Kirkekalenderen via dette link 


Husk, at man de flester steder i landet skal bestille billet til julegudstjenesterne. Find ud af, om det gælder i din lokale kirke ved hjælp af Kirkekalenderen (link).