Fortsæt til hovedindholdet
5. januar 2022

Desmond Tutu mindet i Københavns Domkirke

”Tutu var et menneske, en præst og en teolog med en forståelse af tilgivelsen som det punkt, intet menneske kunne snige sig uden om,” lød det ved den danske mindehøjtidelighed for Desmond Tutu.

Den sydafrikanske ærkebiskop Desmond Tutu blev mindet med lystænding og gudstjeneste i Vor Frue Kirke dagen efter begravelsen i Cape Town.

Charlotte Kongsgaard Nielsen

Den 2. januar blev den tidligere ærkebiskop og menneskerettighedsforkæmper Desmond Tutu æret ved en mindehøjtidelighed i Vor Frie Kirke i København. Dagen forinden var han blevet begravet ved en statsbegravelse i St George’s katedral i Cape Town.

Vor Frue Kirke i København stod sammen med Folkekirkens Nødhjælp bag mindehøjtideligheden for den sydafrikanske menneskerettighedsforkæmper, der døde 2. juledag. Desmond Tutu blev 90 år gammel.

Forud for gudstjenesten var der lystænding med solosang og tekstoplæsninger af og om Desmond Tutu. Ved gudstjenesten prædikede Københavns biskop Peter Skov-Jakobsen om tilgivelse og forsoning.

- Vi har haft privilegiet at lytte til et menneske, der i mange år troede fuldt og fast på sandheden i tilgivelsen. Han troede, at der var en anden magt end Herodes’. Han lærte os om forholdet mellem kærlighed og retfærdighed. Han lærte os ikke at overse vores næstes rettigheder, sagde Peter Skov-Jakobsen blandt andet i sin prædiken.

Læs hele prædikenen fra mindehøjtideligheden her.

Særligt forhold til Danmark

Desmond Tutu, der blev kendt for sin kamp mod det sydafrikanske apartheidregime og i 1984 blev tildelt Nobels fredspris, havde et særligt forhold til Danmark. Han har flere gange været i kontakt med den danske folkekirke og satte i 1979 et afgørende aftryk, da han under et møde i en kirke på Amager opfordrede til at stoppe kulimporten fra Sydafrika.

Desmond Tutu døde i Cape Town, hvor han boede det meste af sit liv, og hvor han i 1986 blev byens første sorte biskop. Herfra indledte han også kampen for menneskerettigheder.

LÆS MERE: Nekrolog - Der er ingen fremtid uden tilgivelse