Folkekirkelig musikpris bliver uddelt for første gang
En ny rytmisk musikpris bliver nu tildelt tre danske kunstnere, som hver især har bidraget med sange, der berører eksistentielle spørgsmål. Prisen bliver ledsaget af et undervisningsmateriale til konfirmander og skoleelever.
Lars Ulrick Lousdal
De nominerede musikstykker til 'Folkekirkens Musikpris' omhandler alle livets store spørgsmål. Simon Kvamm synger om sin frygt for, at revnen på hans barndomsværelse pludselig brister væggen og himlen falder ned. Peter Sommer synger om at finde en mening med livet, selvom man er nordisk mester i sortsyn. Hans Philip fra duoen Ukendt Kunstner rapper om, at en trist gråvejrsdag altid bliver erstattet af en ny dag, hvor solen forhåbentligt skinner på livet.
Folkekirkens Musikpris er et nyt tiltag, der hædrer tre eftertænksomme danske musikstykker. Præmieoverrækkelsen finder sted i Luther Kirken i København torsdag den 14. september. De nominerede sange er henholdsvis Revner af Simon Kvamm, Skønne Spildte Kræfter af Peter Sommer og Overleve af Hans Philip fra duoen Ukendt Kunstner.
LÆS MERE: Nye sange og salmer fornyr fællessang i kirken
Teksterne berører livets store spørgsmål
Musikstykkerne sætter alle fokus på eksistentielle problemstillinger i et nutidigt sprog, fortæller Peter Tast, der er præst og en af initiativtagerne til musikprisen. Han har været med i det udvalg, som har nomineret de tre kunstnere efter lange og nøje overvejelser:
- Formålet med prisen er at sætte fokus på nye danske sange, der berører de store spørgsmål i livet. Samtidigt kan teksterne bruges til formidling og undervisning i kristendom. Det kristne budskab bliver oplevet mere nutidigt og levende blandt unge, når det bliver formidlet i den pop- og rockmusik, de i forvejen lytter til, siger Peter Tast.
Musikerne fortæller selv om budskabet
I 1999 blev undervisningsmaterialet 'Musikvideo – nutidens lignelse' udgivet. Siden har præster, undervisere og ledere i ungdomsorganisationer flittigt benyttet sig af musik til at præsentere det kristne budskab for unge mennesker. Derfor har organisationen Samtaleforum for Unge og Kirke (SUK) nu skabt Folkekirkens Musikpris. Der er en spændende aften i vente for publikum i Luther Kirken, fortæller Peter Tast:
- Først bliver de tre vinderes numre præsenteret. Bagefter har provsten Per Vibskov Nielsen en dialog med sangskriverne om, hvad de har tænkt i forbindelse med tilblivelsen af teksterne, samt deres overvejelser om indholdet og budskabet i sangene. Luther Kirkens gospelkor Momentum vil synge for os både før og efter prisoverrækkelsen, mens bandet Kentaur slutter aftenen af med en koncert i kirken, siger Peter Tast.
Undervisningsmateriale til folkeskoler og konfirmander
I forbindelse med Folkekirkens Musikpris er der blevet produceret et undervisningsmateriale om de tre nominerede musiknumre, fortæller Louise Højlund fra Den Folkekirkelige Skoletjeneste i Silkeborg, der har udarbejdet materialet:
- Vi har lavet et materiale, der både kan bruges i faget kristendomskundskab på skolerne, men også til den kirkelige undervisning af konfirmander og andre unge. Musik har til alle tider været en måde at udtrykke menneskets vilkår og tanker. Folkekirkens Musikpris kaster lys på slægtskabet mellem nutidens musik og kristne tematikker. Dette fokus uddybes i undervisningsmaterialet, hvor Simon Kvamms nummer Revner for eksempel kan perspektiveres til den bibelske fortælling om Zakæus, siger Louise Højlund.
FAKTA om Folkekirkens Musikpris
- Folkekirkens Musikpris bliver uddelt torsdag den 14. september i Luther Kirken i København. Arrangementet begynder klokken 20.
- Musikprisen består af én stor pris og to mindre. Alle tre nominerede vinder en pris. Førstepræmien er en pris på 100.000 kroner, hvoraf halvdelen tilfalder sangskriveren, og den anden halvdel tildeles et humanitært hjælpearbejde efter vinderens eget valg. De to øvrige priser er hver på 10.000 kroner.
- Hovedpræmien går til den sangskriver, som har udgivet årets bedste sang med et religiøst, etisk eller filosofisk indhold, der relaterer sig til kristendom. Vinderen bliver udvalgt af en jury på syv medlemmer samt en musisk konsulent.
- Det tilhørende undervisningsmateriale er målrettet unge fra 7. – 9. klassetrin og kan benyttes i fagene musik, dansk og kristendomskundskab.
- Musikprisen er finansieret af Den Folkekirkelige Udviklingsfond, Edith og Godtfred Kirk Christiansens fond, Forkyndelsespuljen under Skanderborg Provsti, SUK-Aalborg og Y’s Men’s Club i Skanderborg.
- Billetter til Folkekirkens Musikpris kan købes her (eksternt link).