Fortsæt til hovedindholdet
13. juni 2019

Folkekirken lægger stemmer til debatten

I år kan man finde folkekirken på Folkemødets centrale plads tæt på hovedscenen. Her bliver kirke og kristendom en del af samfundsdebatten.

Sidste år havde folkekirkens telt mange besøgende til de i alt 13 debatter, samtaler og sangarrangementer. Arkivfoto: Sille Arendt

Nanna Rønnov Johansen

For ottende gang er folkekirken på Folkemødet i Allinge på Bornholm.

- De første år var folk overraskede, men nu er folkekirken en helt selvfølgelig del af Folkemødet, lige som den er det i samfundet generelt, siger Ellen Aagaard Petersen, der er redaktør på folkekirken.dk og ansvarlig for folkekirkens deltagelse på Folkemødet.

Udover at servere varm kaffe byder folkekirken på en række debatter, blandt andet om at være ”dansk nok" til folkekirken. I samtalesalonerne kan folkemødegæster snakke sammen om aktuelle emner, for eksempel om grøn omstilling. Hver dag kan man møde en præst i teltet, og præsterne er også til stede på andre områder af folkemødet.

- Vi bliver også kontaktet af andre organisationer, som vil have en præst med i deres debatter, så folkekirken bidrager i mange sammenhænge, fortæller Ellen Aagaard Petersen.

Debat om verdensmålene

Folkemødet har i år valgt at gøre FN's 17 verdensmål for bæredygtig udvikling til den overordnede ramme for folkemødet. Verdensmålene er dermed også et tema, der figurerer flere gange under folkekirkens teltdug.

Her tager debatterne udgangspunkt i målene om bæredygtige byer og lokalsamfund, ligestilling mellem køn og samfundets klimaindsats. Et af spørgsmålene er for eksempel, hvordan vi kan ændre vores sprog, så det bliver mere håbefuldt, når vi taler om klimaforandringer.

- Vi fokuserer på de emner, hvor folkekirken på særlig måde kan bidrage til debatten om, hvordan vi i Danmark kan arbejde med verdensmålene, siger Ellen Aagaard Petersen.

LÆS MERE: Folkekirken diskuterer FN’s verdensmål

Eksistentielle samtaler

Folkekirken åbner for eksistentielle samtaler uden filter, når der er Næstekaffe podcast live på scenen.

Emnet for samtalen mellem hospitalspræst Lotte Blicher Mørk og direktør for AIDS-fondet Andreas Gylling Æbelø er ’mod’, sognepræst Mia Rahr Jacobsen og journalist Iben Maria Zeuthen får en snak om ’konflikt', mens sognepræst Kristian Tvilling og forfatter Sanne Søndergaard skal tale om ’kontrol’.

LÆS MERE: Motion til både krop og hjerne

Salmesang, selvfølgelig

Fællessang er med tiden blevet populært på Folkemødet, og i folkekirkens telt kan man være sikker på at synge salmer sammen med andre folkemødegæster.

Morgensangen er et uhøjtideligt fællessangsarrangement med stærk kirkekaffe, hvor en politiker har valgt morgensangens salmer og fortæller om sit forhold til dem. Til ’Syng demens du kan’ bliver der sunget salmer, samtidig med at kirken sætter fokus på den hukommelsessvækkende sygdom.

Du kan se folkekirkens program her

Folkekirken på folkemødet

Til Folkemødet mødes borgere, politikere og flere end 500 foreninger og organisationer for at diskutere, hvad vi vil med det danske samfund. Det foregår hvert år i Allinge på Bornholm over fire dage i midten af juni.

 

I 2019 er det ottende gang, at folkekirken deltager og bidrager med debatter og samtaler om aktuelle emner.

 

Bag programmet i folkekirkens telt står folkekirkens stifter, Folkekirke og Religionsmøde, Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter og folkekirken.dk.

 

Se billeder fra folkekirkens tidligere arrangementer folkemødet her.