Fortsæt til hovedindholdet
13. maj 2020

Barnedåb skal give mening

Der er ikke længere noget med, at ”sådan har vi altid gjort”, når det kommer til barnedåb, viser ny forskning.

Cirka 59% af alle børn i Danmark blev døbt i 2018.

Nanna Rønnov Johansen

Traditionen med barnedåb er noget, forældre vælger til og fra, alt efter om det giver mening for dem. Det er konklusionen på en ny undersøgelse om, hvorfor forældre døber deres børn.

- Alting skal give mening for os som forældre. Kan jeg være sådan en, som vælger barnedåb? Kan vi som par se os selv i det at holde en barnedåb? Det er nok det allervigtigste, siger cand.theol. og ph.d. Karen Marie Leth-Nissen, der har været med til at lave undersøgelsen.

Forældre bliver inspireret til deres valg af at se på, hvad deres familie og venner gør, og det har også betydning, hvad de ser på nettet og i medierne. Men i sidste ende vejer spørgsmålet, om det giver mening, tungest.

- Det er afgørende for forældrene, at de har reflekteret over det og forstår, hvorfor de gør det. De skal selv have taget stilling og tage det valg, der er rigtigt for dem, og som de kan stå på mål for, fortæller forskeren.

LÆS MERE: Tro, tvivl og traditioner

Fakta

Om undersøgelsen

Resultaterne fra forskningen kan læses i rapporten ’Dåb i dag. Traditionen til forhandling’.

 

Rapporten er udarbejdet af cand.theol. og ph.d. Karen Marie Leth-Nissen, som er gæsteforsker ved Center for Kirkeforskning på Det Teologiske Fakultet, og med bidrag fra cand.theol. Berit Weigand Berg, som er udviklingskonsulent på Kirkefondet.

 

Undersøgelsen består af interviews med forældre fra fem sogne/tre pastorater i hele Danmark, i alt 27 forældre.

 

Undersøgelsen er finansieret af Kirkefondet med støtte fra Den Folkekirkelige Udviklingsfond og Det Teologiske Fakultet.

 

’Dåb i dag. Traditionen til forhandling’ supplerer og udbygger resultaterne fra pilotundersøgelsen ’Dåb eller ej?’ fra 2015, hvor 25 forældre fra Sydhavn Sogn i København blev interviewet om deres syn på barnedåb.

Barnedåben er en identitetsmarkør

Cirka 59% af alle børn i Danmark blev døbt i 2018. Til sammenligning blev omkring 72% døbt i 2008. Færre vælger at døbe deres børn, og som rapporten viser, er dåben ikke længere en selvfølge, som det var i gamle dage.

- Folkekirken er blevet en identitetsmarkør, og det gør, at dens stilling ændrer sig. Den er ikke på samme måde som tidligere en del af det mentale bagtæppe for befolkningen, siger Karen Marie Leth-Nissen.

Personligt mener hun, at der ikke kun er tale om et stedvist traditionstab, men der er også et traditionssansvar. Det ligger blandt andet hos hendes egen generation, der er begyndt at blive bedsteforældre nu, siger hun:

- Hvis vi ønsker, der skal være en folkekirke, som vores børnebørn kan være en del af i konfirmationsalderen, så er det også vores ansvar. Vi må interessere os for at gå i kirke, engagere os i menighedsråd og vise, at det giver mening at vælge barnedåb.

LÆS MERE: Video: Vi var håbløst uenige om barnedåb