Babysalmesang er blevet voksen: Populært musiktilbud til små børn fylder 20 år
Da en professor og en præst i 2002 foreslog at holde 'babysalmesang', grinede mange af ideen. 20 år senere står forældre flere steder på venteliste for at gå til babysalmesang med deres børn.
Line Sass, Charlotte Kongsgaard Nielsen
For mange forældre er babysalmesang i den lokale kirke en naturlig del af de tilbud, man benytter sig af under sin barsel. Men vi skal ikke mere end 20 år tilbage i tiden, før det at synge og danse med sin baby i kirkerummet – og skifte ble og amme på en kirkebænk – var helt uset.
Da den allerførste omgang babysalmesang blev afholdt i efteråret 2002, var det derfor banebrydende. Og at konceptet nu kan fejre 20-års fødselsdag, havde ingen dengang forudset, lyder det fra ene af de to ophavskvinder bag babysalmesang, Helene Dam.
- Det havde vi ikke i vores vildeste fantasi forestillet os. Folk troede, vi var vanvittige. Nogle præster grinede og var lige ved at falde ned fra stolen, når jeg fortalte om det. Andre sagde: ’Men babyer kan jo ikke synge’. Men jeg troede på ideen, siger Helene Dam, der er præst og retoriker.
LÆS MERE: Bag om babysalmesang
Nærvær og ren lyd
I dag er babysalmesang udbredt til hele landet, og flere steder må forældre stå på venteliste for at få en plads på holdet. En ekspert kalder det 'folkekirkens største succes i nyere tid' - men det er også en succes for forældre og børn, mener musikpædagog Susanne Wittrup Andersen, der har været med næsten fra begyndelsen.
- Det er unikt at høre mor eller far synge. Barnet mærker dig på en anden måde, når du synger, og det vibrerer i kroppen. Nærværet er det, der gør forskellen, og det bidrager kirkerummet til, siger Susanne Wittrup Andersen, der har 18 års erfaring med at stå for babysalmesang i bl.a. Adventskirken i Vanløse og Stengårdskirken i Lyngby.
- I modsætning til sangvideoer for børn på f.eks. YouTube, hvor lydsiden er fyldt med instrumenter, er lyden i kirkerummet ren og skær: Her hører barnet bare stemmer – og tilmed er de voksne enige om at synge det samme samtidigt. Det er et blidt lydbad, som taler mere naturligt til børnene, siger hun.
LÆS MERE: Kirkerum giver forældre og babyer pause fra hverdagen
Naturligt for forældre at komme i kirken
Den dengang skøre idé opstod, da Helene Dam hørte et foredrag om netop musikpædagogik. Her var pointen, at man ikke kun bør fokusere på, hvad børn får i munden - men også hvad de får i ørerne. Hun kontaktede straks foredragsholderen, professor Inge Marstal, og foreslog konceptet ’babysalmesang’. Kort efter drog de to ud i landet for at udbrede den nye idé.
- Vi ville gerne, at salmerne kom ind med modermælken, siger Inge Marstal, der er professor emeritus i musikpædagogik og hørelære ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.
- Samtidig gav det os mulighed for at gøre det mere trygt og mere naturligt for forældrene at komme i kirken og samles om et højere formål: et lille barns ve og vel, hvor forældre også kan udveksle erfaringer.
LÆS MERE: Babysalmesang har knyttet småbørnsforældre til kirken
Et godt fundament
En af de første babyer, der for 20 år siden fik ’salmerne ind med modermælken’, var Knud på dengang 2 måneder. Hans mor, Merete Storgaard, var på det første hold for babysamlesang i menighedshuset i Kerteminde Kirke.
- Det var vigtigt for mig, at vores dreng blev eksponeret for musik. Det var ligesom den første dannelse, jeg prøvede at give min lille søde, savlende baby. Senere blev han optaget af musik, og i dag spiller Knud på flere musikinstrumenter, f.eks. saxofon. Og han kan salmerne og sange fra højskolesangbogen, siger hun.
- Jeg håber, at mange forældre griber muligheden for at starte det musiske med deres børn på den måde. Det lagde fundamentet til at tilegne sig det musiske sprog og muligheden for at udtrykke sig og indgå i fællesskaber, siger Merete Storgaard, der hverken dengang var eller sidenhen er blevet fast kirkegænger.
- Det religiøse har ikke betydet så meget for mig, og jeg oplevede heller ikke en stærk religiøsitet dengang. Der var fokus på salmerne og dét at træde ind i et værdifællesskab med de andre.
Babysalmesang
- Babysalmesang er et musikalsk og rytmisk tilbud til de mindste børn og deres forældre eller en anden voksen.
- Et babysalmesangshold mødes som regel en gang om ugen. Her synger man salmer og leger sanglege med børnene. Måske blæser man sæbebobler, danser og spiller på instrumenter for børnene, så de oplever kirkerummet og den danske salmeskat med alle sanser.
- Det kan være sognets kirke- og kulturmedarbejder, organisten, kordegnen, eller en musikpædagog eller sanger, der leder babysalmesangsholdet.
- I nogle kirker kan de, der har tid og lyst, blive og drikke en kop kaffe sammen bagefter.
- En baby forstår ikke salmerne, men babyen kan sanse stemningen og atmosfæren, og tekst og melodi kan lagre sig i barnets underbevidsthed.
- Babysalmesang giver desuden en mulighed for at opleve kirkerummet og nyde musikken på en uformel måde.
- Babysalmesang kræver ikke et stort kendskab til kirken, og du behøver ikke være et musikalsk geni for at deltage. Alle kan være med.
- Hvis du er interesseret i at gå til babysalmesang, kan du kontakte din kirke for at høre nærmere.