Alle skal høres, når landets mest brugte ritual (måske) skal justeres
Det vækker store følelser og stærke holdninger, hvis man vil røre ved et ritual, de fleste har et forhold til. Det viser, hvor vigtig dåben er, og derfor bliver både eksperter og almindelige mennesker, som er til dåb i folkekirken, hørt, når der kommer nye forslag til dåbsritualet.

Biskop Thomas Reinholdt Rasmussen, formand for dåbskommissionen ved kommissionens sidste møde. Foto: Martin Damgaard, Hverdagsvinkler
Asger Jørgensen
Fortæl os, hvad I mener om de nye forslag til dåbsritualet. Sådan lyder opfordringen fra biskop Thomas Reinholdt Rasmussen.
Han er formand for den dåbskommission, der har haft dåbsritualet til gennemsyn. Kommissionen, der er nedsat af Kirkeministeriet, har set på, om dåbsritualet skal justeres, og inviterer nu hele befolkningen ind.
- Kommissionen har arbejdet med dåbsritualet i to år og nu er vi klar til at udvide samtalen. Jeg håber, at både præsterne, dåbsforældre, menighederne og mange andre vil give deres meninger til kende om de nye forslag til ritualerne, siger formanden.
Dåbskommissions tre modeller for et revideret dåbsritual skal afprøves resten af 2025 og så vurderes efterfølgende. I vurderingen vil høringssvarene have stor vægt.
LÆS OGSÅ: Fem forslag til dåbsritualet
Stadig vand i Faderens, Sønnens og Helligåndens navn
Selvom forslagene i rapporten lægger op til at ændre på dåbsritualet, vi har kendt siden 1992, så forandrer dåbsritualet i sin substans sig ikke, fortæller biskoppen. Der er primært tale om en justering af sproget, så det er mere tidssvarende, og så der er flere muligheder i valget af bibellæsninger.
- Man vil nok kunne opdage nye læsninger og nye måder at sige tingene på, men alt sammen i en struktur og ramme, man kender i forvejen. Vi har forsøgt at opdatere sproget til 2025, men vi vil stadig have en dåbshandling med vand i Faderens, Sønnen og Helligåndens navn, siger Thomas Reinholdt Rasmussen.
Dåbskommissionen består af et bredt udsnit af repræsentanter for folkekirken og eksterne eksperter. Formanden er stolt af, at det er en enig kommission, der står bag at sende de nye forslag i offentlig høring. For dåbsritualet er kernestof for folkekirken med mange følelser involveret.
- Det her er ikke afslutningen på vores arbejde, men det er et godt stykke vej der hen ad, og jeg glæder mig meget til at læse alle de høringssvar, der kommer fra de folk, der bruger og oplever ritualerne i kirkerne, siger Thomas Reinholdt Rasmussen.
Medarbejdere og frivillige i folkekirken kan finde alt materiale på Folkekirkens IntraNet under temaet ”Dåben til eftersyn”.