Afslappet og bramfri debat i folkekirkens telt
Folkemøde 2014: Folkekirken viste et væld af forbipasserende, at den er med til at bygge samfund ved at huse en mangfoldighed af holdninger om alt fra muslimer til nødhjælp og elektroniske skilsmisser.
Folkemødet på Bornholm er stedet, hvor lobbyister og politikere konkurrerer på folkelighed. Her slentrer Helle Thorning smilende gennem Allinges gågader, og Lars Løkke får sig en sludder med jævne folk, han netop har holdt tale for.
Folkemødet forsøger at fordre åbne og ærlige samtaler mellem interesseorganisationer, magthavere og borgere, og hos folkekirken var rammerne også sat til utraditionelle og tilfældige møder, da kirken slog et telt op på havnemolen i Allinge.
- Folk, som ikke nødvendigvis er kernebrugere, droppede forbi. Dermed blev det en mulighed for at vise alle, at folkekirken har mange mangfoldige meninger om samfundet, fortæller Inge-Lise Petersen, formand for Landsforeningen af Menighedsråd.
Salmesang, debat og fri fadøl
Mange droppede for eksempel forbi fredag formiddag, da chefredaktør fra Information, Christian Jensen, åbnede folkekirkens telt ved at synge salmer. Se video.
Teltet var også fyldt, da regnede silede ned senere på dagen, og en muslim, en jøde og en kristen inviterede tilhørerne til at diskutere religion og integration i folkeskolen.
Senere kiggede kirkeminister Marianne Jelved forbi til debat om folkekirken i det danske samfund, og mens forbipasserende blev budt indenfor på fadøl, gav Torben Steno og orkester koncert i teltet. Se video.
Chef på slap line
Lørdag var linjerne kridtet skarpt op, da Søren Espersen fra Dansk Folkeparti diskuterede nødhjælp med biskop Peter Fischer Møller. Læs artikel her.
Senere på dagen blev tonen mere munter, da Politikens chefredaktør Bo Lidegaard diskuterede fordelingen af magten over folkekirken. Menighedsrådenes formand, Inge-Lise Petersen, fik rollen som udspørger og ville bl.a. vide, hvorfor redaktøren støtter den nuværende struktur og er imod et folkekirkeligt fællesudvalg?
- Bare det, at der er en mulighed for at udtale sig på folkekirkens vegne, gør mig nervøs, lød svaret fra Bo Lidegaard.
Folkekirken i udlandet
Debatter om EU og folkekirken i udlandet var med til at flytte horisonten ud over Danmarks grænser.
-Hvorfor skal samfundet betale for kirker i udlandet?, lød et spørgsmål til Karen Klint fra Socialdemokratiet, som flankeret af Bjarne Tvilde fra sømandskirken i Singapore, stod på mål for kirken uden for landets grænser.
Nye medlemmer fik taletid
To nye medlemmer af folkekirken fik også taletid ved mikrofonen.
- Vi vil faktisk godt folkekirken, fortalte Dansk Journalistforbunds næstformand Lars Werge, som netop har genindmeldt sig i folkekirken. Han fortalte sammen med nydøbte designer Rasmus Nordqvist om, hvad folkekirken kan tilbyde to voksne mænd, som ellers er skeptiske overfor store samfundsinstitutioner.
Senere fortalte præst Pernille Østrem om kirkens rådgivning om kærlighed i et samfund, hvor en skilsmisse kun er et klik væk på internettet
Naturlig plads på Folkemødet
Søndag blev folkekirkens program rundet af med en gudstjeneste i Allinge Kirke og en liveoptagelse Skriftestolen på Radio24syv.
Og de mange besøgende til det store spænd af debatter viser, at folkekirken hører til på Folkemødet. Det mener Ellen Aagaard Petersen, redaktør for folkekirken.dk, der var medarrangør i teltet.
- Det er naturligt, at folkekirken er med, når politikerne mødes med foreningsdanmark for at diskutere, hvad vi vil med vores samfund. Folkekirken er jo til stede over alt i landet og med til at tage ansvar, siger hun.
Folkekirken på Folkemødet er arrangeret i samarbejde mellem bl.a. Landsforeningen af Menighedsråd, Folkekirken.dk, Mellemkirkeligt Råd, Folkekirke og Religionsmøde, Danske Sømands- og Udenlandskirker, Helsingør Stift, Københavns stift, Roskilde stift og en lang række frivillige. Alle stifter og folkekirkelige organisationer var inviteret til planlægningen.
Af Anders Haubart, Louise Haunstrup