Coronavirus: Sådan kan du bruge kirken
Selvom kirkebygningerne står tomme, står landets præster stadigvæk til rådighed for samtale og sjælesorg. Læs mere om alle de forskellige måder, du kan bruge kirken på under coronaudbruddet.
(Artiklen opdateres løbende)
Selvom folkekirkens gudstjenester er aflyst i de kommende uger, betyder det ikke at folkekirken lukker ned. I en tid med øget bekymring og isolation står præster landet over klar til samtaler og sjælesorg, ligesom der er mange andre måder, du kan bruge kirken på under coronaepidemien. Vi giver dig overblikket her.
Følg din lokale kirke på nettet
Der er meget stor forskel på, hvor meget energi – og hvor mange ressourcer – der er afsat til at passe de digitale medier på sogneplan. Men efter kirkerne måtte lukke dørene i, er der en del, som er begyndt at bruge de digitale kanaler til at nå ud til deres menigheder, eksempelvis via små videoandagter, bønner og prædikener. Du kan for eksempel gå ind og følge din lokale kirke - eller præst - på Facebook, som indtil videre er den mest udbredte kanal. Flere og flere kirker streamer også søndagsgudstjenesten live. Kontakt eventuelt din egen kirke for at høre nærmere.
LÆS MERE: Tag plads på den digitale kirkebænk
Grib telefonen!
Den letteste måde at komme i kontakt med din lokale præst er ved at gribe røret og ringe. Der findes ikke en præst i landet, som ikke vil tage sig tid til at snakke eller aftale en tid til en samtale. Det gælder uanset hvad, du måtte have på hjertet. På sogn.dk kan du søge på dit sogn eller finde det ved hjælp af dit postnummer eller din adresse. Dernæst kan du sædvanligvis klikke dig videre til sognets hjemmeside, hvor du finder kontaktoplysninger på din lokale præst.
FIND KONTAKTOPLYSNINGER TIL DIT SOGN HER
Chat anonymt med en præst
I disse dage kan sognepræsterne til tider have travlt med at håndtere panikopkald om status på kommende konfirmationer, dåb, vielser og så videre. Så hvis du ikke kan komme igennem med det samme på telefonen, eller hvis du har det bedst med at tale med en præst anonymt, så kan du benytte den fortrolige chat Sjælesorg på Nettet. Der sidder ekstra præster klar til at chatte alle dage mellem kl. 10.00-22.00, så længe krisen varer.
Besøg kirkegården
Det er stadig tilladt at besøge kirkegårdene, hvis man overholder myndighedernes råd og vejledninger – fx om at holde afstand til andre. Du bedes desuden undlade at tage kontakt til kirkegårdens ansatte, som beklager, at de under den nuværende situation ikke kan opretholde det sædvanlige serviceniveau.
Skype og videochat
Har du lyst til at tale med din præst uden at udsætte dig for en risiko ved at mødes fysisk, kan du også bruge en videochat-tjeneste, som eksempelvis Skype. Hvis du ikke har prøvet det før, kræver det muligvis lidt hjælp at få op at køre, men det vil der helt sikkert være nogle i kirken eller menighedsrådet, der kan hjælpe dig med, hvis du ringer eller sender dem en mail. Også præster rundt omkring i landet får lynkurser i Skype, primært for at kunne deltage i faglige møder internt, men også for at imødekomme andre behov for samtaler.
Har du Facebook, kan du også prøve at forhøre dig om muligheden for at bruge Messenger-funktionen til chat eller videosamtale. Det kræver dog, at man har en profil på siden.
Aftal et besøg
Der vil altid være en forøget risiko for at viderebringe smitte ved fysisk kontakt. Men i særlige situationer kan du forhøre din lokale præst om muligheden for undtagelsesvis at få et besøg. Det vil altid tage udgangspunkt i et konkret skøn, og det er underforstået, at man tager alle sundhedsmyndigheders generelle anbefalinger alvorligt.
FIND KONTAKTOPLYSNINGER TIL DIT SOGN HER
LÆS RETNINGSLINJERNE FOR SJÆLESORG I HJEMMET OG INSTITUTIONER
Besøg hvis du er smittet
Er du smittet, men har akut brug for at tale med en præst ansigt til ansigt, er der naturligvis helt særlige regler, der skal følges. I så fald skal du tage kontakt til præsten, som vil tage en snak med det lokale sundhedsvæsen om mulighederne. Er du indlagt på et af landets hospitaler, står der et hold af særlige "coronapræster" klar, som kan besøge dig med alle de rette forholdsregler og værnemidler.
LÆS MERE: Folkekirken udpeger særlige corona-præster
Live radiogudstjeneste
De kommende søndage under coronakrisen sender DR live fra en særgudstjeneste i Københavns Domkirke, som er lukket for offentligheden. Det er kl. 10.00 på radiokanalen P1.
LYT OG LÆS MERE OM GUDSTJENESTEN I DR'S PROGRAMOVERSIGT
Folkekirken på DR
Fra mandag til lørdag kan stadig høre 20 minutters morgenandagt kl. 8.05 (sendes direkte) på DR's radiokanal P2 og DR2. Søndag den 22. og 29. marts kl. 14.00 viser DR2 desuden en nyproduceret gudstjeneste fra Sankt Pauls Kirke i København med sognepræst Kathrine Lilleør og kirkens organist Frederik Magle. Den er optaget af kirken selv, og seerne opfordres til at synge med på salmerne og have brød og vin klar til nadver.
Søndagen efter, påskedag, sender DR fra gudstjenesten i Viborg Domkirke. Det er både på DR1 kl. 10.00 og DR2 kl. 14.00. Husk, at du altid kan finde og afspille tidligere udsendelser på DR's hjemmeside.
SE PROGRAMMET FOR PÅSKEDÆKNINGEN PÅ DR (pressemeddelelse)
Lyt til podcast om kirke, eksistens og tro
Der findes mange lytteværdige podcast om tro, kirke og eksistens. Vi har samlet nogle af dem i denne artikel i Magasinet folk&kirke. Enkelte kirker forsøger sig også med at udgive en ugentlig læsning af søndagens tekster og en kort prædiken, fx Sankt Lukas Kirke i Aarhus. Søg på "podcastprædiken" i podcastapp'en på din iPhone eller find den på kirkens hjemmeside.
Få folkekirkens nyhedsbreve
Du kan også følge med i alt, hvad der sker i folkekirken i de forskellige nyhedsbreve. Du kan enten abonnere på dit stifts nyhedsbrev for at modtage informationer om regionale nyheder og tiltag eller på folkekirken.dk’s nyhedsbrev for at få det landsdækkende overblik. Der vil blive sendt nyhedsbreve ud hver gang, der er nyt om situationen i folkekirken.
TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV HER
Har du konkrete spørgsmål til, hvad der sker i dit område, kan du kontakte stiftets pressemedarbejdere.
Har du gode ideér eller tips til andre tiltag, er du meget velkommen til at skrive til os på mail: redaktion@folkekirken.dk