Fortsæt til hovedindholdet
Herrens Veje
Fem facts om ellevte afsnit af 'Herrens Veje'
Herrens Veje

Fem facts om 'Herrens Veje'

Hvad er en skovkirkegård? Hvordan sælger man en kirke? Hvad betyder dåbskjolen? Her får du fem facts om 11. afsnit af 'Herrens Veje'

Tryk på pilen i billedgalleriet herunder for at se alle fem facts.

1. Hvad er en skovkirkegård?

I 11. afsnit af Herrens Veje ser vi, at Christian og Anton besøger Augusts gravsted, som befinder sig på en skovkirkegård.
Skovkirkegården er et hvilested i pagt med naturen. Nogle gange er det et særligt afsnit på etablerede kirkegårde, hvor man undlader at beskære den vildtvoksende natur. I nyere sammenhæng er der kommet deciderede skovkirkegårde til. Denne type begravelsesplads ligger i skovområder, der er afsides fra kirkegården. Områderne kan være anlagt af kirker, men ofte er det også en kommune, som beslutter at dedikere et naturareal til skovkirkegård.
Fælles for skovkirkegårdene er, at der kun er plads til urner, og derfor er der ingen kistegravsteder. Der er desuden særlige regler for, at urnerne skal være i et biologisk nedbrydeligt materiale som for eksempel bark eller ler. 
I Herrens Veje ser vi, at August Krogh har en gravsten. Ofte finder man dog ikke gravsten på skovkirkegårde. 
I modsætning til de ukendtes eller fællesgrav kan de pårørende være med til vælge det sted på skovkirkegården, hvor de gerne vil nedsætte urnen.

2. Hvad symboliserer dåbskjolen?

I 11. afsnit af Herrens Veje ser vi, hvordan Johannes inderligt ønsker sig, at hans barnebarn Anton skal bære familiens Kroghs hvide dåbskjole. Mange børn bliver døbt i en traditionel dåbskjole, som typisk er lang og hvid. Den hvide farve er kirkens festfarve og markerer, at dåbsbarnet er velsignet, elsket og tilgivet af Gud. Længden på kjolen symboliserer, at barnet kan vokse i sin dåb. I overført betydning vil det sige, at dåbsløftet gælder hele livet. 
Tidligere var det især overklassen, der gav deres børn den hvide dåbskjole på, men det ændrede sig for alvor i slutningen af 1800-tallet. Her tog borgerskabet den til sig, og i dag er den blevet den mest almindelige beklædning til dåb. Ofte er der en skik med at brodere familiens navne ind i dåbskjolen, og det forklarer også traditionen med at lade den gå i arv fra generation til generation.

3. Hvordan og hvorfor sælger man en kirke?

I 11. afsnit af Herrens Veje ser vi, at Brovang Kirke, hvor August var præst inden sin død, skal sælges.
I 2013 blev det besluttet, at en række københavnske kirker skulle tages ud af brug som led i en ny kirkestruktur i Københavns Stift. Nogle af kirkerne i hovedstaden ligger i kvarterer, hvor der bor langt færre mennesker i dag, end da de blev bygget, og de blev derfor sjældent anvendt. Københavns biskop, Peter Skov-Jacobsen, udtalte dengang, at kirkerne blev taget ud af brug for at tilpasse sig københavnernes levevis.
Efterfølgende meddelte kirkeminister Marianne Jelved at fem kirker blev sat til salg på det frie ejendomsmarked, og mæglerfirmaet Colliers International blev udvalgt til at være ejendomsmægleren, der skulle stå for salget.
Kirkefondet er en folkekirkelig organisation, som har til formål at skabe liv og vækst i folkekirkens menigheder. Fondet ejede tre af de fem kirker, som blev sat til salg. I den forbindelse var det vigtigt for dem at få medbestemmelse i forhold til at finde de rette købere, som havde respekt for kirkerummet. Derfor blev Blågårds Kirke på Nørrebro for eksempel solgt til foreningen Koncertkirken, som arrangerer koncerter med forskellige kunstnere, der repræsenterer vidt forskellige musikgenrer. Pengene fra de solgte kirker blev sparet op, og snart bliver de investeret i et helt nyt tiltag fra Kirkefondet. I 2019 bygger de Danmarks første husbådskirke, som efter planen bliver placeret i Sydhavnen i København. 

4. Hvad er en sorggruppe?

I anden sæson af Herrens Veje ser vi, at Elisabeth deltager i en sorggruppe for at bearbejde sin sorg efter sønnen Augusts dødsfald. 
I løbet af livet oplever de fleste at miste personer, som står deres hjerter nært. I den situation kan man som pårørende føle en smertefuld sorg.
Når man gennemgår en sorgproces, så er det meget gavnligt at tale med andre, der deler den samme pinefulde erfaring. Folkekirken har rigtig mange forskellige sorggrupper, som kan hjælpe og give støtte. 
En sorggruppe er ikke et terapi- eller behandlingstilbud, men en støttegruppe som bliver ledet af en præst eller en frivillig ved kirken.
Målet er ikke at fjerne den efterladtes sorg eller at presse personen til at ’komme videre med livet’. I stedet er det en anledning til at skabe et fællesskab, hvor alle kan hjælpe hinanden med at bære sorgen videre.
Du kan læse mere om sorggrupper her

5. Hvordan er det nu lige med dåb i forhold til navngivningsfest?

I 11. afsnit af Herrens Veje ser vi, at præstefamilien Krogh står i et svært dilemma, fordi Emilie har besluttet, at sønnen Anton ikke skal døbes. Hun har derimod valgt, at han skal have en navngivningsfest uden det kirkelige ritual.
Til en barnedåb bliver barnet velsignet og får Guds løfte om, at han altid vil følge det som sit eget barn. Barnet bliver døbt på den kristne tro og bliver ved samme lejlighed indmeldt i folkekirken. Da folkekirken varetager personregistrering, herunder navngivning, bliver de fleste børn navngivet i forbindelse med barnedåb. Selv om navngivningen ikke har noget med det kirkelige ritual at gøre, forbinder mange det, da barnets fulde navn siges i som led i ritualet og det ofte er første gang, det siges i en offentlig sammenhæng.

Når et forældrepar får et barn, kan de måske være uenige om, hvorvidt barnet skal døbes eller ej. I denne video møder du det unge par Mie og Alexander. De fortæller om den konflikt, de havde med hinanden, da de skulle tage stilling til, om deres søn Theodor skulle døbes eller ej. 
Se videoen her

Folkekirkens Udviklings- og Videnscenter har lavet en statistik, som viser, hvor mange spædbørn der døbes i deres første leveår. Du finder den her. 

Herrens Veje

  • Et familiedrama om det moderne menneskes tro og tvivl.
  • TV-serien handler om en præstefamilie, om fædre og sønner, om forventninger, kærlighed og konflikter i en familie, hvor de hver især udfordres i deres personlige tro.
  • Sæson 2 består af 10 afsnit og har premiere på DR1 søndag den 14. oktober 2018.
  • Første sæson bestod også af 10 afsnit og blev sendt i 2017.

LÆS ALLE artikler og interviews om 'Herrens Veje' her.


LÆS OGSÅ:

Adam Price: 'Det er fuldstændig afgørende, at vi har en stamme'

Lars Mikkelsen: Mere legalt at tale om sex end om tro