Fortsæt til hovedindholdet
8. februar 2022

Alle har samme ret til bryllup i folkekirken

Debatten om præsters frihed til at sige nej til at vie par af samme køn er blusset op, efter at en nyansat præst har sagt, at han ikke vil det. Det er vigtigt at slå fast, at par af samme køn altid kan blive gift i folkekirken, siger biskop. Også selv om enkelte præster afviser selv at forestå vielsen. 

Siden folkekirken i 2012 som en af de første kirker i verden indførte vielse af par af samme køn, er mere end 800 par blevet gift i kirken.

Ellen Aagaard

Debatten om præster, der afviser at vie par af samme køn, er blusset op igen, efter at Hedensteds nye præst Michael Olesen Høj i et interview til Vejle Amts Folkeblad udtaler, at han gerne ville kunne vie homoseksuelle, ”men Bibelen siger noget andet, og det, føler jeg, er jeg nødt til at forholde mig til, selv om det er med blødende hjerte.” Det har fået blandt andre sekretariatschef i LGTB+ Susanne Branner Jespersen til at kræve, at loven ændres, så præster, der ikke vil vie par af samme køn, ikke i fremtiden kan ansættes i folkekirken:

- Jeg synes, at det er statssanktioneret diskrimination, og det, synes jeg, ikke hører hjemme i Danmark,” udtaler hun til dr.dk.

Ingen bliver afvist

For Hedensted-præstens biskop, Marianne Christiansen, er det vigtigt at understrege, at par af samme køn altid kan blive gift i folkekirken, også selv om enkelte præster afviser selv at forestå vielsen:

- Det er vigtigt, at par af samme køn føler sig lige så velkomne til at sige ja til hinanden i kirken, som par af to køn. De har samme ret til vielse og vil aldrig blive afvist.

Da folkekirken i 2012 som en af de første kirker i verden indførte vielse for par af samme køn, skete det ikke uden modstand. En del af befolkningen og præsterne mente ikke, at ordningen er i overensstemmelse med Bibelens ord. Derfor blev det nye ritual indført med frihed til, at den enkelte præst kan afvise at stå for vielse af par af samme køn, hvis han eller hun ikke kan stå inde for det. I stedet står en anden præst for vielsen, som stadig kan foregå i parrets egen kirke.

Den ordning vil Marianne Christiansen værne om:

- Rummelighed er en livsbetingelse for folkekirken. Derfor er der plads til mindretal både i befolkningen og blandt ansatte, - også præster, som af teologiske grunde ikke med god samvittighed kan stå for en vielse af par af samme køn. Det er den samme rummelighedstænkning, som banede vej for vielse af par af samme køn.

Vil bevare rummelighed

Biskoppen håber, at vi kan fastholde både en kirke og et samfund med plads til minoriteter, forskellige holdninger og lokale forskelle:

- Folkekirken er demokratisk ledet, og det er det lokale menighedsråd, som vælger sin præst. Så præsternes holdning afspejler ofte holdninger i menigheden. Den frihed til at vælge præst ser jeg meget nødig begrænset fra centralt hold med en lovændring, som den der er på tale. Det ville i mine øjne være et anslag mod rummeligheden og friheden i folkekirken."

LÆS OGSÅ: Vielse af par af samme køn.